Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.09.2012 20:01 - Костов обрече милиони пенсионери на мизерия (Със съкращения.)
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2253 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.09.2012 20:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: bulgarianation

Костов обрече милиони пенсионери на мизерия
Правата на пенсионерите се нарушават от 2000 г. насам

Борис Добряков от Свиленград иска НОИ да преизчисли доходите на възрастните 

Нарушени ли са човешките ми права с изчисляването на пенсията ми до 2000 г. , когато кабинетът на Иван Костов срина пенсионната система. Точно тогава започна масовото обедняване на хиляди българи. Това пита Борис Добряков от Свиленград до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и НОИ. Защо един пенсионер получава два пъти по-нисък доход според официалната формула за изчисление на парите му? В същото време няма компенсация за труда на хората, построили десетки предприятия.
Докога възрастните хора ще получават такива малки пенсии? Защо например парите от енергоразпределителното дружество ЧЕЗ изтичат във фонд на чешките пенсионери, а не се вливат в българската пенсионна система? Къде отиват парите от приватизация, които трябваше приоритетно да постъпват в Сребърния фонд? Кога НОИ ще има ръководство и как ще гарантира доходите на възрастните? Какво ще стане с парите на пенсионерите, осигурявани в частни фондове? Това са само част от въпросите, които са от компетенцията на управлението в момента и интересуват всеки пенсионер поотделно. Те не са частен случай.
Както и кога у нас ще заработят частните пенсионни фондове и хората ще имат лични пенсионни сметки, също и лични здравни. Това са само част от проблемите на една реформа, която трябва да стабилизира доходите на възрастните българи и в рамките на няколко години да ги повиши чувствително.
Престъпление ли е ограбването на пенсиите? Краде ли държавата от тях? И ако това е вярно, не трябва ли виновните да бъдат наказани.  Това пита инж. Борис Добряков от Свиленград в писмо до лидера на АТАКА Волен Сидеров  с молба да му помогне проблемът му да стане достояние на всички граждани чрез  парламентарната трибуна и пенсиите на много възрастни българи да бъдат преизчислени.  
Преди да се обърне към Сидеров Добряков е поискал обяснение на проблема си от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и от Националния осигурителен институт (НОИ). Той се е пенсионирал през 1990 г. с 260 лв., а към 31 декември 1999 г. вече получава едва 133,87 лв. "В същото време цените на стоките скачат 10 пъти при министър председателя Димитър Попов и още 10 пъти при премиера Иван Костов. По времето на сегашния лидер на ДСБ се

разпродават десетки заводи и активи
на държавата
припомня Добряков, а междувременно пенсиите се сриват. Стотици хиляди българи обедняват. Това е времето на силния спад на пенсиите, на въвеждането на точковата система, на обезценяването на труда на хиляди граждани.   
На 15 май 1990 г. Добряков е пенсиониран заради навършени 60 години със стаж от 34 години, въпреки че е искал да продължи да работи. "Било нареждане на президента Желю Митев Желев. Приеха ме да се трудя по договор за 2 години в същия завод с 3 пъти по-ниска заплата, без това да се счита за стаж. Дотогава се изискваше 25 години трудов стаж и за времето над тях всяка година се начисляваше по 2% към пенсията", обяснява Добряков. Той казва още и как се е изчислявала пенсията тогава. Заплатата като обща сума за 3 последователни години от последните 10 се разделя на 36 месеца и се получава средно месечната заплата. Тя се дели на средно месечния доход и така се стига до индивидуалния коефициент Кр, който при него е 2,394. С този коефициент, отнесен към годината на пенсиониране, се изчислява сумата, от която на гражданина се дават 60-80%.
Защо, пита Добряков, на всички пенсионирани до 2000 г. са давани обаче само 30 %? Това, категоричен е той в писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов , е нарушение на човешки права. И настоява за осъвременяване на пенсиите спрямо средната работна заплата за страната през 2009 г., която е 550 лева. При него това означава пенсия от 550 х 2,394 или 1316,7 лв., 60% от сумата е 789,82 лв. и върху нея трябва да се начисли за шестте години над 25 г. трудов стаж по 2% или 12 на сто.
Сега държавата изплаща на Добряков 399,80 лв. или според него 50% от това, което му се полага и е в сила за всички възрастни хора, пенсионирани до 2000 година. "Ние се трудихме честно и създадохме енергетика, заводи, селско стопанство, промишленост. Имаше работа за всеки, който искаше да работи. Аз лично съм се трудил в 12 предприятия: МПС, ДАП и машиностроителните заводи в Хасково, където съм с две изобретения, ръководител на бригада за технически прогрес за линия за първична обработка на тютюн за Италия и за износ на 5 линии. Работил съм в завода за строителни машини и съоръжения, в института ХРАНМАШ в Стара Загора и в строителния комбинат там, изграждал съм моста на Цариградско шосе при 4-ти км в София. Правил съм заварки в АЕЦ "Козлодуй" , работех в завода "Пенопен" в Рудозем и накрая в Свиленград като зам.-директор в два завода. Направил съм общо над 60 рационализации." Това е трудовата биография на Борис Добряков.
Защо, пита той, на хората пенсионирани преди 2000 г.

не се дават 55%
от полагащата им
се пенсия,
а само трийсетина процента? За какво се икономисва останалата част?  
В 2007 г., когато осигурителният месечен доход за страната е 398,7 лв., по изчисления на Добряков, пенсията му трябва да бъде около 523 лв. Тя трябва да се изплаща от 2008 г., но той взема по 328,75 лв. плюс увеличението от 38,8 лева. Междувременно актуализация през 2008 г. не е направена, въпреки че осигурителният доход е 500 лв. Пенсиите са замразени. Можеше обаче, смята Добряков, те да бъдат вдигнати през 2009 и 2010 г. "Тук ще се пишете благодетели, защото вдигате минималната пенсия на 150 лв. или "давате  малко слама, за да не роптае добитъкът". Ограбването се прикрива - става благодеяние", категоричен е Добряков в писмо до НОИ. 
Той директно

атакува точковата
система за пенсиониране, създадена по времето на Иван Костов,
която предвиждаше 100 точки за мъжете и 97 за жените. В 2011 г. средно осигурителният доход за страната е 600 лв., при индивидуален коефициент 2,391 на Добряков трябва да му се изплаща 0,55 от сумата или 600 х 2,391 х 0,55, което е равно на 789 лв. плюс увеличението за 34 години трудов стаж. "Не го усуквайте. Вашата работа (на НОИ) е да осъвременявате всяка година, а не да се позовавате на 2007 г., когато сте ми дали 345 вместо 55% пенсия", заявява Добряков.
От НОИ му изпращат отговор, подписан от служителката А. Киркова. Пенсията е изчислена според Кодекса за задължително обществено осигуряване от 1 януари 2000 г. Той именно срива пенсионната система и обрича поколения българи на мизерия. Според чиновничката от НОИ обаче личната пенсия на Добряков към 31 декември 1999 г. е била изплащана в ограничените 111 лв., заради действащия към тази дата максимален размер на получаваните пенсии. По-късно, през 2008 г., месечните му пари са били осъвременени съобразно средномесечния осигурителен доход от 397,17 лв. Това била справедлива възможност да се актуализират всички пенсии за трудова дейност. От НОИ намират пенсията на Добряков за добра според сегашния Кодекс за социално осигуряване. Вашите права на човек не са нарушени, вие вземате толкова,  на колкото отговаря осигурителният ви стаж и възраст, пишат от НОИ. Въпросът е защо възрастните хора получават такива малки пенсии? Защо например парите от енергоразпределителното дружество ЧЕЗ изтичат във фонд на чешките пенсионери, а не се вливат в българската пенсионна система? Къде отиват парите от приватизация, които трябваше приоритетно да постъпват в Сребърния фонд? Кога НОИ ще има ръководство и как ще гарантира доходите на възрастните? Какво ще стане с парите на пенсионерите, осигурявани в частни фондове? Това са само част от въпросите, които са от компетенцията на управлението в момента и интересуват всеки пенсионер поотделно. Те не са частен случай.

Последни се отказваме от ранното пенсиониране 

България е единствената страна, в която задължителните капиталови схеми за ранно пенсиониране все още се прилагат. Моделът е бил въведен и в Полша през 2000 г., но след 3 години експерименти поляците се отказват от него.
Според Комисията за социална защита 12 европейски страни имат само задължителни капиталови схеми, регламентирани със закон - Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Швеция, Австрия, Италия и Дания. При тях вноската се разпределя между работодателя и работника и също е регламентирана със закон.  В Дания работодателите например поемат 2/3 от пенсионното осигуряване. В Чехия няма частни фондове за ранно пенсиониране. Там осигуряването се поделя между работодател и работник в съотношение 19.9% на 6.90 на сто. Подялба има например и в Англия в съотношение 9.9% на 4.20%. В Ирландия парите за пенсии се управляват от пенсионен съвет, в който влизат синдикати, работодатели, правителството, професионални групи. Там контролът е много сериозен. Страната има и омбудсман за пенсионното осигуряване.

http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=212281&cat=5





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050214
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци