Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.09.2012 14:37 - Палестинският архиепископ Теодосий Севастийски: Палестинците искат справедлив мир без израелска окупация
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 623 Коментари: 0 Гласове:
0



Интервю image image

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=39440&format=html

image
Севастийският архиепископ Теодосий  от Православната църква на Йерусалим е роден през 1965 г. в Раме (Горна Галилея) със светското име Атала Хана. Изучава теология в Йерусалим и Гърция. През 2001 г. става говорител на Православната патриаршия на Йерусалим. Международно известен с активната си защита на палестинската кауза, заради която е бил арестуван от израелската окупационна власт. Той е доктор хонорис кауза на Богословския институт в София.

-  Ваше Високопреосвещенство, какво ви накара да дойдете чак от Светите места за конференцията "Междурелигиозният диалог - настояще и бъдеще", организирана от Центъра за близкоизточни изследвания в София?

-  Дойдохме, защото вярваме, че представителите на различни религии трябва да общуват помежду си, за да утвърждават нравствените ценности сред хората.
-  Какъв е приносът на палестинските араби-християни в междуконфесионалния опит на човечеството?
-  Ние имаме древен опит. Палестинците -  мюсюлмани и християни, живеят заедно от VII век. Тяхното съвместно съжителство започва, когато ислямският халиф Омар ибн ал-Хатаб пристига в палестинските земи и бива посрещнат от православния патриарх Софроний. Дългото ни съжителство не означава, че не са били допускани грешки - най-вече от хора, които са твърдели, че действат от името на религията, но в действителност не са представлявали религията. Затова ние постоянно се срещаме както в Палестина, така и на други места, в името на мирното съжителство на хората. 
-  Може би знаете, че в Европа, от България до Скандинавия, каузата за независима палестинска държава има много привърженици...
-  Благодаря ви много за съпричастността към борбата на палестинския народ! Всеки разумен човек, който вярва в Бог, в справедливостта, в мира, в правата на човека, вярва и в палестинската кауза. Ние не сме против евреите и израелците. Ние сме против окупацията, расизма, дискриминацията, която израелското политическо ръководство упражнява върху палестинския народ. Искаме мир между Израел и арабите. Но мир справедлив, който да премахне окупацията, да възстанови правата на палестинците и тяхната пълна свобода. Очакваме от Европа да окаже натиск върху Израел да бъдат освободени затворниците ни и да бъдат върнати земите ни отпреди 1967 г.
-  Но веднага щом спечели изборите през януари 2006 г., Хамас заговори за халифат. Това доста смути европейците...
-  Аз съм палестински арабин, православен християнин. Не принадлежа към никаква политическа партия. Не подкрепям ни Фатах, ни Хамас. Подкрепям справедливата кауза на моя народ. Нашата църква поддържа добри отношения с всички палестински партии, но припознаваме като официално и легитимно палестинско ръководство Организацията за освобождение на Палестина, оглавявана от президента Махмуд Абас. Като църква поддържаме добри отношения с всички политически лидери, включително и с лидерите на Хамас. За да поддържаш добри отношения с някого, не е нужно да бъдеш в пълно съгласие с него. Може да имаме различия. Но като патриоти ние заедно вярваме в справедливата палестинската кауза.
-  Имах предвид депутатката г-жа Ум Нидал, майка на трима сина, загинали като мъченици-камикадзе, която заяви, че "изборната победа на Хамас е първата крачка към световния халифат, който Пророкът Мохамед ни обеща".
-  Разбира се, палестинският народ има право да оказва съпротива на окупацията! Ние отхвърляме тероризма, насилието. Възприемаме мирната, цивилизована съпротива. Не вярвам, че насилието може да бъде премахнато чрез насилие. Ако са правени грешки, те трябва да бъдат поправени в рамките на голямото палестинско семейство. Държим на добрите отношения с Хамас, за да можем да чуваме тяхното становище и те да чуват нашето, за да си изясняваме възгледите по редица въпроси, сред които и въпросът за мъченичеството, който поставихте. Освен това, бих искал да ви помоля да вземете предвид, че не всичко писано в медиите за Хамас е вярно и точно. Някои разпространяват невярна информация по внушение на ционистките кръгове. Те представят жертвата като убиец и убиеца като жертва. Аз обаче вярвам, че всеки разумен човек е в състояние да разбере, че жертва е палестинският народ, а убиец е израелската окупация.
-  Някои смятат, че когато тя свърши, палестинците ще изградят ислямска държава. Вие, като църква, чувствате ли се застрашени от групи като "Ислямски джихад", свободно ли изповядвате християнството? 
-  Ние, арабите-християни, сме напълно свободни да изпълняваме своите обреди. Нямаме никакви проблеми с ислямските движения - които и да са те. Защото арабските християни са били в Палестина преди исляма. Покойният президент Ясер Арафат винаги подчертаваше този исторически факт. Той винаги говореше, че светините в Палестина са както християнски, така и ислямски. Мюсюлманите много добре разбират, че Йерусалим е най-святото място на света за всеки християнин. Искам да уточня нещо важно. Пророкът Мохамед е роден в Мека и починал в Медина. Пророкът Мойсей никога не е влизал в Йерусалим, гледал го е отдалеч. Единственият, който се роди в Палестина и беше погребан там, е Иисус Христос. И ако някой вземе да отрича правото на арабина-християнин да живее в родината си, значи преживява много сериозна нравствена, имперска криза.
-  Ако сега, или след година, в края на мандата на Буш, се пристъпи към създаване на държава Палестина, готови ли сте да поемете управлението й?
-  Чувам, че Израел се бил съгласил да бъде създадена такава държава. Но каква ще бъде тя? Нямаме доверие в онова, което Израел говори. Защото в израелските затвори има над 10 000 палестински затворници и сред тях са наши висши политически лидери, например председателят на националното събрание, бивши министри. Издигната беше една дискриминационна стена. Ние искаме пълноценна държавност върху територия, която включва всички наши земи, окупирани през 1967 г. включително и град Йерусалим. Искаме демократична държава, в която ще има свобода на словото, на вероизповеданията, на съвестта, защото палестинците заслужават това.
-  Означава ли това, че Православната църква на Йерусалим е за светска палестинска държава?
-  Очакваме и настояваме тази бъдеща държава да уважава всички религии. Палестина е забележителна страна, която пази светините както на християните, така и на мюсюлманите. Склонен съм да вярвам, че светската държава е по-добрият избор за всички религии.

http://www.mesbg.org



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10049564
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци