Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10031382
Постинги: 7887
Коментари: 3507
Гласове: 6338
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
21.06.2012 13:57 - Изроди поругават паметник на бранител на България!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2053 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: meto76

ПОЗОР: Поругаха паметта на защитник на София!   Сряда | 20 Юни 2012 | 17:49 Прочетена: 129 Коментари: 0   Снимка: Димитър Петров image Счупиха паметна плоча на защитник на София       Неизвестни вандали са счупили паметната плоча на кап. Герхард Венгел, загинал във въздушен бой над София през Втората световна война "Егида" - София image Димитър Петров

Тази нощ неизвестни вандали са счупили паметната плоча на капитан Герхард Венгел, намираща се в градинката до баня „Мадара“ в София. Позорният акт е извършен на метри от офиса на общинската охранителна фирма „Егида“, намиращ се в близост до кръстовището между булевардите „Пенчо Славейков“ и „Прага“.

 

Счупиха паметна плоча на защитник на София image Димитър Петров

Герхард Венгел е германски военен летец, чиято ескадра е дислоцирана на 9 януари 1944г. на летище „Враждебна“ край София. Още на следващия ден съюзниците организират невиждана дотогава въздушна атака на столицата. Немските пилоти излитат от Враждебна и влизат в бой над непознатата българска територия. В тежката въздушна битка крилото на кап. Венгел успява да свали 3 тежки бомбардировача B-24 Liberator. В боя в близост до Радомир загива командирът на крилото кап. Венгел. Друг изстребител е свален, но пилотът успява да скочи с парашут. Още 11 немски самолета са повредени а 3-ма пилоти – ранени. Повече за военната кариера на летеца можете да прочетете ТУК.

 На 05.11.2004г. по инициатива и със средства на члена на Клуба на летците “Кап. Димитър Списаревски” към Съюза на възпитаниците на ВНВУ инж.Константин Иванов и със съдействието на общинския съветник Вили Лилков и кмета на район Триадица Емил Милев в присъствието на зам.-военния аташе на Германия в България паметникът е открит.

Паметната плоча на кап. Герхард Венгел преди поругаването image "Един завет"

Днес обаче от паметната плоча не е останало много. LiveNews ви предоставя снимки на изпотрошената плоча, за да видите с очите си какво е отношението на някои индивиди (не бих си позволил да ги нарека „хора“) към един герой, защитавал родното небе и заплатил за това с живота си.

 

 Думата „паметник“ произлиза от „памет“. Паметта е това, без което никое общество не може да намери отговор на въпросите „Кои сме ние?“ и „Защо ттрябва да ни има?“. Дори в най-дълбока древност, в безписмените общества, най-уважаван е бил онзи, който помни историята на племето. Затова поругаването на паметник вингаи, във всяка епоха и всяка цивилизация се е считало за варварство. В действителност това е много по-долно и ниЗко от варварството.

 Още по-голямо безумие е, когато посягаш над паметта на някой, който е защитавал твоето Отечество, товите родители, баби и дядовци. За това нямам думи. Или имам, но не са за пред хора.

 На тези, които биха ме обвинили в (не)прикрита симпатия към нацизма (все пак кап. Венгел е бил офицер от армията на хитлеристка Германия), ще отговоря, че офицерът служи на Родината, а не на режима. Капитан Венгел би служил на своята Германия, независимо дали тя е управлявана от нацисти, комунисти, демократи или някакви други. И изпълнявайки своя офицерски дълг, е бил изпратен от съдбата да помага и нашата Родина България.

 Сега, естествено, възникват въпроси дали посегателството над паметната плоча има политически мотиви или и чисто и просто хулигански акт. За мен обаче това е без значение. Не ме интересува дали вандалите са пишман-антифашисти или обикновени негодници. Единственото, които имам да им кажа, е следното:

 Няма да акцентирам върху моралната страна на вашето деяние, защото който е способен да воюва с костите на мъртвите, не може да има какъвто и да било морал. Само ще ви подсетя, че вие дължите жалкото си, мизерно съществуване, наречено живот, и на човека, чиято памет сте поругали.

 Капитан Герхард Венгел е унищожил три американски бомбардировача, с което е предотвртатил смъртта на десетки, а може би стотици български граждани. Сред тях може би са и вашите майки, бащи, баби и дядовци.

  

П.П. През 1943-44г. военно-въздушните сили на САЩ и Великобритания извършват серия от варварски бомбардировки на София. Жервтите на въздушните нападения възлизат на близо три хиляди души. Много често българските и немските военни летци са излизали на въздушен бой при съотношение повече от 1:20 в полза на противника. А в същото време политически затворници са стискали палци в килитте на Централния затвор за въздушна победа на англичаните и американците. Е, снощи нравствените последователи на тези от централния софийски затвор наистина победиха...


http://www.livenews.bg/POZOR--Porugaha-pametta-na-zashtitnik-na-Sofiya!-33188


http://svejo.net/1555064-globalization-pozor-porugaha-pametta-na-zashtitnik-na-sofiya


1. meto76 - http://edinzavet. wordpress. ...
20.06 21:46 http://edinzavet.wordpress.com/2008/02/22/hauptmangwenge/ цитирай
2. stefbelchev - Капитан Герхард Венгел е унищожил три американски бомбардировача, с което е предотвртатил смъртта на стотици български граждани. Сред тях са вашите майки, бащи,
20.06 22:47 който е способен да воюва с костите на мъртвите, не може да има какъвто и да било морал. Само ще ви подсетя, че вие дължите жалкото си, мизерно съществуване, наречено живот, и на човека, чиято памет сте поругали.
Капитан Герхард Венгел е унищожил три американски бомбардировача, с което е предотвртатил смъртта на десетки, а може би стотици български граждани. Сред тях може би са и вашите майки, бащи, баби и дядовци.










Гласувай:
8


Вълнообразно


1. vmir - Само тъпанари могат да чупят плочи на загинали при изпълнение на дълга си.
21.06.2012 14:48
Бих им счупил тъпите кратуни.
цитирай
2. tsanynka - Поредното доказателство
22.06.2012 02:23
за нашата ТЪЖНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ...
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.143488529046563.29392.100001562507276&type=1
цитирай
Търсене