Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988371
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
15.08.2012 02:42 - ГЪРЦИЯ - ОТМЪЩЕНИЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЗАКОНИ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: bulgarinut57

През последните 20 години нашите южни съседи се възползваха доста умело от наивността, добротата и благоразположението на европейските си партньори, които активно помагаха на една малка страна без индустрия и печеливши специализирани отрасли да достигне доста приличен стандарт на живот. Гърците съумяха да увеличат доходите си и да се издигнат като първа страна на Балканите изключително чрез харчене на европейски средства и международни заеми. Сега се оказа обаче, че Европейският съюз (ЕС) не е трябвало да бъде толкова добронамерен. Осъзнаването настъпи с международната финансова криза от 2008 г., но положението в Гърция не се дължи на кризата. 29 години след приемането й в ЕС страната е закотвена на дъното в общността по повечето показатели. Вижда се, че и други от 16-те членки на еврозоната имат сходни проблеми.

     Наричани гальовно-подигравателно СВИНИ (на английски PIGS, акроним от първите букви на Portugal, Italy, Greece и Spain) задлъжнялостта, постоянните големи дефицити в бюджетите им, корупцията, кражбите, лъжите и измамите в тези средиземноморски страни дълго време не правеха впечатление на останалата и сравнително по-чиста Европа.

     Облагодетелствани от стотици милиарди евро, но и от милиарди долари от САЩ (военни помощи и редовни годишни дажби), гърците забогатяха. По последни данни Гърция заема 3-то място в света с 340 милиарда долара БВП (бруто вътрешен продукт по покупателна способност). България с три милиона по-малко жители има около една четвърт от БВП на Гърция. Средният доход на един грък е 32,100 долара годишно, а нашият - 12,600. Сърбинът има 10,400 долара годишно, македонецът - 9,000, румънецът 11,500 и турчинът 11,200. Не е за чудене, че Гърция привлича икономически емигранти (повече от 1,000,000!) и то не само от балканските страни, но и от другаде. На нейните граждани даже не им се и работи.

     „Икономическо чудо”! И как става това? По балкански: с измами, корупция, лъжи и кражби.

      Още преди седем години европейците усетиха, че нещо не е наред, взряха се в счетоводството и откриха, че гърците лъжат и то здраво. По Маастрихтските споразумения на членовете на еврозоната им е забранено да допускат годишни дефицити над 3% от бюджетите си. Този показател се спазва много трудно и в действителност даже страни като Франция и Италия бяха уличени в дребни измами. Но гръцките бяха прекалени. Установи се, че години наред Гърция е спазвала условията само на книга, отчитала е 3-4%. В действителност нейните дефицити са били двойни, а напоследък и тройни. За миналата година дефицитът беше около 13%! По същите споразумения не се допускат дългове в размер на повече от 60% от БВП, а гръцките задължения надхвърлят 110%.

     Ако не беше настъпила световната стопанска и финансова криза Гърция вероятно щеше да продължава да мами и да живее на кредит. Но лесните и евтини пари секнаха тъй като рейтингът на страната падна и средства се намират само на световните капиталови пазари, а там парите са скъпи. Европа отказва заеми понеже не само Гърция има проблеми. Богата Германия също има нужда от средства. Франция обещава, че до две-три години ще бъде в състояние да спази 3%-вото изискване (значи и тя не го спазва). Англия има годишен дефицит близък до гръцкия, но тя не е в еврозоната и се спасява сама. Освен "СВИНИ-те" закъсали са също Ирландия и Австрия. И кранчето, което пускаше парите на Гърция почна да се затваря, докато се стегна напълно тази зима.

     Сега вече се говори сериозно за финансов фалит. Гърция дължи около 600 милиарда долари и не е в състояние да ги плати. Не може даже да плаща само лихвите по външния си дълг. Големият проблем е не толкова липсата на пари на световните пазари (във всеки даден момент има около 1 трилион долара, които се въртят, търсят печалби, но и са в състояние да съборят почти всяка второкласна икономика), а нежеланието да се кредитира пропадаща страна. Нещо по-лошо: крупни инвеститори и световни фондове залагат на фалита на Гърция, за да играят против еврото. Говори се, че за тази цел са заангажирани 42 милиарди долара, а по други сведения - и над 100 милиарди. Страхът е, че Гърция може да повлече ЕС и даже световната финансова система. Нещо трябва да се направи.

     Гърция трескаво търси пари. Докрая на април са й необходими 30 милиарди долара само за текущи разходи, а до края на годината 80 милиарди долара. Откъде?

     След като в края на февруари събралите се глави на 27-те европейски държави изслушаха Гърция и поклатиха неодобрително глави, гръцкият министър-председател тръгна да пътешества. Първата столица, която Папандреу посети беше Москва. Медведев го изслуша с разбиране, а Путин му предложи да се обърне към МВФ и Световната банка, нещо което нито Гърция иска, нито ЕС може да допусне.

      Саркози също беше много внимателен и обеща съдействие, но не и пари. Меркел заяви в прав текст, че Гърция трябва да се оправя сама. Немски депутати и медии предложиха на Папандреу да продаде гръцки острови, даже Партенона, Акропола и други забележителности. Прибави се обида върху унижението. На 9 март Папандреу посети Вашингтон. Президентът Обама великодушно отмени визите за гръцките граждани, но вместо да обещае пари напомни за неизпълненото обещание на Гърция да изпрати военни части в Афганистан.

     Най-лесното, а за някои и много приятно нещо в подобно положение е да се присмиваме, да се подиграваме и да злорадстваме. При дадените обстоятелства - когато европейските страни, към които сме и ние - са абсолютно и фатално оплетени една с друга финансово и икономически (а бюрократите от Брюксел искат да ги оплетат и политически и военно), на Гърция няма да й бъде разрешено да падне. Колкото това и да се желае от някои кръгове в Германия, Англия и другаде.

     Страната не може и няма да бъде изключена от ЕС, нито от еврозоната, макар че се чуват гласове за отпадането й. Изход за Германия, която знае, че пак тя ще трябва да поеме финансовото бреме за спасението на "мързеливите и корумпирани гърци", е тя самата да се оттегли от еврозоната и да се върне към марката. Да не забравяме, че за разлика от всички други европейски страни, които въведоха еврото, немската марка остава като платежен инструмент не само досега но и в бъдеще. Но и това няма да се случи. Гърция по някакъв начин ще бъде спасена. Тя е достатъчно компрометирана за да си мислим, че това ще се случи поради някаква остатъчна симпатия.

     Европа вижда, че ако Гърция потъне, ше падне и еврото, което по начало е куха валута без гаранции. Това вероятно може да разбие ЕС и да разклати, този път по-зле отколкото през 2008 г. и с по-неприятни последици, цялата международна финансова система. А съседката ни има скрити козове в ръкава: тя може да заплаши с излизане от еврозоната, ако не й се помогне, да се върне към драхмата и да я девалвира. По този начин ще се спаси, но положително ще изнесе поне част от проблемите си. Къде? Заразата първо и основно ще потече към Балканите, където гръцки банки притежават над 30% от финансовите институции. В Македония - Стопанска банка и Алфа банк. В България те владеят ОББ и Пощенска банка, също Алфа банк, Пиреос банк, Юробанк, ЕфДжиБанк и Емпорики. Може би и други. Невъзможно? Не и ако си спомним, къде гърците изнесоха много по-незначителните си проблеми тази зима.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене