Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989246
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
23.06.2012 04:35 - Основните лобисти на промените в Закона за горите
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1337 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: strannica

Григор Лилов:

Въпреки скандала малко се знае в действителност за основните лобисти на Закона за горите. Кои в действителност са те? Ето какво съм написал за тях в моите книги:

Цеко Тодоров Минев е роден в София на 30 октомври през 1960 година. Завършва задочно "счетоводство" във ВИИ "Карл Маркс". Женен е, с едно дете. Прави бърза кариера при социализма - стартовата площадка е СО "десислава", а промените на 10 ноември го заварват като главен валутен дилър на банка "Биохим". Председател е на Федерацията по ски. 

Но въпреки налаганото мнение в медиите този собственик на Първа инвестиционна банка (ПИБ) не е най-важният. Казвам този, понеже никъде нищо не сес поменава за съдружника му, който е истинският любител на зимните спортове, запален скиор и авторът на идеята за инвестиции в бялата природа.

Той е Ивайло Димитров Мутафчиев. Роден е в София на 30 април 1962 година. Женен е. Има брат - Георги. Ивайло е завършил "международни икономически отношения" във ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС) и има редица специализицаии на Запад по времето на социализма. Работил е като гл. дилър на БНБ и е бил един от шефовете е на дилинг-офиса на банка "Биохим", в който се е подвизавал като негов подчинен бъдещият му съдружник Цеко Минев 


Най-неизвестният факт около Мутафчиев като собственик на банката ПИБ, на "Юлен" и на "Витоша спорт" е роднинството му с Тодор Живков.
Ивайло Мутафчиев се пада негов племенник. 

Затова тази власт ще шикалкави пред протестите, но ще се опита да ги осъществи докрай.
Защо? Защото Мутафчиев е племенник на Живков, а Бойко Борисов - на ген. Кирил Войнов, шеф на пожарната при социализма, до 2006 г. - и при капитализма и кандидат № 1 на НДСВ за изборите през 2009 г. (водач в Софийска област).
Генералът, чийто близка рода се оказа Бойко, е племенник на Иван Славков, както съм отбелязъл в книгата "Тайният проект Бойко Борисов". 

Нека се сетим, че бившият зет на Генсека и шеф на БОК имаше идеята да изсече Витоша, за да начеса мераците си да направи София олимпийска столица.
Така че приемствеността около закона е пълна - и чрез идеите, и чрез кръвната връзка по линията Живков-Славков на основния лобист и премиера, и чрез общата им далавера. 


И още няколко скицирани факти.
Племенникът на Живков - Ивайло Мутафчиев и бившият му подчинен - Цеко Минев, правят летящ старт в зората на пазарното стопанство.

Ето някои факти допълнено с факти от двата тома на „Тайните на големите играчи” и публикацията ми „Банковата афера – люпилня на олигархията” (Труд, 1996 г.):


И двамата са били сред основните акционери на Първа частна банка (ПЧБ). 

Първа частна банка възниква с парите на "Кореком", на инженерингови държавни организации, на стопански държавни предпрития. "Честните частници" записват само по някоя и друга акция.
Моллов например взима 5 броя за общо 5 000 лева, които по бедност иска да бъдат разсрочени за плащане. Петьо Блъсков успешно го конкурира. И т.н. Но те са фигурите за прикритие. 


Още тогава банката е с капитал от 10 млн. лева. Обаче тя трябва да се нарича Първа частна държавна банка, понеже държавата има над 50% от парите. Но това не пречи на частните учредители да си сформират и изберат борда от самите тях. Може да се нарече и банка-шаран за обикновените акционери. Защото са отпечатани още в началото (1990 г.) незаконни акции с поредни номера до 50 000, които не се продават, а се пазят за "основателите" (основатели са и Мутафчиев и Цеков). Срещу тях години наред освен дивидента се изплащаше и подарък - по една напълно безплатна акция от увеличенията на капитала. 


Това е първото финансово покушение.

Второто - ПЧБ става учредител и акционер на печално известната „Агробизнесбанк”, водеща се на сервитьора Христо Александров. Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев заедно с тяхната ПЧБ са сред основните акционери на "Агробизнесбанк", членуват в управителните й тела, а до средата на 1994 година Ивайло Мутафчиев е бил неин изпълнителен директор.

Третото покушение - бившите изпълнителни директори на пловдивската "пералня" през 1994 г. я напускат вече изпразнена и правят Първа инвестиционна банка.
В нея пък наливат парите си ПЧБ и Агробизнесбанк, след което могат вече да бъдат фалирани.
Най-сетне по набирателна сметка в ПЧБ чрез дъщерни структури на "Агробизнесбанк" бяха преведени откраднатите 6 млн. долара на Майкъл Чьорни от ЦКБ.

Това е петото финансово покушение.
И шестото - със задигнатите пари, изтеглени овреме от ПЧБ, които трябва да плаща ЦКБ, бе направена скандалната Орсова банка на кръга "Орион".

Всъщност по цялата изброена верига се въртят едни и същи пари. 

След операциите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев напускат изпразнената „Агробизнесбанк” и пет месеца по-късно, на 1 декември 1995 г. БНБ я закупува с цел да я спаси.
През 1996 година трезорът е затворен.
Съдът приема като начало на несъстоятелността 1994 година (Мутафчиев е бил Изп. директор на банката) и записва в мотивите си: "Налице е банка с класически установени по този метод признаци на финансова пирамида, която е работила да разчита единствено и само на рефинансирането. През цялото време тази банка не е успяла да осигури приходи за своята самоиздръжка и за своето развитие".

Но никога името му не се споменава в тази връзка. На съд години по-късно е даден само „собственикът-банкер” Ицо Салфетката - Христо Александров, осъждат го по международни мотиви и на 11 януари 2011 г. в крайна сметка Върховният съд го оправда!
 

Това е Южната връзка! ФБК "Пловдив" - единият адрес за износ на пари, бе с участието на шефовете на ПЧБ, Валентин Моллов и др.

Чрез ФБК "Дилър" са изнасяли пари избягалата в чужбина (върната наскоро от „Интерпол”, осъдена и освободена от съда заради „лошо здравословно състояние) Цецка Петрова. Това е бившата директорка на хасковския клон на Софиябанк.
Оттам са отмъкнати десетки милиони долари.
После банкерката стана изпълнителен директор на Орсовата банка на приятелския кръг "Орион" на премиера ни Жан Виденов.
Когато напусна България, с нея замина и първата дама на съзвездието Веска Мендиджиева.


Северната връзка! Тя е "Мултигруп" и производните й, както разказахме. Самоубиха ги 4-ма банкови директори, 2-ма фараони... 


И двете географски посоки се събират в едно.
ПЧБ бе една от точките на диалога.
"Агробизнесбанк" бе друга основна величина.
Уравнението допълвахха ДСК, БЗК, ЦКБ.
През тези банки като крайни пунктове у нас се препираха парите, изнасяни от тях в чужбина – в мир и сговор за разлика от театъра в България. 


До 1990 се пазеше в тайна ограбването на нацията.
Демокрацията наложи скритото партьорство по задигането на парите. За прикриващ фон Партията организира противоборство - политическо и икономическо.
След партийното люспене взломът продължи чрез групировките.
Щом теренът на Беров се поизчерпи и далаверата нашумя, върхът се върна във властта и почна открито да задига.
Въпросът "Кой е виновен" роди ново "противоборство". 


За драматурзите крайния резултат от пиесата се материализираше в чужбинските им сметки. За разлика от България там со благо и со кратце течеше истинското разпределение на парите.


А ето какво съм написал за тях и в "Най-богатите българи" - том 1 (издаден 2003 г.),


Към есента на 2003 година Ивайло Мутафчиев и Цеко Каменов владеят по 12.33% от капитала на ПИБ, а чрез инвестиционния фонд "ЕПИК", базиран във Виена, /в който те имат участие като съдружници/, косвено имат контрол върху още 39% от капитала на банката. "Първа финансово-брокерска къща", която е тяхна собственост, държи още 13.89% на сто от капитала.
В ПИБ акционер е Европейската банка за възстановяване и развитие с 20 на сто от капитала. 


Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са единствените български предприемачи и банкери с финансови институции в няколко държави.

ПИБ има клонове в Кипър и Албания, а през лятото на 2003 година двамата закупиха като физически лица делът на "Мултгируп" в "Балканска банка" - Скопие. Двамата заедно притежават 68 на сто от капитала й. Сред останалите акционери са "Росексимбанк" и "Овъргаз". 


Освен в австрийското дружество "ЕПИК" Мутафчиев и Минев имат участие в още едно западно дружество - "Сервфинанс САРЛ" в Париж, "Надра" - Украйна и др. 


Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев чрез свързани лица посредством Георги Попов и Божидар Григоров /съдружник на Минев в "Дейтамакс" ООД/ участват в "Йорсет холдинг", (свързан с Васил Божков – Черепа) който закупи активите на фалиралата Първа частна банка. Двамата имат и редица съдружия с Венцислав Йосифов, Михаил Стефанов и др. бивши шефове на ПЧБ. . 


Във финансовата сфера Мутафчиев и Цеков бяха собственици до декември 2002 година на най-мощната финансово-брокерска компания - "Първа финансово-брокерска къща" ООД, регистрирана през 1991 година. Дяловете на Мутафчиев от 54.78%, на Минев - от 30.7% и на регистрираното в ботевградското село Трудовец акционерно дружество "Либеро" - с дял от 14.5% бяха прехвърлени на "Пратико интер" ЕООД - собственост на "Пратико интер" АД. Ръководството, съдружниците и акционерите на тези компании навремето са били съдружници с Мутафчиев и Цеков в ПЧБ, "Агробизнесбанк" и др. 


Двамата заедно и потделно имат или са имали участие в редица дружества и в ръководните им органи:

1. "Интерофис" ООД - регистрирано през 1990 година 
2. Финансово-брокерска къща "Ралица" - регистрирано през 1992 година 
3. "Ентроп" ООД - регистрирано през 1992 година 
4. "Аутопрофи" ООД - регистрирано през 1992 година 
5. "Трейд финанс" ООД - регистрирано през 1993 година 
6. "Първа западна финансова къща" АД - регистрирано през 1993 година. През 1997 година Ивайло Мутафчиев продава дела си
7 . Финансово-брокерска къща "Габрок" - регистрирано през 1993 година 
8. "Синит" АД - регистрирано през 1992 година 
9. "Първа универсална застрахователна компания" АД - регистрирано през 1995 година.
10. "Първа частна лизингова къща" АД - регистрирано през 1993 година 
11. "Травъл експрес" ООД - регистрирано през 1995 година. 
12. "Първа западна търговска къща" ООД - регистрирано като ЕООД през 1993 година. 
13. "Термокомфорт" АД - регистрирано през 1995 година.
14. "Брилянтинвест" АД - регистрирано през 1995 година 
15. "Брилянт" АД - регистрирано през 1996 година 
16. "Синеморец" ООД - регистрирано през 1992 година. 
17. "Ирис 6" ООД - регистрирано през 1994 година. Мутафчиев и Минев напускат дружеството като съдружници.
18. "КМВ 4" АД - регистрирано през 2000 година. 
19. "Първа инвестиционна компания" АД - регистрирано през 1995 година.
20. "ЦСКА" АД - регистрирано през 1995 година заедно с Илия павлов и Максим димов. 
21. инвестиционен фонд "Надежда"
22. Финансово-брокерска къща "Пловдив" - регистрирано през 1993 година. 
23. "Пиринтурист"ООД - регистрирано през 1994 година. Официално Мутафчиев и Минев го напускат като съдружници през 2002 година. 

Членове на семействата и техни съдружници участват в още десетки фирми - от сферата на винопроизводството до строителството. 

Към тази империя се причислява "Болкан холидейз" - туроператор, придобит още в началото на пазарния преходи създадения по-късно "Български частен туристически холдинг" АД.
Чрез "Пиринтурист" собствениците на ПИБ придобиха контрол върху втория ни национален авиопревозвач - "Хемус еър".
Те косвено държат и контрола в дружество "Приват турс 2000" АД. Тяхно е и дружество "Юлен", което ще изгражда инфраструктурата на курорта Банско и новите лифтове.
Инвестицията е на стойност около 20 милиона евро. Закупени са хотелите "Банско", "Глобус" и "Сатурн" в "Слънчев бряг", хотелски комплекс "Поморие". 


Много големи интереси ПИБ и групата около нея имат в енергетиката. Те са собственици на 49 на сто от капитала на комплекса "Марица-Изток", който иначе официално се води на офшорки, посочени у нас като принадлежащи на италианската „Енел” и американските „Ентърджи” и „Ей И Ес” и са двигател на проекта за инвестиции на чужди компании в комплекса.
Може би затова далечният им роднина – премиерът Бойко Борисов откри „Ей И Ес” – Гълъбово. 


Тесни връзки ги свързат и със застрахователния холдинг "България". (сега назовавана групата „Алианц - България”, където шеф е Димитър Желев – бивш председател на надзора на ПЧБ) 


Това съм написал навремето, а ако сега правя оценка на интересите им, са повече от 40 страници, които „Фейсбук” не ми позволява да кача.

Затова ще резюмирам, че личното богатство на двамата привилегировани от Закона за горите определям по на около милиард евро и стремително набъбващо в управлението на ГЕРБ.
 

http://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/257317957717484 



image
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=409043322471639&set=a.187227557986551.45463.184926381550002&type=1&theater


image
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=424524360903979&set=a.271689749520775.64689.269785629711187&type=1&theater






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене