Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.09.2012 19:49 - Радио "Юден веле" насъсква великосръбския шовинизъм и македонизма срещу България!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
0



Има ли напрежения между София и Белград?

Сръбските медии подозират, че София ще се опитва да решава двустранни проблеми с Белград и Скопие, използвайки правото си на глас за европейското бъдеще на двете страни. Така ли е наистина?

Душан Релич от германската фондация „Наука и политика”, която консултира германското правителство по външнополитически теми, отговаря на въпроса ни: Има ли наистина от какво да се тревожи Белград?

"Абсолютно! Не само Сърбия, но и повечето други балкански страни, които желаят да влязат в ЕС, вече доста са препатили. Нека си припомним дългогодишната блокада на Словения срещу Хърватия заради граничните спорове. Още по-стари са напреженията между Македония и Гърция, злополучният спор за името", обяснява Релич и допълва:

Сигналите, които идват от София

"През тази година Белград вече се сблъска с един подобен сюжет. В продължение на няколко седмици Румъния спираше процедурата на Сърбия за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС, защото Букурещ искаше Белград да признае влашкото малцинство на своя територия за румънско малцинство. Нека да припомня, че в Сърбия съществува румънско малцинство и около него няма проблеми. В случая ставаше дума само за власите, които са около 50-60 хиляди. Накрая под огромния натиск от страна на големите държави в ЕС Белград и Букурещ все пак постигнаха компромис. Представям си, че и в София има хора, които разсъждават по сходен начин: най-подходящият момент да се прокарат определени национални цели е тъкмо преди приемането в ЕС", казва Душан Релич.

 

image

В Еврокомисията са на мнение, че по отношение на малцинствата Сърбия изпълнява критериите на ЕС

Ако приемем, че в София действително са налице подобни разсъждения, какви биха могли да бъдат конкретните цели? Отговорът на Релич: "Доколкото разбирам сигналите, които идват от София, става дума за желанието на България българското малцинство в Сърбия да бъде третирано по различен начин, навярно за него да се отделят повече средства. Такива изисквания обаче - независимо дали идват от София, от Букурещ или от другаде - предизвикват недоумение не само в Белград, но и в Брюксел. Само преди няколко дни представителка на еврокомисаря по разширяването каза по време на една дискусия в съответната комисия на Европарламента, че правата на малцинствата и законодателството за малцинствата в Сърбия не само изпълняват, но и преизпълняват стандартите на ЕС. Разбира се, и в Сърбия, и в целия регион има многобройни проблеми, свързани с човешките права, но поне по отношение на малцинствата Сърбия очевидно изпълнява критериите", твърди Релич.

За да не се повтори лошият опит с България и Румъния

Германия поддържа настойчиво разширяването на ЕС към Западните Балкани. Фондацията „Наука и политика” снабдява германското правителство с експертни оценки и по този въпрос. Каква, според Релич, е германската позиция по тези двустранни напрежения, за които говорим?

"Политиката на сегашното правителство се базира на коалиционния договор, където се казва, че разширяването на ЕС ще се провежда внимателно и диференцирано. Практически това означава, че Берлин много държи страните-кандидатки да изпълняват всички критерии за членство. Същото важи и за другите ключови страни от ЕС, които искат кандидатките да покрият 100% изискванията на Еврокомисията, за да не се повтаря лошият опит с България и Румъния, цитиран толкова често напоследък", казва Душан Релич от германската фондация "Наука и политика".

Автор: А. Андреев; Редактор: Д. Попова-Витцел

http://www.dw.de



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10054763
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци