Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991254
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
08.05.2012 19:15 - Милитаризация на Балканите. Срещу кого?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 993 Коментари: 0 Гласове:
1



Автор: zahariada

Милитаризация на Балканите. Против кого?

Източник

25.04.2012

by Rick Rozoff

 

image




На 18 април американските въоръжени сили в Европа проведоха най-големите въздушни маневри в историята на България, и няма съмнение, на Балканите като цяло. От 24 до 32 американски F-16 и 500 пилоти и техници се присъединиха към българските военни сили, за да започнат маневрите "Тракийска звезда 2012 г.".

В тези учения, наречени от софийска новинарска агенция  "най-мащабните маневри от този тип", участваха 31изтребители от авиополка на САЩ, базиран в Авиано, Италия, както и военновъздушните сили на България и Румъния. В същия български новинарски източник се казва: "тъй като в маневрите участват много F-16 - две ескадрили от по 16 самолети, всяка - българските медии не посмяха да обявят, че авиобазата в Авиано е преместила в Граф Игнатиево" (българската въздушна база, от където са управлявани ученията) .

Интернет страницата на Европейското командване на САЩ (EUCOM) цитира думите на командира, бригаден генерал Цанко Стойков, "Ученията в граф Игнатиев, са важни за нас, тъй като те дават възможност да се въведат нови тактики и технологии и да се увеличи готовността ни. Те също така помагат да се подобри координирането на съвместни операции със съюзниците и партньорите от НАТО."

Броят на изстребителите F-16 Fighting Falcons и числеността на придружаващия персонал е "около два пъти повече, отколкото във всички друга военновъздушни сили на САЩ , използвани до сега в Европейската авиация," съгласно EUCOM, и значителното надвишава броя в предишни съвместни учения на САЩ и България, включително с участието на Румъния.

В първите бойни учения, проведени от САЩ в България, "Serpent копие" през 2005 г., участва една ескадрила, записана към 31-и изстребителски авиополк, 510-I, който се завръща през 2007 г., за да участват в "Родопско копие."

В първото учение, "Тракийска звезда", през 2010 г., САЩ прие на въоръжение бойна ескадрила от 480--а въздушна база в Германия, Shpandalem, с шестнадесет изтребители F-16 и технически персонал с численост от 280 души.

В учението "Тракийска звезда през 2012 г." участваха два пъти повече американски бойни самолети и около два пъти повече обслужващ персонал.

Тези учения са серия от съвместни американско-български учения, които включват и "Тракийска пролет" и "Тракийска есен."

Първите съвместни учения се състояха една година след присъединяването на България към НАТО и години преди подписването на споразумението за отбрана и сътрудничеството между България и САЩ - копие на същото споразумения беше подписано и със съседна Румъния, което беше подписано една година по-рано от провелото се първо съвместно военно учение "Serpent Spear".

Този договор позволи на Пентагона да разположи около 2500 единици, в четири военни обекти в България, на въздушните бази в Граф Игнатиево и Безмер, на учебно-тренировъчния полигон в Ново село, а в центъра на Айтос логистиката.

В изданието от 2009 г. на въоръжените сили на САЩ, "Звезди и нашивки" обяви, че Пентагонът е похарчил $ 100 млн. за "изграждане на нови военни бази" в България и Румъния.

Изданието посочва, че Вашингтон е отпуснал средствата за  "военната база в Румъния на стойност 50 милиона щатски долара, изчислени за 1600 американски военни части и други обекти на стойност 60 милиона долара за 2500 единици в България.

Местоположението на базите не бяха оповестени, но имаше признаци, че САЩ модернизирана и разширява авиобазата в Безмер и Граф Игнатиев в България и Михаил Когелничани в Румъния.

САЩ създадоха съвместна тактическа група "Източни сили" (сега се нарича просто "Изток Task Force") за постоянно разположение в България и Румъния през 2004 г. и я доведе до пълна оперативна способност през 2008 г.

Тази работна група, която използва 2-ри кавалерийски полк, за предварителните учения в България и Румъния, преди въвеждането в бойни действия в Афганистан (за 3 месеца през 2009 г., с 30 бойни Stryker превозни средства), е действала в ученията в Ново село в първата от страните, както и на въздухшната база в Румъния и в ученията на Бабадар във втората.

През 2010 г. морската пехота на САЩ въведе Черноморските ротационни сили, които проведоха многостранни учения, включително учения в битка с участието на войски в България, Румъния, Украйна, Грузия, Азербайджан, Албания, Босна, Хърватия, Македония, Молдова, Черна гора, Сърбия и Гърция за по-нататъшна интеграция и бъдещи военни операции, като например войната в Афганистан.

Проведените въздушни учения "Тракийски звезда" също ще се използват и за настоящо и бъдещо бойно използване в Афганистан и не само.

С маневрите "тракийска звезда 2010" не само е обезпечено мястото и възможностите за американски F-16  да практикуват летене на ниски височини и да доставят модерни оръжия, но и да извършват разрушителни маневри, тактически прихващания, отбранителни и нападателни контра-атаки, унищожаване и потискане на защитата на вражески въздушни сили, да се използват за привличане на големи сили и непосредствена въздушна подкрепав тези маневри военните самолети на САЩ се борят с български, руско производство, самолети - военните самолети МиГ-21, МиГ-29 и Су-25 - които могат да противостоят на САЩ и неговите съюзници от НАТО в региона на Балтийско море и Южен Кавказ и на други места. (Вашингтон настоява за закупуване от България на 16 изтребители F-16, а Румъния - 48 от тези въздухоплавателни средства, за да измести и замени руските самолети).

Според българската преса, "Тракийска звезда" тази година е  "най-мащабното разполагане на военен персонал и оборудване от съюзниците на България" - включващо българските МиГ-29 и Су-25 и на българските и румънски МиГ-21. В маневрите ще бъдат включени  "американските военни машина F-16 на полигона Корен." Българските самолети ще бъдат подкрепяни срещу румънските "вражески самолети".

По-рано, по време на посещението й в България, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън каза:

"България е един много важен и ефективен партньор на НАТО. Ние планираме поредица от съвместни военни учения на България и Съединените щати тази година. Ние търсим начини за разширяване на военното сътрудничество и правим задълбочен анализ, за ​​да определим точно как именно и къде ще се провеждат бъдешите учения.

Малко след заминаването на Клинтън от София, пристигна, Джеймс Таузенд, помощник секретар по отбраната на САЩ  по политиката в Европа и НАТО, и генерал-майор от Европейското командване на САЩ, Марк Шисслер. Според доклада на Стандарт Нюз " е било обсъдено военното сътрудничество между България и САЩ" и "това извънредно посещение подсилва слуховете за предстоящите военни действия в Близкия Изток и формирането на нови коалиции, подобни на коалиционните сили срещу Ирак през 2003 г.."

Този български новинарски сайт, също така отбелязва, че "особено внимание бе отделено на ситуацията в Сирия" и "Според дипломатически източници, за истинските мотиви на посещението на Клинтън все още предстои да научим."

Прецеденти има.

F-16 , от 31Fighter полк от авиобазата в Авиано, са използвани във военните операции в Босна през 1994 и 1995. Изтребителите F-16, свалени над Босна през 1995 г., също влизат в 555-та Fighter ескадрила, която взе участие в бойните действия, заедно с 510 ескадрила, също се приписва на 31-и Fighter полк.

В 78-дневната кампания за бомбардиране на Югославия през 1999 г., 31-и експедиционен полк, най-големият полк в историята на Военновъздушните сили на Съединените щати е извършил около 9000 излитания над Югославия, включително  2400 полети са извършили 510и 555ескадрили от базата в Авиано.

510 ескадрила, по-късно наречена "Балкански лешояд", хвърли 136,508 фунта (около 62 тона) боеприпаси в Ирак в края на 2002 г. ,по време на операция "Южен дозор.

Две американски ескадрили в България са показали желанието си да предприемат действия. Точно сега или в бъдеще.

Предполага се, че авиобаза Граф Игнатиево, 32 F-16 могат да използват за въздушни атаки срещу Сирия или Иран. А също и в бъдеще, в случай на руско-грузински конфликт в Южен Кавказ.






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене