Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991876
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
13.10.2012 23:38 - Безотговорни лекари ни умориха детето - Разказ за Дидко от Шумен
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 627 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.10.2012 23:39


Автор: stoineff


image image
image“Безотговорни лекари ни умориха детето. Ще си търсим правата, наемаме адвокат. Това е небрежност. Ужасно е, че момченцето ни можеше да бъде спасено, ако ни бяха обърнали внимание...”, ридаят близките на малкия Деян Радушев от шуменския кв. “Дивдядово”.

Детето на 2 г. и 10 месеца издъхна миналия четвъртък от остър менингококов сепсис, който го уби за часове. Предния ден палавникът бил на детска градина и там по нищо не личало да е болен. Роднините винят личната лекарка на детето - д-р Янка Божилова, както и екипът, който го е преглеждал в кабинета за неотложна помощ в новата поликлиника в Шумен, съобщава “Труд”.

Адът за близките започнал, след като таткото Виолин взел детето си от забавачка към 17,15 ч. в сряда. Докато го целувал, усетил топлата бузка и вкъщи му дали нурофен. Температурата не спаднала и позвънили на джипито, че е горещ, но д-р Божилова им предписала по телефона да редуват нурофен и панадол. Предупредила ги, ако не се подобри, да посетят кабинета за неотложна помощ.

Родителите Виолин и Силвия предложили да я вземат с кола, за да го прегледа, но лекарката отказала. Обяснила, че на другия ден в 8,30 часа може да посетят кабинета й. Било 18,24 часа и минути по-късно термометърът се заковал на 39,4 градуса. Тогава родителите веднага отнесли малкия в неотложна помощ в Шумен (това не е спешна помощ б.а.).

Малкият повърнал, но екипът там бил категоричен:"На това дете нищо му няма". Според докторката имало наченки на ангина или бронхит. В рецептата, предписана от д-р Милена Ковачева, фигурира сироп против повръщане и панадол.

Прибрали се у дома, взели лекарствата, но температурата спаднала само с 4 десети. Таткото Виолин към 21 часа пак се озовал в неотложна помощ, а от там му предписали прахчета нимезил. С тях свалили градусите до 36,6. Малкият обаче не бил никак спокоен, будувал, изпил над 2 литра вода и даже започнал да я повръща. Бабата Милка като по-опитна бдяла над него, Дидко си играел и все повтарял “Тати, тати”.

Към 4 часа призори жената усетила, че крачетата му омекват и детето отпада, събудила родителите му и с две коли стигнали в шуменската болница. Там се събрал екип, но лекарите били безсилни. Дидко до последно търсел баща си, а медиците накарали Виолин да излезе от стаята за реанимация. "Съжалявам, изтървахме го...", чул след минути таткото. После лекарите питали защо са го довели толкова късно.

“Не ние сме закъснелите! Вината е в друг”, смятат близките. “За да няма друга детска смърт, съветвам майките да не се доверяват на лекарски успокоения. Щом усетят и най-леката температура, да искат пълни изследвания”, казва през сълзи Силвия.

Тази година Дидко и татко му Виолин отишли на Кръстова гора за 7-и път и нощували там две вечери. Малкият много обичал да ходи на църква, кръстел се като възрастен.

“Господ го взе за ангел”, утешават се близките, но се заричат да не прощават на лекарите. След страшната болест, всички деца и персонала на забавачката са изследвани и не е открит носител на менигококова инфекция. Роднините също на са били източник. Загадка е какво е предизвикало скоротечното заболяване, което е поразило мозъка и всички органи на детенцето.

“Много ми е тежко, защото момченцето е мой пациент от раждането. Когато ми се обадиха бях в отпуска, но им предложих да бъде прегледан в кабинета за неотложна помощ. Ако го бях прегледала аз, сега щях да се чувствам още по-зле и щях да се обвинявам, защото може би и аз нямаше да открия това заболяване. Може да сме лекари, но не сме Бог. Не за първи път дете вдига температура, не съм и предполагала, че може да се случи най-лошото”, твърди личната лекарка на детето д-р Янка Божилова.

Източник : агенция БЛИЦ
 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене