Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991193
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
14.07.2012 04:10 - Премиерът възложил да се пише закон за изучаване на религия в училище
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: hikari
image

Премиерът е възложил преди дни на специалисти от образователното министерство и от Светия синод да изготвят текст за промяна на Закона за образованието, в който да се включи задължителното изучаване на религия в училищата. Това съобщи Ловчанският митрополит Гавриил пред БТА. По думите му обаче на последвала среща двете страни не са се споразумели и такъв текст все още няма, тъй като според представителите на министерството сега не може да се говори за въвеждане на религия, защото е много рано.

В момента новият закон за училищното образование се гледа на второ четене в парламентарни комисии и се бърза, за да може да бъде гласуван окончателно в пленарна зала преди ваканцията на депутатите. Всяко забавяне би поставило под въпрос приемането му за новата учебна година, а въвеждането на религия в училище и формата, под която това да стане е изключитено дискусионен въпрос, по който различните заинтересовани страни многократно са спорили.

 

Премиерът Бойко Борисов обаче не за първи път се обявява за въвеждане на вероучение в училище. Още през юни миналата година той обяви че е говорил по въпроса с образователния министър Сергей Игнатов, но “самите учебни програми, самите преподаватели трябва да се напасват на подобно нещо, което не е лесен процес“.

 

Ловчанският митрополит съобщи, че предстои още една среща при министър-председателя, на която окончателно ще се реши този въпрос.

 

В предложението на Светия синод е включена и възможността тези, които не желаят да учат религия, да изберат предмет Етика. "Ние не говорим, че всеки родител трябва да запише своето дете да изучава православна религия. Ние предлагаме да се изберат няколко одобрени от закона в България традиционни вероизповедания", заяви Ловчанският митрополит.

 

По думите му в определени райони с компактно мюсюлманско население и в момента изучават своята вяра. Тъй като това не е регламентирано със закон, не се контролира нито кой ги учи, нито по какви учебници. В случай, че религиозното образование бъде подплатено законово, министерството ще одобрява както учебниците, по които ще се учи, така и преподавателите.

 

"Системата, която е досега, не води до нищо. Много малък процент деца изучават религия, а желаещите са много повече", смята висшият духовник. “В Ловеч, където изучаването на религия - православие, е много успешно в сравнение с други градове, групите, в които се преподава, са 11 с по 15-20 деца в тях, а учениците в града са пет хиляди“, посочи той.

 

По думите му България в това отношение е много изостанала в сравнение с останалите посткомунистически държави.

 

"След 10-20 години децата днес ще бъдат хората, които ще управляват страната и каквато бъде тяхната нравственост, такова ще бъде и обществото, такава ще бъде и държавата. Колко години трябва да минат, колко поколения трябва да изпуснем. Двадесет години вече минаха, за тези години едно поколение е израснало", заяви още Ловчанският митрополит.






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене