Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.06.2012 01:17 - Или отвъд Дунава,или в Дунава!!!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1998 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: allvin

,,Или отвъд Дунава,или в Дунава"!!!


С тези думи генерал Драгомиров дава заповед на строените на румънския бряг руски и български бойци за форсирането на река Дунав в полунощ на 26 юни 1877 г. преди 135 г.(нов стил).

260 хилядна руска армия,( от които само 170 хиляди преминават Дунава),въоръжена с бронзови топове от Кримската война и със стари модели пушки се изправя срещу 450 хилядна турска армия,въоръжена с най-новите модели пушки и стоманени оръдия ,,Круп",добре нахранена и с висок боен дух,допълнително подгрявана от мюсюлмански фанатизъм.Българските опълченци пък са въоръжени с още по-старо оръжие - френските пушки ,,Шаспо"- направо музейни експонати,но пък българите са със много силен боен дух.

image


Форсирането на Дунава е проведено блестящо. Турската армия е обхваната от паника и бяга на поразия - само за десетина дни предният отряд на генерал Гурко стига до Търново и го превзема,а после преминава Балкана през неохранявания Хаинбоазки проход,превзема Казанлък,Стара Загора и стига до Елхово само на някакви си 70-80 километра от Одрин - истински блицкриг!!!

 Турското командване изпада в паника и веднага вика на помощ армията на Сюлейман паша от Албания,но същевременно допуска генералната грешка да не издаде заповед за настъпление към Свищов на своите войски,разположени в Шумен под командването на Мехмед Али паша,а да чакат Сюлейман паша да премине Балкана и да се съедини с армията на Осман паша при Плевен;а при едно обединение на тези северни турски групировки с армията на Сюлейман паша те биха отрязали малобройните и зле въоръжени предни руски части от резервите им отвъд Дунава и не се знаеше как щеше да завърши войната ...

Руското командване веднага разбира надвисналата опасност за предния отряд на генерал Гурко и реагира светкавично-веднага от Петербург към Дунава потеглят елитни гренадирски дивизии,въоръжени с най-модерно оръжие,артилерия и кавалерийски корпуси,но и при най-бърз ход те не могат да стигнат при предния отряд на генерал Гурко преди началото на есента.

Същевременно Сюлейман паша настъпва от юг към Стара Загора,като издава заповед всички българи по пътя на неговото настъпление да бъдат избити. Научавайки за  тази зверска заповед,Гурко решава да остане при Стара Загора и да се бие,за да даде време на бягащото българско население да стигне Балкана,и чак след това да се оттегли към Шипка.


image



На 31 юли предните части на армията на Сюлейман атакуват отряда на Гурко при Стара Загора,без даже да се развърнат в боен ред,разчитайки,че българите и руснаците ще се изплашат само от вида им и ще избягат,но става точно обратното. Българските опълченци атакуват така устремно в атака с ,,напред на нож",че турските редици започват да падат една след друга като пометени от буря. Чак когато достигат почти до средата на походната колона на войската му,Сюлейман дава заповед за разгръщане в боен строй,за да бъдат обкръжени руснаците и българите,но Гурко вижда това и отрядът му се изтегля в пълен боен ред към Шипка.

Вбесеният Сюлейман си го изкарва на онези от българите ,които не са успели да избягат навреме към Балкана. Небето почернява от димът на подпалените къщи,а във въздуха се носи мирис на изгоряло човешко месо.Навсякъде по улиците и околните пътища се въргалят трупове на мирното население.Хиляди загиват във кървавата касапница ...

Нараненото честолюбие на Сюлейман обаче му изиграва лоша шега. Вместо да мине през някой от другите старопланински проходи,охранявани от турците,и да се съедини с армията на Осман паша при Плевен и така да реши войната в полза на Турция,той решава да прегази българите,които са на Шипка. Какво са някакви си 3-4 хиляди ,,гяури" пред неговите близо 40 хиляди елитни бойци! И удря с цялата си мощ по прохода. Така Всевишният оставя развръзката на войната в ръцете на българските опълченци и малобройните руски части.

image

И те я печелят!!! С музейните си пушки,които започват да засичат само след няколко изстрела,с щикове,камъни и дървета,в отчаяни ръкопашни схватки с ножове и юмруци въпреки многократното числено превъзходство на армията на Сюлейман паша,въоръжена с най-модерното за онова време оръжие. На 23 август следобед,когато всичко ,,виси на косъм",от Хаинбоаз пристигат руски покрепления начело с генерал Радецки, и Сюлейман паша е принуден да се оттегли,загубил над 8 хиляди войници.

А руските елитни дивизии вече са на Днепър и след две седмици минават и Дунава. На 10 декември пада Плевен. Тогава руското командване решава да не чака пролетта,а предприема зимно преминаване през Балкана по време на страшните зимни бури и виелици - нещо нечувано във военните тактики от онова време. Казват,че по време на това зимно преминаване на Балкана са загинали повече руски войници,отколкото при Плевен ...

image

Но въпреки нечовешките условия тази тактика дава резултати.

image

На 4 януари 1878 г. София е освободена,а на 16 януари е освободен и Пловдив. Вече нищо не може да спре руските войски и българските опълченци,които само след няколко седмици стигат  в градчето Сан Стефано на някакви си 30 километра от Цариград,където на 3 март е подписан мирният договор за край на войната; и Слънцето на Свободата изгрява над България ...


image






Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040268
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци