Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.06.2012 02:38 - Плевнелиев обяви вето. Концесии ще има! Радвай се, народе!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 945 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: dokumentalni

Плевнелиев обяви вето.
Концесии ще има! Радвай се, народе!

image

Снимка: Димо Димов

Три дни протести. Снощи бе публикувана стенограмата от срещата на представители на протестиращите с Бойко Борисов. Няма да ви занимавам с факта, че Бойко представа си няма за какво става въпрос в новия Закон за горите и че изобщо не го е чел. Нито ще ви занимавам с маниакалното му „небрежно” споменаване на участията му в медиите на всяка втора дума. Мисля, че всички вече сме се убедили в глупостта на Премиера ни, но не това е важното сега.

Много по-важно беше за мен да видя мнението на екозащитниците.

Били са поканени като организатори на протестите срещу новия закон за горите през последните 6 месеца. Поправките в закона определено са доста страшни и още от самото начало бях твърдо против приемането им. Ето защо отдавна следя протестите и им симпатизирам.

Тук обаче трябва да отбележа основната грешка, която допуснах. Считам, че тя е и грешката на всички останали протестиращи:

 

ЗНАЕМ „СРЕЩУ” КАКВО ПРОТЕСТИРАМЕ,

НО НЕ ЗНАЕМ „ЗА” КАКВО ПРОТЕСТИРАМЕ

 

Защо е толкова важно това? Представете си бунт на крепостните селяни под надслов „Долу феодалната собственост, нямаме хляб и сме гладни!” Да кажем, че феодалите седнат на масата за преговори и излязат с предложението да гарантират прехраната на крепостните селяни. Как? Ами като върнат робството, при което, както знаем, робовладелецът се е грижил за прехраната на робите си [1]. Тъй де, какво значение има дали ще се превърнеш в нечия вещ, нали искаш прехраната да ти е гарантирана?

Да се върнем към вчерашните преговори. Фразата, която ме впечатли най-силно, е казана от един екозащитник, член на WWF:

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ: Господин премиер, искаме от вашите министри и депутати да приложат принципа на концесията в горите. Това искаме ние, нищо повече. Държавата е възложител, а частника е изпълнител, както е на Пирин, както е на Рила.

Нека отбележа, че концесиите всъщност са принципът, по който се управляват горите в стария закон. Думите на Дунчев напълно отговарят на исканията на протестиращите за премахване на промените в закона на горите, затова той ги казва с право. Забравя обаче, че Банско е застроено и полу-унищожено благодарение на концесиите.
Забравя, че в света няма и една концесия, която да е облагодетелствала обществото.
Забравя, че може би крепостните селяни няма да живеят по-добре, ако станат роби.

Концесиите са лесен начин да се даде на една частна фирма възможност да си разиграва коня, както пожелае, а после да напусне мястото на местопрестъплението, без изобщо да се интересува какви щети оставя зад гърба си.

В българския Закон за концесии е позволено концесионерът да е офшорна фирма и така обществото да не знае нито кой стои зад нея, нито от кой да потърси отговорност за евентуални щети. „Юлена” АД и „Витоша ски” АД са офшорни компании! За какви гаранции можем изобщо да говорим при това положение?

Ако изобщо искаме да спрем ограбването на ресурсите на страната, то би трябвало да осъзнаем веднъж и завинаги простия факт, че „инвеститор” не означава „спасител”, а по-скоро „крадец” – той иска да използва обществените богатства, за да изкара максимална печалба за минимално време.

Дори не ми се обсъждат смехотворните концесионерни такси в България, сигурно сте чували за златото в Крумовград.

И точно тук осъзнах какво всъщност се случва:

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ЗАПАЗЯТ ГОРИТЕ.

ГОРИТЕ НЕ СЕ ПАЗЯТ ЧРЕЗ КОНЦЕСИИ!

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ИСКАТ ДА ЗАПАЗЯТ СТАТУКВОТО!

Или по-скоро не протестиращите, а организаторите на протестите. Едно важно уточнение: не смятам, че го правят от лошотия и не смятам, че го правят, защото защитават нечий личен интерес. Но мисля, че изобщо не са готови да водят преговори, след като не са способни да надскочат редовно набиваната ни в главите идея, че частният бизнес е добър, а общественоконтролираният – не.

По време на преговорите вчера в един момент ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА казва: Всички вие сте единодушни, че в момента картите са скъпи, че трябва да има свободна конкуренция, да има ново развитие на инфраструктурата и пазара сам ще го регулира. ... Съгласни сте, че пазарът ще установи на търга реалната стойност.

Ето я отново прословутата „невидима ръка на пазара”, на която явно всички разчитат, включително и екоактивистите. Но кога се е видяло в България някакъв публичен търг да доведе до цени, близки до реалната стойност на продаваното? Докога ще се заблуждаваме и ще повтаряме заучени фрази?

Между другото, от въпросната стенограма става ясно, че правителството е напълно съгласно с идеята за концесии със запазване на държавната собственост. Това би трябвало да ни накара да се замислим – дали пък исканията ни изобщо не са толкова различни от тези на властта (която, както знаем, защитава богатите), колкото ни харесва да си мислим?

БОЙКО БОРИСОВ: Но това, което искам да кажа, света е пазарна икономика, не можем да поемем от бюджета на държавата да правим ние лифтове и да ги даваме да си карат безплатно, това е социализъм и при социализма не е било така и не го искайте от мен и няма кой да ви го обещае, няма да стане. Просто няма кой. Държавата не може или общините да управляват добре ски лифтове или подобни съоръжения.

Бойко е прав в едно – да се строи с парите на обществото и после да се позволи на това общество да се възползва безплатно от построеното с неговите пари, е социализъм. Затова е добре да си зададем въпроса „Дали истинските социалистически принципи са толкова лоша идея?”

Бойко не е прав за друго обаче. В противовес на казаното от него, бих искала да направя и своето конкретно предложение относно целите, които би трябвало да издигне един протест за защита на природата.

Защо да не е възможно общините да управляват добре горите и построените в тях съоръжения? Защо да не е възможно да се създадат общински фирми, които да се грижат за общата собственост? Достатъчно е да се организират местни асамблеи, където да се прави програма за целите за определен период и работниците и местните жители да контролират сами изпълнението им. В Северна Италия по този начин се контролират множество ключови дейности – като се започне от разделното събиране на боклука чрез обществени фирми и се стигне до местното производство и поставяне на фотоволтаици върху обществените сгради и частните домове [2].

Всяка една акционерна фирма действа на същия принцип: организират се годишни събрания на акционерите, на които управителните съвети се отчитат и поемат изпълнението на новите задачи, поставени от акционерите.

Защо подобни събрания да не могат да се правят от жителите на общините? Защо само частникът да може да претендира отчет и да възлага задачите?
Защо обществото да не поеме собственото си бъдеще в ръцете си?

Защо преговарящите екоактивисти не се допитат до мнението на протестиращите?
Или „демокрацията” съществува само за фирмите, но не и за обикновения човек?

Днес пуснах анкета в събитието във фейсбук. Резултатът е, че нито един от гласувалите не е съгласен с концесиите! За какво тогава преговарят представителите им?

Време е да променим исканията на протестите.

Време е да кажем, че

ГОРАТА Е НА ХОРАТА,

ГОРАТА Е ЗА ХОРАТА

И ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ХОРАТА.

Време е да си върнем държавата! Или не?

Току-що Плевнелиев обяви вето върху промените в Закона за горите. Всички са доволни. Концесии ще има, радвай се, народе!

 

 [1]. http://rome.bg-history.info/5034/Robstvoto-v-Dreven-Rim.html

 [2] В момента се превежда италиански документален филм по темата с множество примери от цяла Европа. Много общини се самоорганизират, за да се предпазят от кризата. Резултатите надхвърлят всякакви очаквания.



Автор:
Даниела Пенкова






Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039333
Постинги: 7893
Коментари: 3528
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци