Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988772
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
28.05.2012 00:51 - Нарастването на ЕвроПРО и потенциалната заплаха за Русия
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1586 Коментари: 1 Гласове:
2



Иля Крамник 27.05.2012, 11:51, московско време
image
© Фото: www.navy.mil
image image image
Първият етап на разгръщането на ЕвроПРО има по-скоро „подготвителен” характер. Главна задача на този етап е тренирането на системата за алармиране и целенасочване, както и организацията на взаимодействие на командните инстанции.

За Русия най-опасни ще станат третият и четвъртият етап в разгръщането на системата ЕвроПРО. На втория етап „център на тежестта” ще стане южният фланг – в средиземно море ще се увеличава групировката кораби от системата „Иджис”, адаптирани за сваляне на балистични ракети. Освен това, към 2015 година се планира разгръщането на първата сухопътна мобилна батарея с ракети SM-3 block I и радара SPY-1 в Румъния на базата в Девесолу.

На този етап се планира и разгръщането на усъвършенстваната версия на ракетата SM-3 block Ib, която ще има модернизирана инфрачервена глава за самонацелване. В този си вид системата, използвайки радара в Турция, ще има възможност за сваляне на ракети със средна далечина от Иран по цели в Централна и Източна Европа.е А такива цели могат да бъдат военните бази на НАТО.

Рязкото нарастване на възможностите на системата за ПРО се очаква след 2015 година. По време на третия етап се планира разгръщането на ракетите SM-3 block IIa с морско и наземно базиране, както и появата на наземния комплекс с ракети SM-3 и радар SPY-1 в Полша и по крайбрежието на Балтийско море.

Потенциалното разгръщане на ракетните комплекси и радиолокационни станции (РЛС) от система „Иджис” на север в Европа, а особено корабите на тази система в северните морета – Балтийско, Норвежко и Баренцево – вече е заплаха за потенциала на руските стратегически ядрени сили.

Разполагането на север на кораби и наземни комплекси „Иджис” ще могат, при определени условия, да свалят ракетите, изстрелвани от бази на Ракетните войски със стратегическо предназначение от европейската част на Русия и от подводници на Северния флот. Тези възможности ще нараснат още повече пред разгръщането по време на четвъртия етап на ракетите SM-3 block IIb. Групировката кораби от системата „Иджис” в Атлантика ще нарасне до 20 единици. Тези кораби ще се базират в Испания и Великобритания и ще могат да бъдат оперативно прехвърлени за Баренцево и Норвежко море.

Но следва да се има предвид, че в качеството на „щит срещу Иран” тези кораби в северните морета не могат да действат по принцип. Дори ако Иран създаде междуконтинентална балистична ракета за да поразява цели на територията на САЩ, нейната траектория над Скандинавия и близките води ще минава на височина повече от 1000 километра, което изключва нейното сваляне с помощта на ракетите SM-3.

Засега по-голямата част на ЕвроПРО остава на хартия, и дори съдбата на полската база окончателно не е определена. В случай на победа на президентските избори в САЩ на Барак Обама, не се изключва, че това решение, както и плановете за разгръщане на групировката кораби „Иджис” в моретата на Северна Европа, ще бъде отменено, а центърът на тежестта на системата за ЕвроПРО както и пор-рано ще остане на юг. В този случай ракети и радари могат да се появят, например, в България. Това ще осигурява защита от Иран при отсъствие на заплаха за потенциала на руските ядрени сили.

Но ако стане пренасяне на цялата тази активност на север, Русия съответно ще отговори. Разгръщането на комплексите „Искандер” е само една от евентуалните възможности. Ако не бъде постигната договореност със САЩ, ще стане реално пълното преразглеждане на създалата се система за безопасност в Европа, в това число и излизането на Русия от Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа, върху изпълнението на който сега е въведен мораториум. В качеството на изключителна мярка е възможно дори излизането от Договора за ликвидиране на ракетите със средна и малка далечина и Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия.
http://bulgarian.ruvr.ru



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. zaw12929 - Winagi ste aktualen!!!
01.06.2012 13:42
Winagi ste aktualen!!!
цитирай
Търсене