Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990696
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
04.07.2012 03:51 - Хонг Конг отпразнува 15 години Освобождение от Британско иго. Какво ли са преживели под него, щом предпочитат китайския болшевизъм?!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.07.2012 03:53


Икономическото развитие на Китайски Хонконг


Автор: venziko

 На 1 юли 1997 година Хонконг бе върнат на Китай и оттогава насам правителството в Пекин поддържа политическия му статут на основата на принципа „една държава, две системи", при който района функционира на базата на собствен основен закон. Връщането в Китай не доведе до промяна на политическия строй на Хонконг, нито на начина на живот на неговите жители и основните закони. Същевременно, правителството в Пекин предприе редица мерки в подкрепа на района и неговия просперитет.

По данни на статистиката, брутният вътрешен продукт на глава от населението в Хонконг за тази година може да надхвърли 35,000 долара, което е 30% увеличение спрямо нивото от 1997 година. Британската кредитна агенция „Стандарт енд Пуурс" дава на Хонконг най-високия рейтинг – ААА. Всичко това е свързано неразривно с подписаното през 2003 година Споразумение за по-тесни връзки между вътрешните райони на Китай и Хонконг. Главният администратор на Хонконг Доналд Цанг каза, че след връщането в Китай, статутът на града като международен финансов, търговски и пристанищен център се заздравява:

Централното правителство на Китай ни дава много преференции и обширно пространство за развитие, например свободна валутна и търговска политика, обединяване на транспортната мрежа на Хонконг и Гуанджоу, подписано бе споразумение за по-тесни връзки между Хонконг и вътрешните райони на страната и други. Уверен съм, че успехите на Хонконг през изминалите години са резултат от политиката „една държава, две системи.

Според споразумението от 2003 година и осемте допълнителни документа към него, хонконгските стоки се изнасят в континентален Китай без мита, а Хонконг е отворен за туристи от цялата страна. През 2011 година вицепремиерът Ли Къцян посети района и обяви нови мерки в подкрепа на хонконгската икономика и задълбочаване на сътрудничеството с останалите райони от страната. Представителят на централното правителство на Китай в Хонконг Пън Хуацин казва:

„Подкрепата на централното правителство за Хонконг показва решимостта му да поддържа просперитета и стабилността там. Фактически Хонконг допринася много за цялостното развитие на Китай – той е най-големият източник на инвестиции във вътрешните райони, център за финансиране на китайските компании и техен търговски партньор, както и важен канал за износ на китайските стоки".

Лън Чунин, който ще замени Доналд Цанг начело на Хонконг, даде пример, който показва, че политиката на „една държава, две системи" е правилна:Преди присъединяването на Хонконг към родината носителят на Нобелова награда за икономика професор Фридман каза, че в една държава не може да има две валути. Неговата теза наистина разтревожи хонконгците. Основният закон за Хонконг определя, че хонконгският долар и китайския юан могат да се обменят свободно. Двете валути съществуват тук. Фактите от изминалите години доказват, че политиката на правителството е правилна. И просперитетът и развитието на  икономиката на Хонконг продължава да бъде все така бързо и динамично.






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене