Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.08.2012 03:25 - Еквадор предостави политическо убежище на Джулиан Асандж (ОБЗОР). Джулиан Асандж: САЩ трябва да спрат лова на вещици срещу WikiLeaks
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
0



16 август 2012 | 16:32 | Агенция "Фокус" Начало / Свят Кито. Еквадор предостави политическо убежище на основателя на сайта „Уикилийкс” Джулиан Асандж. Това стана два месеца, след като Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран от Великобритания.
Еквадорското правителство, вярно на своята традиция да защитава тези, които потърсят убежище в нашите дипломатически мисии, реши да предостави дипломатическо убежище на Асандж”, заяви еквадорският министър на външните работи Рикардо Патино по време на пресконференция в Кито.
Според Патино създателят на „Уикилийкс” с основание се опасява, че правата му ще бъдат нарушени.
Решението на Еквадор да предостави политическо убежище на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж не променя нищо и Великобритания има задължението да го екстрадира в Швеция, обявиха от британското външно министерство.
От министерството изразиха разочарованието си от решението на властите в Кито.
„Съгласно нашето законодателство, след като Асандж е използвал правото си да обжалва съдебното решение, британските власти са задължени да го екстрадират в Швеция. Ние ще изпълним това задължение”, заяви говорител на министерството на външните работи в Лондон.
Швеция отхвърли решението на Еквадор да предостави убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж на базата, че австралиецът няма да получи справедлив процес в Стокхолм.
„Нашата законодателна и конституционна система гарантира правата на всеки един човек. Ние категорично отхвърляме всякакви обвинения в противното”, посочи шведският министър на външните работи Карл Билд.
По-рано британски съд реши Асандж да бъде екстрадиран в Швеция, където е обвинен в сексуално насилие.
По-рано стана ясно, че Великобритания е заявила на Еквадор, че няма да позволи на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж свободно да напусне страната, за да може Кито да му предостави убежище.
„Абсолютно ясно заявяваме, че ако Еквадор даде убежище на Асандж, няма да му гарантираме безпрепятственото напускане на британската територия”, се посочва в официално изявление, предоставено на еквадорското правителство.
Австралиецът се намира в посолството на Еквадор в Лондон от 19 юни, след като британски съд реши да бъде екстрадиран в Швеция, където да бъде разпитан по обвинения в сексуално насилие.
41-годишният Асандж се опасява, че от Швеция ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден за разпространяване на класифицирана информация чрез своя сайт.
През 2010 година два бивши доброволки на „Уикилийкс” обвиниха Асандж в сексуално посегателство. Жените твърдят, че той ги е насилил когато е бил в Стокхолм, за да изнесе лекция.
Джулиан Асандж отрича обвиненията и твърди, че те са политически мотивирани.




Джулиан Асандж: САЩ трябва да спрат лова на вещици срещу WikiLeaks
  • Препоръчване (56)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
От Дневник Всички статии на автора Последна промяна в 21:24 на 19 авг 2012, 6365 прочитания, 283 коментара   image image
  • 1
  • 2

Преглед на оригинала
Джулиан Асандж на балкона на посолството на Еквадор в Лондон

image

image

Как прекарва времето си Джулиан Асандж в малката стая в посолството на Еквадор - 21 авг

"Уикилийкс" поиска от Швеция ангажимент да не екстрадира никога Асандж в САЩ - 19 авг

Страните от Боливарския съюз предупредиха Лондон да не влиза в посолството на Еквадор - 19 авг

Великобритания има проблем с прилагането на правилата, обяви адвокатът на Асандж - 18 авг

Основателят на скандалния уебсайт WikiLeaks Джулиан Асандж се обърна към президента на САЩ Барак Обама и заяви, че Вашингтон трябва да спре лова на вещици срещу WikiLeaks. Той се появи на балкона на посолството на Еквадор в Лондон, за да говори във връзка със скандала със заповедта за екстрадирането му.

Австралиецът получи политическо убежище от Еквадор, което разгневи както Великобритания, така и Швеция и САЩ. "Не трябва да има повече глупаво говорене за преследване на която и да било медийна организация, било това WikiLeaks или New York Times", каза Асандж.

"Американската война срещу изобличителите трябва да спре", допълни той. Асандж благодари на Еквадор, на президента на страната Рафаел Кореа и изброи редица други латиноамерикански държави, които го подкрепиха през последните дни. 

Основателят на WikiLeaks призова и за освобождаването на редник Брадли Манинг, за когото се предполага, че е предоставил на скандалния сайт стотиците хиляди секретни военни документи на САЩ.

"Докато WikiLeaks е застрашен, застрашени са и свободата на изразяване и здравето на обществата ни", каза още Асандж. "Трябва да използваме тази инерция, за да покажем избора, който стои пред правителството на САЩ - дали ще се върнат към революционните ценности, на които се основават, или ще залитнат към пропастта и ще завлекат всички нас към един опасен и репресивен свят, където журналистите мълчат от страх от преследване, а гражданите трябва да шепнат в тъмното", допълни той.


Поддръжници на Джулиан Асандж хакнаха правителствени сайтове на Великобритания 21 август 2012 | 13:31 | Агенция "Фокус" Начало / Европейски съюз Лондон. Поддръжници на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж хакнаха правителствени сайтове на Великобритания, предаде ИТАР-ТАСС. Както отбелязват днес британските медии, кибератаката е била свързана с недоволството на активистите от намерението на Обединеното кралство да екстрадира 41-годишния австралиец в Швеция.
В понеделник чрез популярната социална мрежа „Twitter” беше разпространен електронен код, който позволява на потребителите чрез специална програма автоматично да "бомбардират" със серия заявки сайтове на редица британски институции. Сред мишените се оказаха сайтовете на Министерството на правосъдието, Министерството на труда и на канцеларията на премиера. Разпространен беше код за изкуствено претоварване и на сайта на британското кралско семейство.
Приложението, използвано за нарушаване на работата на сървъра на уебсайта на премиера на страната, е насочвало по 1000 заявки в секунда. Хакерите, според съобщения в медиите, са били от различни страни, включително Бразилия, Обединеното кралство, Индонезия, САЩ и Чили.




„Анонимните“ атакуваха правителството в Лондон в защита на Асандж image   Хакери са атакували сайтове на британското правителство в отмъщение на това, че то не разрешава Джулиан Асандж да замине за Еквадор, съобщи Скай нюз. Кибератаката е била насочена към сайтовете на премиера и на министерствата на правосъдието.
Участници в хакерската група „Анонимните“ обявиха своята акция „Да освободим Асандж“ в туитър на 20 август.
В понеделник президентът на Венецуела Уго Чавес заплаши Великобритания с „твърде радикален отговор“, ако британските власти нахлуят със сила в посолството на Еквадор в Лондон, за да задържат Асандж, предаде АФП. Чавес, който е близък приятел на еквадорския президент Рафаел Кореа, не уточни какви действия смята да предприеме, но каза, че те „се подготвят“.
Самият Кореа сравни евентуалното нахлуване на британски полицаи в посолството на Кито в Лондон с „ дипломатическо самоубийство“. В интервю по държавната телевизия на Еквадор Кореа каза, че опасността това да се случи остава и той смята да постави въпроса в ООН.
Еквадор предостави на основателя на Уикилийкс политическо убежище, но Великобритания заяви, че ще го арестува при опит да напусне сградата на посолството в Лондон и дори заплаши, че ще я атакува, ако Еквадор откаже да предаде Асандж. 




Чавес заплаши Лондон да не щурмува еквадорското посолство заради Асандж 21 август 2012, вторник / 06:15; Прочетено: 132; Коментари: 0       image
Венецуелският президент Уго Чавес заплаши Великобритания заради укриващия се в еквадорското посолство в Лондон основател на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Венецуела Уго Чавес предупреди Великобритания, че страната му ще предприеме радикални мерки, ако британските власти щурмуват еквадорското посолство в Лондон, за да арестуват основателя на „Уикилийкс" Джулиан Асандж.

„Ако Великобритания наруши суверенитета на Еквадор, нашият отговор ще бъде радикален. Предлагаме на британското правителство добре да се позамисли, тъй като епохата, когато империите можеха да правят всичко, което поискат, вече завърши", подчерта президентът на Венецуела в изказване по националната телевизия, цитиран от РИА Новости и агенция „Фокус".

„Епохата, където старите и новите империи можеха да правят каквото си искат, е свършена. Еквадор не е сам", декларира венецуелският президент, известен с анти-западната си реторика.

Чавес, който е дългогодишен съюзник на еквадорския лидер Рафаел Кореа, не уточни какви именно действия може да предприеме Венецуела, но отбеляза, че те вече се подготвят.

След като се укри на 19 юни в дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон, основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж в края на миналата седмица получи политическо убежище от латиноамериканската страна.

Швеция настоява 41-годишният австралиец да й бъде предаден, за да бъде разпитан по обвинения за изнасилване и сексуално посегателство, отправени срещу него от две жени. Той обаче се опасява, че Стокхолм може след това да го екстрадира в САЩ, където да бъде обвинен в шпионаж, за което рискува смъртно наказание.

http://novinite.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10043295
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6344
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци