Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991193
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
18.07.2012 03:53 - Защо скача цената на тока и кой краде българина?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 754 Коментари: 0 Гласове:
1



Автор: kostas

С този въпрос ние от Обзървър Русе, се обърнахме към един от спецовете в областта на енергетиката инж. Павел Ангелов – Пулиев. Вижте неговия отговор:
"Преди няколко седмици българският гражданин бе зашеметен с една свръх-неприятна новина: цената на потребяваната от него ел.енергия поскъпна с над 13 %. Коя е причината за този неочакван скок в опразването на изтънелия му джоб, се опитаха напразно да обяснят отговорни лица от съответния управленски екип. И ето че станахме свидетели на най-големия съвременен парадокс: когато се увеличава делът на добива на ел. енергия от т.н. ВЪЗОБНОЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ като слънцето, вятъра и реките – които все още са безплатни ! – стойноста на продукта расте! Ето как става това / за съжаление, ще трябва да се обяснява с технически термини/ :
По не съвсем точни данни – защото повечето са непонятно засекретени- проникнали в ежедневния печат, главно в в-к "Преса”, наличните енергийнни мощности на страната са около 7500 мегавата. За задоволяване нуждите се използват денонщно от 3200 до 4600 мегавата. Основните производители са АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица-3, които поемат ок. 55 – 60 % от нуждите. Останалите производители са другите термични електроцентрали, /Варна, Марица 1 и 2, / водните такива / Каскада Въча, Ст.Загора, Кричим и др./ и множество по-малки централки. Делът на ВЕИ-централите /вятърни и фото-волтаици/ е ок.700 мегавата. Съобразно горните данни е определяна до 1 юли т.г. и цената на получаваната ел.енергия за домакински нужди – именно ок. 0,15 лв. за 1 кв.час без ДДС. Разбираемо е, че определянето средната цена на енергията е доста сложно, като се има предвид относителния дял на всеки производител с различна себестойност, разходите за разпределение, добавките за централите с комбинирано производство на топлина и пр. Основата на цената е, разбира се, стойноста на добива от АЕЦ-Козлодуй и ТЕЦ Марица 3.
Стойностите на отделните производи са следните по неофициални данни:
-АЕЦ Козлодуй – 0,045 лв/кв.час
-ТЕЦ Марица 3 – 0,18 — "– /договорена с производителя/
-Водни централи – ок. 0,03 –"
Идваме до цената на ел.енергията от ВЕИ – централите. Тук е най-толемия проблем. По директиви от ЕС България е задължена да намали емисиите на въглероден двуокис и да развива добива от възобновяеми енергоизточници. Това значи да се ограничи използваемоста на ТЕЦ и поощри създаването на вятърни и фото-волтаични централи. За тази цел правителството одобри невероятни, космически цени за доставчиците на такава "зелена” енергия – първоначално през 2008 г. тя бе 0, 728 лв./кв.час, от началото на годината до м-ц юли-0,485 лв./кв.час и от 1 юли т.г. – 0,237/кв.час. В резултат на тези преференции се получи неочакван бум в периода 2008 – 2012 г. на предложенията за такива централи- официалните данни са за общо 2360 мегавата вятърни, 1705 мв.фото-волтаични, 145 мв.водни и 78 мв. от био-маса.За нещастие на българския потребител споменатите "зелени” мощности са скрепени с договори за 15 години напред, гарантиращи определени доставни количества с високи цени. Тъй като ВЕИ-производителите не могат в никакъв случай да заместят нито АЕЦ Козлодуй, нито ТЕЦ Марица 3, съществува вероятност да им заплащаме дори непроизведена енергия.
Считам, че стана ясно на българския консуматор, че цената на ползваната от него ел. енергиа зависи от това, каква част от нея ще представлява скъпата "зелена” енергия. Засега е сигурно, че десетки години напред ни очаква не намаление, а постоянно увеличение на цената благодарение на щедрите към чужденците наши управници. Защото всички ВЕИ-съоръжения са доволно скъпи – струват от 2 до 4 милиона евро за монтаж на 1 мега-ват мощност- а колко струват всичките 4288 мегавата сметнете сами. Те ще се изплащат от нас в течение на 15 години с ежемесечните ни вноски заедно с милиардите печалби на предприемчивите бизнесмени и ще отиват в чужбина, без да ангажират работна ръка, обричайки заетите площи на безплодие. Само за илюстрация на: ако приемем едва 2000 часа използваемост на тези съоръжения, това прави годишно ок. 8,5 мил. мегаватчаса. При цена 237 лв./мв.час – колосалната сума 2 милиарда лева, които ще им платим!
Ето защо смятам, че калкулацията на електроенергията, състояща се от частта и цената на всеки производител, както и на следващите се надбавки, трябва да бъде оповестена на гражданството без забавяне за обсъждане от всички. Защото от скритите договори, оценки, сметки и пр. елементи страшно мирише на корупция, а пък за вопиюща некомпетентност и безгрижие към национални и граждански интереси да не говорим. Самият сравнително нов министър на икономиката г-н Добрев скоро заяви, че изкупването на ВЕИ-енергията е могло да се отложи като увеличението на цената е щяло да се сведе до едва 5 %."
observer.ucoz.org




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене