Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988394
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
10.06.2012 20:36 - АКО ЗНАЕШЕ ТОВА, БОТЕВ НЯМАШЕ ДА ТРЪГНЕ КЪМ ОКОЛЧИЦА...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1655 Коментари: 3 Гласове:
1



Автор: lyubomircholakov

ЩЕ ИМА МУЗЕЙ НА ХАМАМА НА КРЪВОЖАДЕН ТУРСКИ СУЛТАН У НАС
 

 

image
Кой е Сюлейман Великолепни и какво налага неговите "подвизи" по българските земи да бъдат увековечени с подобен "мемориал" като този, който започва да се строи край Бургас? 

Тази новина някак си тихомълком мина и замина покрай българския читател и зрител. Нашенските "свободни" медии или я пуснаха да се изтърколи покрай останалите събития, или чисто и просто я скриха някъде из кьорсокаците на електронните интернет сайтове и портали. Става реч за взетото неотдавна решение от кабинета любимото място на турския султан Сюлейман I - минералните бани край Бургас да бъдат превърнати в негов музей. Самото решение се предшества от "тихата дипломация" на министъра на културата Вежди Рашидов, който още през миналата година осъществява поредица от контакти с турската фирма "Доуш Холдинг". В началото на тази година той заедно с председателя на фирмата Гьонюл Талу и кмета на Бургас Димитър Николов подписват... тристранно споразумение и сътрудничество, според което "Доуш Холдинг" предоставя "безвъзмездно" половин милион лева за реставрирането на хамама на Сюлейман Великолепни. 

По-късно, в началото на март, по време на срещата си с кмета на Истанбул Кадир Топбаш в София, Бойко Борисов огласява намерението на българското правителство Бургаските минерални бани - любимото място на Сюлейман Великолепни, да бъдат превърнати в музей. Заедно с това той поема като ангажимент Ески Джамия в Стара Загора да бъде реставрирана и превърната в Музей на религиите. Срещу тези "реверанси" турската страна обявява решението си да предостави 2 млн. евро за реставрацията на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул.

Сюлейман... Великолепни, "законодателят" и сатрапът, асимилаторът на християнството в Европа, чиято личност не престава да предизвиква противоречиви чувства в нашата съседка Турция

След тази бурна "дипломация" вече са налице и резултатите. Ески Джамия е превърната в Музей на религиите. Вече са съборени старите сгради и на мястото на Бургаските минерални бани след няколко дни започва изграждането на... музей на Сюлейман Великолепни. 


Каква е историческата истина
за "любимото място" на турския султан? Под името "Аква калиде", а по-късно "Термополис" Бургаските минерални бани съществуват от IV в. пр.н.е. Още преди това - по време на траките, като светилище на Трите нимфи. По-късно тук са оставили свои следи римският император Траян и византийският Константин Погонат. Има сведения, че при термите е спирал и хан Тервел. Едва през XVII век Сюлейман Великолепни на мястото на тракийските, римски бани изгражда свой хамам, след като тук бил излекувал ... подаграта си (!)


Кой е всъщност Сюлейман I?

Естествено е все пак да се отговори на този въпрос, след като "банята на Сюлейман" е обявена едва ли не за "уникално наследство" и "паметник на културата с национално значение" (!), за историческа "ценност" - по думите на Бургаския кмет Димитър Николов.
Бойко Борисов дава своите уверения на кмета на Истанбул Кадир Топбаш, че "любимото място" на Сюлейман Великолепни ще бъде превърнато в... негов музей
В историята личността на десетия поред турски султан Сюлейман Великолепни е достатъчно известна. Не само поради факта, че той е сред "най-успешните владетели" на Османската империя. По негово време (1520-1566) тя разширява границите си до краен предел: завладява Белград (1521), Родос (1522), разбива унгарците при Мохач (1526), обсажда Виена (1529), превзема Багдад (1535), подчинява Аден в Йемен (1538), покорява Ерзурум в Персия (1553), завзема Трансилвания (1562). Умира при обсадата на крепостта Сигетвар в Унгария (1566), без да успее да превземе Виена.

Може би най-лаконичната характеристика за Сюлейман дава Британска енциклопедия, където е отбелязано, че "през септември 1520 г. той започва владичеството си с кампания против християнските държави в Централна Европа и около Средиземно море". Докато в Енциклопедия "България" са описани "заслугите" му към нас, българите: "Осъществява политика на религиозна и народностна дискриминация на немюсюлманските поданици на империята, в резултат на което са помохамеданчени голям брой българи в източните и югозападните български земи" - т. 6, стр. 586.

Известни са и "заслугите" на Сюлейман Великолепни като един от най-големите сатрапи в историята на Османската империя. Освен че по негово време е осъществена с "огън и меч" една от най-варварските асимилации в Европа, той е безогледен и в отношенията си към своето най-близко обкръжение - убива великия везир Ибрахим Паша и първородния си син Мустафа, нарежда да бъде заклан и сина му Баязид. След като прогонва в изгнание първата си жена Гюлбахар, се жени за украинката Роксолана, а в султанския двор се установява атмосфера на разврат и насилие, на кървави касапници, пресъздадени в нашумелия неотдавна турски сериал "Великолепният век", в който Сюлейман е представен като закоравял маняк и алкохолик.


Върху фона на неоосманизма 
и събуждащите се в Турция сантименти към "величавото" минало на Османската империя този филмов сериал предизвика в южната ни съседка истинска буря от разгорещени спорове "за" и "против". Във филма българите са представени като поробени създания, доведени до животинско оцеляване - насилвани и убивани по повод и без повод от завоевателите. По-странното в случая е не това, че в Турция е създаден подобен филм. Очевидно и там има трезви съвести на хора, които са съвсем наясно с незавидното историческо наследство на Османската империя. Учудващото обаче е това, че вместо от този "артефакт" у нас да последва някаква разумна реакция две нашенски телевизии са водили преговори за излъчване на сериала в българския ефир. 

Колкото до министъра на културата Вежди Рашидов - неговата роля е от скандална по-скандална. Той вместо да се дистанцира от случая със султанския хамам край Бургас (заради мястото и особено деликатната позиция, в която се намира), тръгва да реанимира "величието" на Сюлейман Великолепни и да обслужва чужди амбиции и интереси чрез реализацията на този по същество абсурден проект.

Жалката роля на нашите управници

Що се отнася до нашите български управници, тяхната роля в случая е много по-жалка и незавидна. Първо заради това, че те са българи. Второ поради тяхното историческо невежество. Трето заради недалновидната им конюнктурна и некомпетентна външна политика, която обслужва чужди геополитически домогвания и цели, в разрез с българските национални интереси.

Това не бива да се приема дори като "безвъзмезден" подарък от Анкара, тъй като никой няма право на подобна концесия с българската история. А колкото до "жеста" на Истанбул за българската църква "Св. Стефан" и отпуснатите 2 млн. евро за нейната реставрация, те отдавна са върнати (дори с лихва!) чрез реставрацията на джамиите в Пловдив и Стара Загора.

Обективно погледнато, този толкова ценен паметник на културата "с национално значение" "Аква калиде" би могъл да съществува единствено като Тракийските и Римските терми край Бургас, свързани с епизодичните "артефакти" около тази или онази историческа личност. Но не и с натрапването на този или онзи "владетел", което вече си е чиста проба политическа (и геополитическа) манипулация.
-- -- --

Иначе днес е денят на Ботев, на войводата, който преди 136 години положи костите си из пущинаците на Врачанския балкан за нашата "будущност", за да ни има след толкова векове отново като българи и "человеци", като люде с национална чест и историческа свяст! Ако днес той можеше отнякъде да ни съзре и да види каква я вършим и докъде сме се докарали, сигурно щеше да се обърне в гроба. Ако можеше да разбере, че неговите потомци ще реставрират и увековечават хамама на Сюлейман, на един от най-големите сатрапи в историята ни, той сигурно никога нямаше да тръгне към Околчица, за да падне там пронизан от "вражески куршум". Никога.


БОРИС ДАНКОВ

2 юни 2012  

www.knigi-news.com





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. zaw12929 - Варианти сякакви доста факти на историята сипвате със салата от страхове
15.06.2012 21:19
казаното "...Що се отнася до нашите български управници, тяхната роля в случая е много по-жалка и незавидна. .." се отнася за времето преди 1908 година... Днес сме 2012 и времето изисква да търсим това, което ни свързва, а не онова минало, което ни разделя. Да живеем за днешния ден... нека оставим всеки народ да почита предците си... " Сюлейман Великолепнии... а ние си имаме Борис Първи- златния... той отсякъл главите на стотици хиляди най елитни българи... спрете не защото не е вярно казаното... помислете... какво следва... да водим война ли и докога да враждуваме... Турция днес е в десятката на бързо развиващите се страна. Не разбирате мъдростта на Бойко, че новото време изисква диалог, сътрудничество.... Той знае какво прави има си съветници
Не намесвайте Ботев! Жалко е, че не можете да надживеете омразата... и Ботев има вина със съвета "Силно да любим и мразим" защото омразата е лош съветник и този постинг е доказателство
Не го отминавам с мълчание, защото имате нужда от доброта- коато да ви каже, че е грешно да се мрази, да се дескриминират другите, защото не са българи, но и те са се радвали на същото слънце и са подскачали по същите земи...
както ние днес ще живеем в добро съседство... със добри намерения

Ще ви е трудно да го разберете, но помислете 24 часа преди да ме опровергавате.
цитирай
2. samvoin - казаното ". . . Що се отнася до ...
15.06.2012 21:40
zaw12929 написа:
казаното "...Що се отнася до нашите български управници, тяхната роля в случая е много по-жалка и незавидна. .." се отнася за времето преди 1908 година... Днес сме 2012 и времето изисква да търсим това, което ни свързва, а не онова минало, което ни разделя. Да живеем за днешния ден... нека оставим всеки народ да почита предците си... " Сюлейман Великолепнии... а ние си имаме Борис Първи- златния... той отсякъл главите на стотици хиляди най елитни българи... спрете не защото не е вярно казаното... помислете... какво следва... да водим война ли и докога да враждуваме... Турция днес е в десятката на бързо развиващите се страна. Не разбирате мъдростта на Бойко, че новото време изисква диалог, сътрудничество.... Той знае какво прави има си съветници
Не намесвайте Ботев! Жалко е, че не можете да надживеете омразата... и Ботев има вина със съвета "Силно да любим и мразим" защото омразата е лош съветник и този постинг е доказателство
Не го отминавам с мълчание, защото имате нужда от доброта- коато да ви каже, че е грешно да се мрази, да се дескриминират другите, защото не са българи, но и те са се радвали на същото слънце и са подскачали по същите земи...
както ние днес ще живеем в добро съседство... със добри намерения

Ще ви е трудно да го разберете, но помислете 24 часа преди да ме опровергавате.
Този блог и неговия автор, никога не са били против ГРАДИВНО сътрудничество с Турция и против историческо помирение!
Дори автора му, преди да бъде баннат перманентно и то по персонално - компютърен адрес, от ционисткия - провокаторски "вибокс7", членуваше в група за "Българо - турско" или "Турско - българско приятелство" и беше провокаторски обявен за "туркофил", "платен агент на Турция", "мюсюлманин" и не знам си какъв още, само защото ненавижда ционистите и обяви удара срещу хуманитарните кораби в открито море за терористични актове - каквито и са, по смисъла на Маждународното и националното право, терористично - пиратски акт, по - точно
цитирай
3. samvoin - казано или военно престъпление и ...
15.06.2012 21:48
казано или военно престъпление и престъпление срещу човечеството - при военно време!
Хитлер никога не е закачал примерно, хуманитарни доставки на "Международен Червен Кръст" за концентрационните му лагери, нито за военнопленници...
Респективно, ционските терористи извършиха безпримерен - терористичен и античовешки акт и този блог го призна.
НО! Забележете!
Автора на този блог, е за РАВНОПРАВНИ такива отношения и ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, а не едностранно "дупене" пред никоя страна - както е днес.
И автора на този блог, просто не смята, че при Боко Тиквата и колониалния режим на ГЕРБ - ГРОБ, България може някога да има равностойна и адекватна политика, а камо ли да отстоява националните си и жизнени интереси и то пред която и да е страна, а още по - малко пред нашите съседи - с доказано "хищнически" амбиции и претенции към нас и те ненадмогнали още миналото и параноята и фобията към нас, за жалост...
Това мисля - важи за всичките ни съседи, а за Турция конкретно - май трябва да отчетен големия и именно демографски и военен респективно ръст, пред нашия спад, упадък и смърт направо и за разлика от другите ни съседи - потенциална нейна "пета колона" у нас, в лицето на туркоезичното и турчеещо се малцинство.
Тези неща, трябва да се вземат в предвид.
В Турция има ли Паметник на Левски или на български офицер или войник - загинал край Одрин?
Няма, нали?
Турция признала ли е някой геноцид и то над българите, дори не само извършен от нея и то през ДВАДЕСЕТИ ВЕК? НЕ Е...
Защо ние трябваше тогава да избързваме и да признаваме "възродителният процес", като "етническо прочистване на турското малцинство" и то баш един позорен - силов участник в него, да прехвърля вината на цялата българска нация и етнос и да я "отърсва" от себе си?
Ами като е имало "етническо прочистване" и той е бил активен участник - чрез силовите органи в него, да вземе да се самоарестува, да си подаде оставка и да заминава за Хага! Кво чака?!
Шешел, къвто и да е - кво направи?!
Не тръгна да прехвърля вината на нацията си, нали?!
Това не "мирише" на равноправни отношения и на двустранни.
Сегашната колониална администрация и баш "Боко Тиквата", ни е бая съмнителен и са ни бая съмнителни, за да вярваме, че щели да защитят интересите ни и да установят с някого отношения в наша полза, като вземем в предвид цялостната им "политика" до момента.
И освен това, ако този коментар е насочен към Любомир Чолаков, не виждам как, защо и кога успяхте да изтриете тази част от коментара си?...
цитирай
Търсене