Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.10.2012 16:59 - Третирането на наши работници на Острова не било дискриминация
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
0



От месеци има затруднения с издаването на регистрационни сертификати за работа 8 окт 2012 21:17 52  
image Българи изпитват затруднения с издаването на регистрационни сертификати за работа във Великобритания. Снимка: архив, Reuters

Българите, които срещат трудности при кандидатстването за работа във Великобритания, трябва да се обръщат към местните съдилища за решаване на проблемите си. Това пише в отговор до евродепутата Ивайло Калфин еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор.

Ивайло Калфин отправи питане до Европейската комисия по повод сигналите, които получи от български граждани за затруднения с издаването на регистрационни сертификати за работа във Великобритания, съобщи пресслужбата на евродепутата.

Обединеното кралство е една от десетте европейски държави, които решиха да се възползват и от последния преходен период, през който могат да ограничават достъпа до трудовия си пазар за граждани на България и Румъния. Той изтича на 31 декември 2013 г.

Още по темата Няма да има визи за Великобритания, увери Николай Младенов 8 окт 2012 09:55 149 Лондон обмисля визов контрол за българи и румънци 7 окт 2012 19:23 300 В питането си до комисаря за заетостта и социалните въпроси Ласло Андор Калфин посочва, че е информиран, че от началото на 2012 г. български граждани са разкарвани за насрочване на часове за подаването на документи за кандидатстване за сертификатите, че има забавяне на сроковете за разглеждане на молбите извън законово установените шест месеца и че информацията за движението на делата и решенията на имиграционните власти не се подава своевременно на интернет сайтовете, където могат да се правят справки.

Калфин получи писма, в които се твърди, че е невъзможно насрочването на интервюта както по телефона, така и по интернет, като независимо от часа и деня се отговаря, че графикът е запълнен. Подаването на документите по пощата е свързано с огромни закъснения и шестмесечният срок за разглеждането им не се спазва. Информацията за движението на досиетата на кандидатите не се обновява с месеци.
 
В отговора си комисар Андор посочва, че достъпът на българи до пазара на труда във Великобритания все още е предмет на националното законодателство и че това не представлява дискриминация, която е в противоречие с европейското право.
 
Европейската комисия обаче признава, че за българите и румънците във Великобритания е все по-трудно си намират работа. Процентът на хората, които  работят през първото тримесечие на 2012 г., е със 7,5% по-нисък от този година по-рано. По данни на Европейската комисия 71,6% от българите и румънците, пребиваващи в Обединеното кралство, са били заети тази година срещу 79,1% през миналата. Низходяща, но значително по-слаба е тенденцията и за други чуждестранни работници.
 
Комисар Андор пише до Ивайло Калфин, че Европейската комисия е приела аргументите на всички 10 държави, които все още прилагат в различна степен ограничения за достъпа до трудовите си пазари на български и румънски граждани. Комисията поиска от част от тях допълнителна информация как вдигането на ограниченията ще се отрази на трудовите им пазари. Всички са представили аргументи, че прекратяването на рестрикциите ще доведе до значителни затруднения или за заплаха от създаването на проблеми. 
 
По повод на информациите пък, че британското правителство обмисля въвеждането на визов режим за работници от България и Румъния след изтичането на  преходните ограничения, Ивайло Калфин заяви: "Свободното движение на хора е една от основните ценности на ЕС и неговото оспорване поставя под въпрос не само функционирането на общия пазар, но и самата същност на Общността. Това би било напълно недопустимо и съм сигурен, че ще срещне съпротива не само у нас и в Румъния, но и у всички проевропейски настроени политици и граждани". 


http://www.dnes.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050926
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци