Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.07.2012 16:35 - Проф. Пламен Мирчев: Без борба срещу корояда типограф, след няколко години на Витоша няма да остане иглолистна гора
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 420 Коментари: 0 Гласове:
2



Автор: hikari

За проблемите на горящия резерват „Бистришко бранище” на Витоша Агенция „Фокус” проф. Пламен Мирчев от Институт за гората към БАН - доктор на селскостопанските науки и специалист по насекомите. Преди 11 години проф. Мирчев е изследвал пострадалия от торнадо резерват и е предложил падналите дървета да бъдат премахнати, поради опасност от епидемия от паразита корояда типограф, на същото място в момента вече четвърти ден гори пожарът на Витоша.

Фокус: Проф. Мирчев, кога и по какъв повод проведохте вашето изследване в резервата „Бистришко бранище” на Витоша?
Проф. Пламен Мирчев: След торнадото в резервата „Бистришко бранище” на Витоша на 22 май 2001 г., когато бяха изкоренени и паднали на земята 60 хектара смърчова гора, след това на два пъти бяхме викани няколко експерти по насекомите в комисия по екология в Народното събрание и се взе решение под натиск на еколозите там нищо да не се прави, а да се възложи проучване.
Фокус: Как е станало торнадото и какви са най-сериозните последици от него?
Проф. Пламен Мирчев: В горите, ако не ежегодно, но често има подобни явления. В България е имало през 60-те години огромна буря, при който ветровалът е бил с дължина 40 км и ширина 1 км. Това е така нареченият Родопски смерч в Беглик. Представяте ли си каква площ и с лесовъдски мероприятия – това е овладяно.
На „Бистришко бранище” са се срещнали два фронта – студен и топъл и се е развило т.нар торнадо, което изкъртва дърветата. Всички смърчови дървета бяха повалени, единствено бяха останали наличните букови дървета, които са по-устойчиви. Короядът-типограф почна да се развива там и се намножи в тази паднала маса, тъй като това беше благоприятна основа за неговото развитие. Не беше разрешена никаква дейност там – нито да се изваждат дървета, нито нещо друго. Другият вариант беше да не се изважда дървесината, но просто да се обели кората, защото короядът се развива в ликото под кората. След това този обект позаглъхна и с по-малка интензивност се занимаваха други колеги там. По-скоро беше изместен акцентът върху заменянето на растителността, тъй като смърчовите формации изчезнаха и се появяват други формации.
Фокус: В близост до това място ли е пожарът?
Проф. Пламен Мирчев: Пожарът е на самото място. Там е почнал. Там има паднали дървета с диаметър един метър и в момента е като клада. Има места, където пет-шест такива дървета са се натрупали едно върху друго. Макар и вече да има някакво разрушение от времето, тъй като са минали 10 години, но това не е гора да гори, това е клада от натрупани дървета. И много се съмнявам, че с магаретата, където я карат тази вода, ще загасят пожара. Представяте ли си какво огромна маса дървесина има на места.
Фокус: Как може да се загаси подобен пожар и как ще отрази той на резервата?
Проф. Пламен Мирчев: Чух, че ще се правят просеки. Макар и да е единственият вариант, това означава, че животът в т.нар. биосферен резерват ще бъде напълно разрушен. Те ще изсекат ивица, тъй като това е единственият начин да не се позволява да се разширява огнището, а огнището ще угасне, когато завали дъжд.
Фокус: Какво установи вашето изследване преди десет години?
Проф. Пламен Мирчев: Нашата позиция е следната. Местността е обявена за биосферен резерват и трябва да се помисли дали този статут обективно го има и дали има условия за него. Трябва да се дискутират няколко неща – неговата площ е твърде малка по международните критерии. Освен това за биосферен резерват той няма необходимите буферни зони. В един истински биосферен резерват, за да влезе човек за два часа се иска разрешение на министъра. Докато в „Бистришко бранище” отгоре има една пътека към „Академик”, отдолу има една пътека. Когато правихме изследването, ние влизахме да вземаме проби и из целия резерват имаше огнища, кутии и други неща, което означава, че в биосферния резерват са влизали хора – който си е искал, не е имало охрана. Или трябва да се преразгледа статутът, или ако решат да остане биосферен резерват, трябва да има буферна зона, да има режим и да не се влиза. Сега ние го водим за биосферен резерват на книга, но няма нито едно условие, което да е изпълнено.
Фокус:Какво представлява короядът типограф и каква е опасността от него на Витоша?
Проф. Пламен Мирчев: В България минава южната граница на корояда типограф – това е едно малко бръмбарче голямо около 4 мм. Вследствие на торнадото от 2001 г. пламна епидемия от корояда и от 60 хектара по последни данни 550 хектара гора на Витоша са унищожени от този корояд. Той се настанява в паднала маса, масово се размножава и след това започва да засяга живите дървета наоколо. Той е големият бич за Централна и Северна Европа. При нас минава южната граница от разпространението му.
Короядът прави едни дупчици в кората и снася яйца. В тези дупчици, когато дървото е здраво, те се запълват със смола веднага и яйцата, които са снесени, се задушават и умират, но когато е болно дървото или е повалено, тази защитна реакция вече е преодолима и той се намножава масово, когато е масово намножен се разпространява и на здрави дървета. Например, ако 10 убождания на 1 кв. дм. може да ги залее със смола, за да не може да се развие короядът, 11-то и 12-то убождане вече няма капацитет и така паразитът се разпространява и на здрави дървета. И така от 60 хектара, колкото е било повалената маса, в момента са 10 пъти повече. Чух данни, че са засегнати 550 хектара, което е увеличение от 5-6 пъти.
Фокус: Има ли влияние короядът върху разпространението на пожара?
Проф. Пламен Мирчев: Обикновено горят или изсъхнали, или стоящи прави мъртви дървета, поради корояда.
Фокус: Как според вас ще се развият нещата за природата на Витоша от тук нататък?
Проф. Пламен Мирчев: Паркът също е в много лошо състояние. Проблемите са както в резервата, така и в парка. Резерватът е една малка част от Витоша и трябва да се преосмисли статутът на тази площ. Каквото решат? Ако решат да бъде биосферен резерват, тогава да се третира като такъв – с буферни зони, с ограничение на влизане на външни хора, а не както сега. Второто възможно решение е да му се промени статутът. Не виждам вече какъв биосферен резерват може да бъде. Това са двете възможности.
Но по-голямата беда не е в резервата, където смърчовите формации са заминали, но трябва да се помисли за останалата част на парк Витоша. Там трябва да се води дейност, която да ограничи разпространението на корояда типограф, защото както е тръгнало след няколко години на Витоша няма да остане иглолистна гора.
Красимира ГЕОРГИЕВА





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10047774
Постинги: 7919
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци