Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10036404
Постинги: 7891
Коментари: 3512
Гласове: 6340
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
23.06.2012 04:40 - ЮНЕСКО застава против застрояването на Национален парк 'Пирин' със ски писти
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 622 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: hikari

Нов доклад на Комитета по световното наследство към ЮНЕСКО за природозащитното състояние на обекта на световното наследство - Национален парк "Пирин" критикува липсата на прозрачност на управленските решения, довели до построяването на ски-зона Банско и е срещу допускане на нови ски-съоръжения в границите на обекта. Коалицията "За да остане природа в България" подчертава, че изтеклата в медиите информация в стил "Според ЮНЕСКО ски пистите не пречат на Национален парк Пирин" е невярна.

На първо място, в своя доклад Комитетът по световното наследство отбелязва, че построените през 2010 г. лифтове в ски зона Банско (в м. Платото и над Бъндеришка поляна) са одобрени от Министерството на околната среда и водите в нарушение на националното законодателство. Като резултат от предишни проверки на състоянието на Световното наследство Национален парк Пирин беше постигнато споразумение между България и ЮНЕСКО най-сериозно засегнатата от развитието на ски туризма част – ски зоната Банско - да бъде изключена от територията на обекта за сметка на включването в него на нови площи.

ЮНЕСКО отново изтъква, че с изграждането на ски зона Банско е нанесено максимално допустимото увреждане на природата в Национален парк Пирин, като новият доклад просто отбелязва, че силно засегнатите от строителството терени не са пострадали съществено при строителството на новите лифтове.

Специално внимание е обърнато на липсата на прозрачност при вземането на управленските решения и нарушаване границите на зоните в Национален парк Пирин, както и на слабо контролираното строителство на ски съоръженията в ски зона Банско.

На второ място, ЮНЕСКО отново заявява твърдата си позиция, че България не трябва да допуска строителство на нови ски съоръжения и ски зони в границите на обекта. Настоява се при подновяването на съществуващите ски съоръжения в ски зоните Банско, Кулиното и Добринище да не се нарушават българските закони и устройствени документи и ремонтите на съоръжения да бъдат последвани от възстановителни мерки, каквито невинаги се прилагат от инвеститора.

Заради уврежданията от ски зона Банско, през 2010 г. площта й беше изключена от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО и беше включена в т.нар. буферна зона на обекта.

България получава силен упрек и за допуснатото прекомерно и лишено от икономическа логика застрояване с хотели в землищата на Банско и Разлог, което не дава възможност за балансираното и устойчиво ползване на световния обект Пирин.

В заключение, Комитетът по световното наследство призовава институциите и бизнеса да потърсят възможности за разнообразяване на туристическите услуги в района на Национален парк Пирин, така че да се намали зависимостта на местните икономики от едностранното развитие на сезонния ски туризъм. Възможности за това представляват оптималното използване на минералните водни ресурси, подобряването на техническото и санитарно-хигиенно състоянието на туристическите обекти в националния парк и др. Тези предложения фигурират и в Стратегията за устойчиво управление на природните ресурси в Национален парк Пирин, която беше изготвена от дирекцията на националния парк с финансовото и експертно участие на ЮНЕСКО.

Коалицията "За да остане природа в България" очаква вече година и половина правителството да обясни на обществото какво смята да направи с 650-те декара в повече, които бяха застроени и се ползват незаконно от ски зона Банско извън територията на концесията в Национален парк Пирин. Самият екоминистър Нона Караджова призна за това сериозно нарушение, но МОСВ все още не е предприело действия за прилагане на наказателните мерки, предвидени от Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Не е задействана и процедура за възстановяване на нанесените върху природата щети.

Допълнителна информация:
доклада на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене