Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988255
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
17.07.2012 05:10 - Оправдателните присъди
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 999 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.07.2012 05:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: golden

10 %  оправдателни  присъди,

такава е европейската тенденция и българите я изпълняват в лицето на съдиите. В България вече 22 години престъпниците са на свобода, заради причината..... липсват неопровержими доказателства за извършено престъпление.


        ИСТИНАТА ЗА НАШАТА СЪДЕБНА  СИСТЕМА

През 2011 г. "невинен" са чули доста от арестуваните  хора, които са били изправени пред съда у нас. Осъдените са само  48 108. Престъпният контингент иначе си е едно доста голямо число.

В същото време в съда се сриват процеси, които са знакови за работата на прокуратурата. И които Брюксел следи като мерило за качеството на съдебната ни система. От съда се очаква справедливост и присъди, основани на доказателства, а не на обществени настроения. Според статистиката оправдани по делата от обществен интерес са едва 3,2% от подсъдимите. За такива се приемат делата за корупция, организирани престъпни групи, наркотици, злоупотреба с еврофондове и т.н.
За първи път в годишния доклад на прокуратурата се появи раздел "Анализ на причините за постановяване на влезлите в сила оправдателни присъди".

Съдии, митничари, банкери

От всички 155 оправдани по знакови дела най-много са тези за корупционни престъпления - 12,5%, пране на пари - 9,4%, злоупотреба с еврофондове - 10,6%.

Влачат се съдебните дела, които нямат доказателства за виновност. Прекратяват се съдебни дела, по нареждане " отгоре"; не се водят дела в определеният за това срок;прескачат се поредностите при някои дела и т.н.

Пример:  
1.  Интересна е и историята на оправдателната присъда по процеса срещу бившата шефка на софийската митница Маргарита Пецанова и колегата й Пламен Живков. Разследването срещу тях тръгна шумно още през 2005 г. и бе давано като пример за успешна борба с корупцията по високите етажи на властта. Прокуратурата твърдеше, че с действията си двамата са ощетили държавата с над 10 млн. лв.

Делото срещу тях влезе в доклада за ревизията на Върховната касационна прокуратура, наредена от Велчев в началото на мандата му преди близо 7 години. Така стана ясно, че по устно нареждане на Никола Филчев в последния му ден начело на държавното обвинение делото е иззето от Софийския градски съд, където вече било внесено с обвинителен акт, и е прекратено в нарушение на закона. Чак след ревизията,  се стигна до процес.
2.  Съдията от Окръжния съд във Велико Търново Теодор Милев, който е и бивш председател на съда, също е в списъка на знаковите оправдани. Той е оправдан по дело за превишаване на права при сключване на договори за наем.
3. Оправдана е и следователката Мария Михайлова, обвинена за присвояване на банкноти, които били веществено доказателство по нейно дело. За нея прокуратурата признава, че е направила неправилни изводи, че неправилното съхранение на доказателствата води до присвояването им.
4.  Бившият зам. районен прокурор на София Петър Чалъмов също е окончателно оневинен през 2011 г. по обвинението за престъпления срещу правосъдието и спасяване на обвиняеми от наказателна отговорност. За тази присъда прокуратурата приема само, че съдът и обвинението са оценили по различен начин доказателствата.

    Умишлено се проточват съдебни дела:

1.  Първенството е за процеса за източването на "Агробизнесбанк" срещу бившите шефове Христо Александров и Христо Данов. Според обвинителния акт престъплението е от 1993 г. Междувременно Данов осъди България в Страсбург заради дългия процес. Според анализа причина за оправдателната присъда са законови промени и правилото, че подсъдимите винаги се ползват от най-благоприятния за тях закон. Иначе позицията на прокурора по делото била "активна".
2.  Съдебната сага за смъртта на Ангел Димитров-Чората, която се проточи 5 години, също е анализирана. По това дело петима полицаи бяха съдени за умишлено убийство и окончателно оправдани след няколко съдебни обрата.
    
      Работата на прокуратурата в огромна степен е функция от ефективността на разследващите от МВР и на това как силовото ведомство използва ресурсите си, за да разкрива престъпленията. А според доклада разкриваемостта е около 40% и е намаляла спрямо 2010 г. Иначе прокуратурата отчита необратим напредък по всички показатели - повече внесени актове в съда, повече осъдени, по-малко върнати заради пропуски дела.

Но не процентите печелят обществено доверие, а видимите резултати;а такива видимо почти няма,защото твърде често се срещат дела,които много лесно изчезват от папките или целите папки с доказателства изчезват или някой се обажда по телефона в защита на подсъдимия или т.н. Винаги се намират причини за забавянето на съд.дела и оправдателните присъди. Така в страната ни престъпленията не се наказват с цялата строгост на закона.

Често в ефира звучаха думите на прокурори и ченгета - "ние ги хващаме, а съдът ги освобождава!"

По този начин в държавата често пъти справедливостта е на страната на престъпността. Няма истинска справедливост, когато съдиите се правят на попове "иди моето чедо,помоли се и ще бъдеш свободен!" - така поповете опрощават греховете на грешните люде. Но, не е важно с какви думи изпращат съдиите престъпниците - грешници,но след като виждаме че престъпника е на свобода, значи съдиите не са си свършили работата както трябва. Не може в една правова държава, престъпниците да са на свобода с оправдателна присъда "невинен,до доказване на противното".

14  ГОДИНИ СЕ ВОДИ ДЕЛО

Защо 14-годишно разследване за едно от най-дръзките, хладнокръвни и потресаващо гнусни престъпления, извършвани някога у нас, приключи с шест оправдателни присъди?
        Става дума за делото за въоръжен грабеж на автотърговец, при който кръвожадните бандити изнасилиха непълнолетните му дъщери. Случаят нашумя, след като МВР шефът Цветан Цветанов обвини съдия Мирослава Тодорова, че с години е размотавала съдебния процес. Оказа се, че прокуратурата погрешно го е внесла в цивилен, вместо във военен съд.Това означава,че прокуратурата не знае  - къде да внесе едно дело;

Тези дни станаха известни и мотивите за оправдателните присъди. Петчленният съдебен състав с председател полк. Ванко Ангелов счита, че обвинението е недоказано. Тезата на прокуратурата е разбита на пух и прах, като са посочени и редица гафове на разследването.
Бруталното нападение е извършено на 31 януари 1998 г. Към 18,45 ч банда грабители нахлува в къщата на семейството край София. Докато търсят пари, грабителите пребиват мъжа, намушкват го с нож на две места и той изпада в безсъзнание. Съпругата му е подложена на физически и психически тормоз. Подлагат на ужасяващи сексуални гаври дъщерите на семейството, които тогава са на 12 и 16 години. След извращенията изчезват с плячка от над 90 000 лева, злато и други вещи.Заради преживяното по-малкото момиче и майката изпадат в тежка депресия.
              свидетелите:
Дали от страх, или от други подбуди, но в съдебно заседание свидетелите се отричат от твърденията си в началото на разследването.
        доказателствата:
- при огледа в къщата на семейството били открити дактилоскопни следи на шест места.

Пред съда жертвите разпознават някои от подсъдимите. Преди това в различни етапи от разследването били правени разпознавания, като пострадалите посочвали различна конфигурация от лица.

Във времето на водене на разследването / 14 години/ доказателствата за вина се сменяли и сякаш се загубвали през годините. Така в правовата ни държава от времето на средните векове се прилагало правилото - "по-добре го орезили (наклевети ) публично тоя престъпник, отколкото да го съдиш. Кан Крум изправял престъпника пред обществото и го посочил с думите: - този е престъпник,накажете го; - така хората  хвърляли по него  камъни, докато престъпника не припадне в несвяст.Тогава настъпвала  справедливостта. Присъдата пред обществото ще го пари по-дълго време и ще го боли по-жестоко".

Днес съдиите постъпват по същия начин. Изправят го пред обществото, медиите и журналистите пишат за него( престъпника става известен), държат го в ареста дълго време с оправданието,че все още нямат доказателства, лежи престъпника в ареста,храни се доволно, развлича се доволно (има телевизия,сниги,списания,телефон...изобщо,хубаво било в ареста;хубаво но,не си свободен; от тази обстановка престъпника не е доволен,той търси причини да излезе и ги намира...разболява се,а после обвинява държавата че не се грижи за своите престъпници;съди я в Страсбург и...понякога печели делата.Как става така че престъпността печели съдебни дела? Въпрос с едно неизвестно,но няколко известни....а,после казват че в Европа нямало корупция....иди че им вярвай на ония европейските съделеща;щом и циганските босове печелят там съдебни дела, зачи че.......
Както върви,скоро справедливостта при нас ще е все така далечна мечта- химера - непостижима.



Още информация:
      
1./   БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА     и  организираната  престъпност -    
http://dalida.blog.bg/history/2011/05/17/izmamite-na-hh-vek-chast-10.749027
2./   ПОЛИТИЧЕСКИ СКАНДАЛИ И КОРУПЦИЯ
http://dalida.blog.bg/history/2011/05/20/izmamite-na-hh-vek-chast-11.750494
3./   Оправдателните присади
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1416622
4./  У нас  има много нерегистрирани престъпления   
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1456751





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене