Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989518
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
25.06.2012 13:15 - Египет има нов Президент. Остава ли обаче обществото там разделено?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1228 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2012 13:26


Кандидатът "Мюсюлмански братя" ще е новият президент на Египет
  • Препоръчване (6)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
От Дневник Всички статии на автора Последна промяна в 18:14 на 24 юни 2012, 1047 прочитания, 40 коментара   image

Председателят на избирателната комисия Хатем Багато на пресконференцията, на която обяви резултатите

image

Кандидатът на движението "Мюсюлмански братя" Мохамед Мурси спечели балотажа на президентските избори в Египет, съобщи агенция "Франс прес", като се позова на съобщение от  Централната избирателна комисия на страната.

Той е получил 51.7% от гласовете, а съперникът му - бившият съратник на сваления президент Хосни Мубарак – Ахмад Шафик, е бил подкрепен от 48.3% от явилите се пред урните.

На изборите са гласували общо 13 230 131 души. Хиляди привърженици на "Мюсюлманските братя" избухнаха във възторжени възгласи на площад "Тахрир" в Кайро, развявайки националния флаг и скандирайки "Аллах акбар!" или "Аллах е велик!", когато резултатите бяха съобщени по телевизията.

Шейсетгодишният Морси, инженер по образование, учил в САЩ, е лежал в затвора по времето на Мубарак. Той спечели и първия кръг от президентските избори през май, когато събра малко под 25 на сто от гласовете. Морси обеща да състави правителство, в което да включи представители на различни общности.

Висшият военен съвет, който управлява страната от свалянето на Хосни Мубарак преди 16 месеца, този месец ограничи правомощията на президента, което значи, че държавният глава ще трябва да работи в тясно сътрудничество с армията по изработването на новата демократична конституция.

Военният съвет ще запази контрола върху най-голямата армия в Близкия изток, чийто най-близък съюзник са САЩ, отбелязва Ройтерс. Морси е заявявал, че ще зачита международните договори, сключени от страната му, и най-вече договорът с Израел от 1979 г., от който до голяма степен зависи американската помощ - при условие, че САЩ запазят сегашното равнище на финансовата си помощ за Египет.



Новият президент на Египет възстановява отношенията с Иран 25.06.2012 10:512000 Снимка: Getty Images / Guliverimage Още по темата

Новоизбраният президент на Египет Мохамед Мурси планира да възстанови нормалните отношения с Иран, за да осигури стратегически баланс в региона, предаде РИА Новости.

„Нормалните отношения с Иран трябва да се възстановят на взаимноизгодна основа, което ще осигури стратегически баланс в региона. Това бе един от моите програмни тезиси”, заяви Мурси в интервю за ирански медии.

В неделя египетската централна избирателна комисия обяви официалните резултати от изборите, според които Мохамед Мурси удържа победа, набирайки 51,7% от гласовете.

Мурси започва изграждане на гражданско правителство днес, предава Ройтерс. Бъдещото правителство може да излекува раните на Египет от историята на потискане и да убеди управляващите генерали да отслабят хватката си върху властта.

Вече започнаха разговори между ислямистите и генералите с цел разрешаване на споровете, избухнали този месец заради действия на управляващия военен съвет да регламентира правомощията на първия демократично избран президент на Египет.

След обявяването на Мурси за победител на вота имаше масови ликувания на емблематичния площад "Тахрир" в Кайро. На площада започнаха протестите, довели до отстраняването от власт на управлявалия с десетилетия бивш президент Хосни Мубарак.

Празнуванията на поддръжниците на "Мюсюлмански братя" продължиха до късно през нощта.

Редактор: Яна Баярова

actualno.com


Египетските копти поздравиха Мохамед Мурси 24 юни 2012 | 22:04 | Агенция "Фокус" Начало / Свят Кайро. Временният лидер на Коптската църква Епископ Пачомиус поздрави победителя на египетския президентски вот Мохамед Мурси. Това съобщи държавната египетска телевизия, цитирана от АФП.
Епископът беше назначен за временен лидер на църквата и духовен представител на близо 10 милиона копти-християни след смъртта на коптския папа през март.
Мурси е от ислямската партия "Мюсюлмански братя". Много коптски християни по-рано се страхуваха от победа на ислямиста Мурси, тъй като станаха свидетели на увеличение на религиозните атаки след отстраняването от власт на египетския президент Хосни Мубарак тази година.




Осъдиха Хосни Мубарак на доживотен затвор Той беше признат за виновен за убийствата на демонстранти в Египет 2 юни 2012 12:43 14  
image Египтянка държи портрет на бившия президент Хосни Мубарак. Снимка: Reuters
Бившият египетски президент Хосни Мубарак беше осъден в Кайро на доживотен затвор, тъй като разпоредил да бъдат убивани демонстранти по време на въстанието, което го свали от власт миналата година, съобщи Ройтерс. Председателят на съда Ахмед Рифаат произнесе доживотна присъда по същото обвинение и срещу бившия министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли.    84-годишният Мубарак, обвинен в насилие срещу демонстранти и корупция, бе докаран с хеликоптер в полицейското училище край столицата, където заседаваха магистратите. След това той бе транспортиран до съда с линейка и внесен с носилка в съдебната зала, посочва АФП.    Египетското правосъдие обяви бившия президент за виновен в убийствата на близо 850 демонстранти по време на въстанието. Обвинението поиска най-тежкото наказание. Мубарак пледира невинен, напомня агенцията.    Той е първият държавен глава, пометен от арабската пролет, който бе изправен лично на съд. Има различни предположения за здравословното му състояние - говори се за сърдечни проблеми или рак, както увери неговият адвокат, но бе опроверган от здравното министерство.    В съдебната зала присъстваха синовете му Аля и Гамал, съдени за корупция, и още шестима бивши високопоставени служители от силите за сигурност, които бяха оправдани по обвиненията в убийства на демонстранти.    Край сградата се събраха привърженици и противници на сваления президент. За да няма размирици, двата противоборстващи лагера бяха разделени с метални заграждения и кордон от служители на реда. В цял Кайро още от нощта са засилени мерките за сигурност, мобилизирани са специални сили, военна полиция и 20 хиляди души от органите за държавна сигурност, отбелязва ИТАР -ТАСС, цитирана от БТА.    След произнасянето на присъдите в съдебната зала станаха спречквания между охраната и противници на Мубарак, които очакваха той да бъде осъден на смърт.  Навън избухна ликуване, чуха се скандирания "Бог е всемогъщ", посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

http://www.dnes.bg


image   Снимка: АФП „Ал Гумхурия”: Хосни Мубарак може да бъде освободен по здравословни причини 24 юни 2012 | 20:05 | Агенция "Фокус" Начало / Свят Кайро. Административният съд на Египет на 7 юли ще разгледа молбата, подадена от адвокатите на осъдения на доживотен затвор бивш президент на страната Хосни Мубарак. Става дума за предсрочното му освобождаване по здравословни причини, съобщава египетският вестник „Ал Гумхурия”.
Адвокатите се позовават на положението в закона за затворите, което позволява предсрочно да се освобождават тежкоболни затворници. Защитниците посочват, че Хосни Мубарак страда от няколко тежки заболявания: той е опериран от злокачествен тумор на панкреаса, има заболяване на кръвта, водещо до тромбоза и заплаха от кръвоизлив в мозъка, болно сърце и нестабилно ниво на захарта в кръвта, което води до периодични загуби на съзнание. Мубарак се нуждае от постоянно сложно лечение и контрол на състоянието на организма, което е невъзможно да се осигури в нито един затворнически стационар, посочва изданието.
Адвокатите подчертават, че по-рано главната прокуратура и съдът разрешиха на Мубарак да се намира не в ареста, а във ведомствената болница в Шарм аш Шейх, а след това и в Кайро.
© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!














Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене