Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.07.2012 00:57 - Какво показва пожарът в резерват 'Бистришко бранище' в Природен парк Витоша
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 552 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: hikari

Отложеното шествие "Туристи навред за горите" ще тръгне в 18,30 ч. от езерото Ариана в София

София, 5 юли 2012 г. – Тази вечер коалицията "За да остане природа в България" ще се присъедини към гражданското шествие в София "Туристи навред за горите" от 18,30 ч. на езерото Ариана. То беше отложено с два дни, тъй като много хора бяха заети като доброволци в гасенето на пожара на Витоша. Без тяхната помощ положението в резервата можеше да е много по-критично.

Пожарът в резерват "Бистришко бранище" в Природен парк Витоша щеше да бъде много по-сериозен, ако беше подпалена или засегната и жива иглолистна гора, уточняват от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Пожарът в резерват "Бистришко бранище" в Природен парк Витоша показа следното:
- В изсъхнала иглолистна гора пожарът се разпространява по-бавно отколкото в живата заради лесното възпламеняване на насмолените иглички
- Никоя гора не е застрахована срещу умишлени пожари. Коалицията "За да остане природа в България" очаква резултатите от следствените действия.
- В България трябва да бъдат разработени подробни планове за действие при пожари в гори в резервати и защитени територии. В резерватите, поради тяхното естество, няма горски пътища и потушаването на пожари преимуществено става само с авиация и лека високопроходима техника. Трябва да се планира добре използването на техниката и на доброволците, както и да се инвестира в охрана на защитените територии. "Бистришко бранище" няма човешка охрана от няколко години поради липса на средства.

Природозащитниците настояват кметът Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет да преразгледат приватизационния договор от 2007 г. за повечето лифтове на Витоша, тъй като собственикът им продължава да твърди, че няма да ги пусне, докато не бъде променен Закона за горите, както той иска.

През последните три години хора, близки до инвеститора, който иска нова, много по-голяма ски зона в Природен парк Витоша, се опитват да убедят обществеността, че горите на Витоша са оставени да умрат заради еколозите, и че е добре терените да бъдат почистени от дървесината и да бъдат предоставени за строителство на ски писти и съоръжения.

Каква е всъщност истината?

Резерват "Бистришко бранище" е един от най-старите в България. Обявен през 1934 г., от 1977 г. той е и част от биосферните резервати на ЮНЕСКО. Резерватът опазва смърчови гори, алпийски тревни зони и каменни реки. Най-старите дървета са на по 140-150 години. Движението през резервата е разрешено само по маркираните пътеки от х. Алеко за с. Железница и с. Бистрица. Поради силно пресечения терен резерватът е трудно достъпен.

След като смерч събаря около 600 декара от гората в резервата през 2001 г. и около 120 декара в м. "Офелиите" в Природен парк Витоша, започва разпространението на т.нар. бръмбар корояд, който обикновено напада повалени, увредени и слаби стари смърчове.

След подробен доклад на БАН е прието дърветата в резервата да бъдат оставени изсъхнали, а тези на другите места в Природен парк Витоша да бъдат изсечени и изнесени. Мотивите за това решение са много:

•    Следване на световната практика
• Сечите, изнасянето на мъртвата дървесина и последващото изкуствено залесяване оказват отрицателно въздействие върху естествения характер и биологичното разнообразие на тези гори, а оттук и на тяхната устойчивост
• Целта на резерватите е да опазват естествените процеси. Ветровалите и последващото развитие на корояда са такива.
• Масовото развитие на корояда и свързаното с него съхнене на възрастни смърчове утихва след известно време, както става в Бистришко бранище.
• Изнасянето на дървесината е свързано с огромно утъпкване, унищожаване на почвата и младия подраст. Тяхното опазване е важно, за да няма ерозия, да се опази водата и да могат да тръгнат младите фиданки на различни видове дървета. След време те формират гора, съставена от различни видове, много по-устойчива на бедствия от гората, съставена единствено от смърч.

В Европа през последните десетилетия в следствие на зачестилите силни бури и последвалата поява на корояда, са засегнати милиони декари смърчови гори, предимно залесени от хората. Междувременно в германския Национален парк Баварска гора например вече са в преход към по-устойчиви естествени гори над 40 хил. декара загинали смърчови гори, в които мъртвата дървесина беше оставена на мястото си. Млади фиданки се забелязваха през последните години измежду изсъхналите дървета и в резерват "Бистришко бранище". Огънят ги е погубил.






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10051986
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци