Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.05.2012 01:57 - Изборни развои в Иран и Европа
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1091 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.05.2012 02:10



Консерваторите в Иран спечелиха парламентарния вот
2012-05-06 19:38:49 cri

Обединеният фронт на консерваторите, подкрепят от привърженици на иранския духовен лидер аятола Али Хаменей печели убедително във вчерашния втори тур на парламентарните избори, според официалните информации. В първия тур, който се проведе в началото на март, консерваторите спечели 169 от 290-те места в парламента, а сега още 22. Преди вота основните представители на реформистките партии обявиха, че властите не желаят диалог с тях и затова те се отказват от участие в изборите.

П-Т
bulgarian.cri.cn

Още подробности по темата:


bulgarian.ruvr.ru/2012_05_06/73942849/




Франсоа Оланд - новият президент на Франция  

7 Май 2012

e-vestnik  

image Франсоа Оланд. Илюстрация: от тв екрана

Франсоа Оланд, кандидатът на Социалистическата партия ще бъде новият президент на Франция, след като предварителните резултати на четирите официални социологически агенции сочат, че той печели с 52% на балотажа срещу сегашния държавен глава - дясноцентристът Никола Саркози.

Час и половина преди затварянето на изборните бюра АФП разпространи информация с ембарго за своите абонати. Тя гласеше: „Франсоа Оланд е избран за президент”. Още в ранния следобед онлайн-изданието на швейцарския вестник “Трибюн дьо Женев”съобщи за преднината на Оланд от 52.5-53%, като се позова на социологическите проучвания. Според изданието всички агенции сочат преднина на Оланд пред Саркози, което означава, че вероятно Франция ще има нов президент. Това сочеха и предварителните проучвания в навечерието на балотажа.

“Това е много голямо щастие, което слага край на 17-годишното управление на десницата в Елисейския дворец”, каза говорителят на социалистите Беноа Амон.

Победата на социалиста Франсоа Оланд като нов президент на Франция е „историческо събитие”, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, като обеща „близко партньорство” между двете страни. „Нямам никакви съмнения, че ще изправим срещу общите си предизвикателства. Ще работим заедно по пакта за растеж на ЕС, за да укрепим европейската икономика”, заяви Вестервеле, след като Оланд отстрани Никола Саркози, когото германският канцлер Ангела Меркел беше подкрепила за втория тур на изборите.

Франсоа Оланд е вторият социалистически президент от Петата република (от 1958 година насам) след Франсоа Митеран (1981–1995). Никола Саркози пък става вторият победен президент след Валери Жискар д`Естен през 1981 г., защото другите избрани на поста изкарваха по два разрешени от конституцията мандата.

Кой е Франсоа Оланд?

Той никога не е бил министър, участва за първи път на президентски избори и навлезе в надпреварата, осмиван от всички - прекалено закръглен, с вид на апаратчик, прекалено провинциален. Но в края на една безпогрешна предизборна кампания Франсоа Оланд се очерта като фаворит за президентските избори, отбелязва Франс прес.

“Аз съм такъв, какъвто ме виждате, в мен няма нищо изкуствено, нямам нужда да си слагам маска. Аз съм такъв, какъвто съм, обикновен, директен, свободен”, казваше Оланд по време на предизборната кампания.

В началото никой не го очакваше. Той не притежаваше нито плама на бившия управляващ директор на МВФ Доминик Строс-Кан, нито сърдечните отношения с французите на бившата си приятелка Сеголен Роаял.

Франсоа Оланд беше лидер на Социалистическата партия в продължение на 11 години. Депутат от селския департамент Корез, той изглежда твърде далеч от харизмата, която се изисква във Франция, за да бъдеш избран за президент.

Франсоа Оланд, който е син на лекар от крайната десница и на социална асистентка от левицата, обещава нормално президентство и изтъква, че Франция е уморена от прекомерната енергия на Никола Саркози и от неговото “постоянно показване”.

Тази констатация беше достатъчна да го направи надежден кандидат, настроен срещу Саркози. Но от началото на кампанията французите откриха един 57-годишен мъж, който е постоянен в своите цели и борбен на митингите. “Той се промени. Сякаш с течение на дните се наместваше в костюма на президент. Той е напълно готов да изпълнява тази функция”, казва приятелката на Оланд Валери Трирвильор.

До 14 май 2011 г. нищо не предполагаше, че той ще се озове на втория тур на президентските избори. Управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан беше фаворит на социалистите, на социолозите и на медиите.

Съдебните неприятности на Строс-Кан откриха пътя на Оланд. Още първите анкети го поставяха начело на предпочитаните от французите кандидати на левицата. Нещо повече, те му даваха преднина и пред действащия президент Никола Саркози. “Той не е хитър, нито циничен, той е просто е възприел позицията на избягване”, казва биографът му Серж Рафи.

Избягване? Думата му приляга добре още от най-ранното детство, когато като ученик в религиозно училище избягва наказанията на строгите си учители с усмивка и добри оценки. След преместването си в Ньой, шикозното парижко предградие, той открива Париж, политиката и момичетата. “В любовта и с момичетата е като с английския, аз съм по-скоро в категорията на посредствените”, казва Оланд.

Той не е нито ляв, нито анархист, но е очарован от Франсоа Митеран, който ще бъде избран за президент през 1981 г. След като завършва Националното училище по администрация, люпилня на представители на френския елит, той влиза в Сметната палата, след това започва да пише “бележки” на президента Митеран.

На 26 години се осмелява да се кандидатира на парламентарните избори на територията на бъдещия президент Жак Ширак, с когото се спречкват на публична среща. “Кой сте вие, господине?”, пита го Ширак. “Аз съм този, който ви сравнява с лабрадора на Митеран”, отговоря му младият социалист. Социалдемократ и убеден европеец, Франсоа Оланд се интересува главно от фискалните проблеми. Той расте в апарата на Социалистическата партия, мечтае за министерски пост, който така и не получава.

Провалите на Лионел Жоспен през 1995 и 2002 г. и на Сеголен Роаял през 2007 г. го карат да вземе решение. През есента на 2009 г. Оланд провежда разговор с приятелката си Валери Трирвильор. “Казах му: “ако смяташ, че ти си най-добрият, ще успееш”, припомня си журналистката. “Той ми отговори: “Аз към най-добрият”. За първи път го чувах да казва това”, споделя Трирвильор. С помощта на разработена от нея тренировъчна програма Оланд сваля над 10 килограма, облича се в костюми по мярка, сменя очилата си.

Той е деликатен човек, който бяга от конфликта, иска да се покаже стабилен, “упорит”, основното му качество, според приятеля му и бивш министър Мишел Сапен. Оланд е “непоклатим”, обобщава големият му син Тома, който вижда в негово лице “свободен човек”, “стратег”, който иска да разбере хората, но също и да постигне напредък.

Саркози се призна за победен

Досегашният президент Никола Саркози се е признал за победен от своя съперник- социалист Франсоа Оланд и съобщи, че му се е обадил по телефона, за да му пожелае късмет като нов лидер на Франция, съобщи АФП.

„Френският народ направи своя избор. Франсоа Оланд е президентът на Франция и трябва да бъде уважаван”, заяви Саркози в реч пред свои поддръжници, добавяйки, че пожелава на своя наследник успех.

Никола Саркози загатна, че ще отстъпи от фронтовата линия на политиката, след като изгуби президентските избори, но не потвърди, че смята да се оттегли. „В този нов етап, аз оставам един от вас, но моето място повече няма да бъде същото. Ангажиментът ми към живота на страната ми сега ще бъде различен, но времето никога няма да разкъса връзките между нас”, заяви Саркози пред свои поддръжници.

Той призова своята дясноцентристка партия „Съюз за народно движение” да остане обединена, след като неговият опит да бъде преизбран не успя днес, но предупреди, че няма да ги ръководи на парламентарните избори през юни. „Останете заедно. Ние трябва да спечелим битката в парламента. Аз няма да ръководя тази кампания”, е заявил Саркози пред водещи фигури от партията си, съобщават лица, които са присъствали на срещата.

БТА



Еврото падна на азиатските пазари, след изборите във Франция и Гърция 07 май 2012 | 01:42 | Агенция "Фокус" Начало / Световна криза Токио. Еврото падна днес на азиатските пазари, след поражението на управляващите партии във Франция и Гърция, на фона на безпокойството на инвеститорите относно страничните ефекти върху мерките на строги икономии в ЕС, предава АФП.
Сутринта в Токио еврото беше 1.3022 долара, по-ниско от 1.3082 долара в петък вечер в Ню Йорк.




Двете водещи партии се провалиха на изборите в Гърция Неонацистката Златна зора влиза в парламента, трета е крайната левица, показват първите резултати Кирил Кирчев image image

Премиерът Лукас Пападимос е категоричен, че тези избори няма просто да определят кое ще е правителството, а ще дефинират пътя на Гърция през следващите десетилетия.

© Stringer image Още по темата

Гърция гласува за бъдещето си

Парламентарните изборите се определят като решаващи и за еврозоната

6 май 2012

Изборите, които ще променят Европа

От Франция тръгва вълна, която може да върне несигурността в ЕС. Но може и да сложи началото на важния разговор откъде да дойде икономическият растеж

4 май 2012

В сянката на големите въпроси

Как и защо решихме първа страница на "Капитал" да изглежда по този начин

4 май 2012

Гърците ще разберат какво се крие на дъното на кутията на Пандора

Страната отива на извънредни избори с малък избор и много опасности за Европа

3 май 2012

Двете водещи партии в Гърция - консервативната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК, разочароваха с резултатите си на парламентарните избори днес. Те управляваха заедно в коалиционно правителство от ноември 2011 г. и според първите предварителни резултати събират  между 31 и 37% от гласовете, срещу 77.4% през 2009 г., съобщи агенция Франс прес.

Ако тези резултати от екзитпол се потвърдят, става почти невъзможно формирането на коалиционно правителство от тези две партии, за да продължат политиката на строги икономии, наложена
от Европейския съюз и Международния валутен фонд. При гласуването надделя протестът срещу мерките за строги икономии, което даде на крайно лявата коалиция СИРИЗА между 15 и 18.5% от гласовете.

Точно в 19:00 часа всички гръцки телевизии обявиха резултатите от общия екзит пол, който проведоха пред изборните секции в цялата страна. Според първите неофициални резултати победител на изключително важните избори е Нова демокрация, коят ополучава между 17 и 20 на сто от гласовете. Крайнолявата коалиция СИРИЗА е втора по сила партия с резултат, който може да варира между 15.5 – 18.5 на сто, съобщи сайтът grreporter.  

Трета парламентарна сила според предварителните резултати е ПАСОК с между 14 и 17 на сто.

Както се очакваше, най-голямата изненада е високият резултат на крайнодясната ксенофобска партия "Златна зора". Тя е спечелила между 6-8 на сто от гласовете, благодарение на опасенията около растящата имиграция и престъпност. Партията си осигурява комфортна подкрепа над 3-процентната граница за влизане в законодателния орган. На миналите избори тази партия получи едва 0.29%.

Новоучредените "Независими гърци" на Панос Каменос също ще успеят да влязат в парламента с резултат между 10 и 12 на сто. Комунистическата партия получава 8.5 – 10,5 на сто, а Демократичната левица – 4.5 – 6.5 на сто.

Голяма се очертава да е борбата между крайнодесните от ЛАОС, Зелените еколози и Демократичния алианс, чийто резултат е между 2.5 и 3 на сто и не е ясно дали ще успеят да прекрачат този невралгичен праг, за да влязат в парламента.

Представителите на агенциите за социологическите проучвания предвещават дълга изборна нощ, в която буквално всеки вот може да промени съотношенията. Всички са единни, че след днешните избори гръцкото политическо пространство е напълно променено. Това, което не е никак ясно обаче е дали утре Гърция ще има кабинет.

Показателно за объркването и шока беше нареждането на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос към всички кандидати на партията да прекъснат появите си в дискусиите, които традиционно се провеждат по гъцките телевизии след изборните надпревари.  

Дясноцентристката партия Нова демокрация се обяви за победител на парламентарните избори в Гърция, предадоха информационните агенции, цитирайки Панос Панайотопулос от консервативната партия. Панайотопулос все пак заяви за телевизия Мега, че "управляващите партии са претърпели политическо земетресение".

Гръцките електронни медии съобщават, че избирателната активност е била почти 71 процента.

capital.bg



Крайнолеви и крайнодесни жънат успехи на изборите в Гърция - екзит пол 6 май 2012, неделя / 19:17; Прочетено: 306; Коментари: 0       image
Предсрочните избори в Гърция са белязани от загубата на доверие на избирателите в двете главни партии – консервативната „Нова демокрация" и социалистическата ПАСОК. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнолявите и крайнодесните формации постигнаха неочаквано силно представяне на парламентарните избори в Гърция в неделя, според първите прогнозни резултати.

Задлъжнялата Гърция проведе избори на 6 май, за да замени служебното правителство, което управлява страната от ноември 2011 г.

Според първите екзит полове в гръцките медии, консервативната „Нова демокрация", която беше в опозиция от настъпването на кризата през 2009 г., излиза на първо място, но само с около 17%-20% от гласовете, предаде Дневник.

В същото време социалистическата партия ПАСОК, която управляваше до ноември 2011 г. е едва трета с между 14% и 17%.

Изненада е представянето на „Радикалната лява коалиция", която не приема спасителния пакет за Гърция и иска да спре плащането на кредитите. Тя по всяка вероятност печели второ място с 15.5 – 18.5% от гласовете.

Друга крайнолява формация, гръцката комунистическа партия ККЕ получава между 7% и 9.5%.

В същото време крайнодесните от Народен съюз "Златна зора" получават изненадващите 6-8%.

Гръцката неонацистка партия „Златна зора” влиза в парламента за първи път след близо 40 години, показва екзит-пол след приключването на гласуването на изборите, които може да променят хода на реформите в страната, предаде АФП.


Партията ще спечели между шест и осем места в парламента, благодарение на опасенията около растящата имиграция и престъпност, осигурявайки си комфортна подкрепа над 3-процентната граница за влизане в законодателния орган.

До понеделник ще продължи преброяването на гласовете, които ще определят бъдещето на Гърция. След това гръцките политици ще имат време до 17 май да съставят правителство или да назначат втори тур на изборите.

През последните три десетилетия гръцката политическа сцена бе доминирана от партиите ПАСОК и "Нова демокрация". Те подкрепят спасителния пакет на международните кредитори за Гърция. Изборите ще покажат дали двете партии ще могат да сформират управляваща коалиция, която да продължи да се придържа към уговорените условия.

Лидерът на социалистите от ПАСОК Евганелос Венизелос гласува в Солун и изрази надежда хората да решат с "историческа отговорност, спокойство и здрав разум" посоката, в която ще поеме държавата.

Лидерът на "Нова демокрация" Антонис Самарас гласува в родния си град  Пилос и заяви: "Днес гръцкия народ гласува за бъдещето на децата си. Те гласуват за стабилност, развитие, сигурност и справедливост."

Заради икономическата криза, вдигнала нивата на безработица и престъпността, популярност добиха крайнодесни и крайнолеви партии. Всички те се противопоставят на спасителния пакет, договорен с международните кредитори и отказват да плащат заемите.

Кризата катурна властимащите в Атина ПАСОК и Нова Демокрация с големи загуби на изборите 6 май 2012 21:43    
image Гърци се събират по площадите в Атина. Снимка: БТА

Победители на изборите в Гърция са партиите по крайно лявото и крайно дясното поле на политическия спектър.

Според първоначални оценки, които са базирани на екзитпол, повече от 50 на сто от гласовете са за партиите, които отхвърлят икономическия аскетизъм или дори се застъпват за излизане на Гърция от Европейския съюз и еврозоната, пише Financial Times.

Огромни загуби отчита Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК), което в продължение на две години напътстваше строгите мерки за икономии. От 44% при изборите през 2009 г. сега ПАСОК има около 16%.

Наравно с ПАСОК в първоначалните прогнози е "Коалиция на радикалната левица". Партията  настоява Гърция едностранно да „изтрие“ дълговете си и да прекрати действието на спасителните пакети.

В новия парламент вероятно ще влязат десет вместо досегашните пет партии, включително неофашистката партия Златна зора (Chrysi Avgi), която според прогнозите има 6-8%.

Консервативна Нова демокрация (Nea Dimokratia) е най-силната партия, но е загубила над половината от избирателите си от 2009 г. според прогнозите ще вземе около 17 на сто от гласовете на избирателите.

За първи път в парламента с очакван резултат от около е11% влиза ултранационалистическата партия "Независими гърци", която иска да реши финансовите проблеми на Гърция чрез германските репарации за нацистката окупация през Втората световна война.

Голяма се очертава да е битката между крайнодесните от ЛАОС, Зелените еколози и Демократичния алианс, чийто резултат е между 2,5 и 3 на сто и засега не е ясно дали ще успеят да прекрачат този невралгичен праг от 3%, за да влязат в парламента.

Фрагментирането на политическия пейзаж ще направи трудно или дори невъзможно формирането на стабилно правителство, пише в свой анализ Ройтерс.

Засега нито една агенция за социологически проучвания не се осмелява да даде оценки за разпределението на местата в парламента. Но всички са категорични, че партиите, които се придържат към строгите мерки за намаляване на разходите, няма да могат да сформират парламентарно мнозинство.

Още световни новини четете в Investor.bg

dnes.bg

 




image   Снимка: АФП Томислав Николич и Сръбската прогресивна партия печелят изборите в Сърбия, сочат последните данни от РИК 07 май 2012 | 00:39 | Агенция "Фокус" Начало / Сърбия Белград. Томислав Николич печели първия тур от президентските избори в Сърбия. Това сочат последните данни от Републиканската избирателна комисия (РИК), предаде електронното издание на вестник ”Блиц”. Резултатите са въз основа на представителна извадка от 7,2% от избирателните секции. Според РИК Николич е спечелил 25,47% от гласовете, а Борис Тадич 23,63%. На трето място е лидерът на Социалистическата партия Ивица Дачич.
Партията на Николич – Сръбска прогресивна партия печели също и парламентарните избори. До момента СПП има 24,17 от гласовете, а Демократическата партия на Тадич 21,29%.



image Франция без Саркози, Сърбия на балотаж, сложна ситуация в Гърция 06 май 2012 | 22:34 | Агенция "Фокус" Начало / Гореща тема Във Франция се проведе вторият тур на президентските избори. На тях за първи път от 1988 победи социалистически кандидат.
Досегашният държавен глава Никола Саркози се призна за победен от своя съперник- социалист Франсоа Оланд и съобщи, че му се е обадил по телефона, за да му пожелае късмет като нов лидер на Франция.


Сърбите гласуваха на президентски, парламентарни и местни избори. За над 6,7 милиона гласоподаватели това са първите избори от десетилетия насам.
Според първоначалните резултати разликата между досегашния държавен глава Борис Тадич и съперника му Томислав Николич е около един процент. Очаква се двамата да отидат на балотаж.


Дясноцентрийската Нова демокрация обяви победа на парламентарните избори в Гърция. Левицата от своя страна призова за обединен национален парламент, с участието на всички сили, които изразяват европейските възгледи.


Бъдещата първа дама на Франция изрази радостта си от победата на Франсоа Оланд
Бъдещата първа дама на Франция изрази в „Туитър” радостта си от изборната победа на своя съпруг, Франсоа Оланд, предава АФП. Оланд ще бъде първият президент-социалист в страната от две десетилетия насам.
„Горда съм да придружавам новия президент на републиката и още съм щастлива да споделям живота на Франсоа”, пише Валери Трирвильор в социалната мрежа.

Ирландия се надява Оланд да даде тласък на растежа в ЕС
Ирландският министър-председател Енда Кени заяви, че се надява победата на Франсоа Оланд на френските президентските избори да доведе до изместване на фокуса от строгите икономии в ЕС, предава АФП.
Кени поздрави Оланд и заяви, че скоро би говорил с новоизбрания лидер, за да дискутира плановете за бъдещето на еврозоната.
„Искам да проведа разговори с Оланд, особено във връзка с неговото вече изказано желание за повишен акцент върху въпроса с работните места и растежа на ЕС”, коментира ирландският премиер.



Ангела Меркел поздрави Оланд и го покани в Берлин
Германският канцлер Ангела Меркел се е обадила на Франсоа Оланд, за да го поздрави за изборната победа и да го покани в Берлин, предава АФП.
Според ръководителя на кампанията на Оланд, новоизбраният президент, който отстрани Никола Саркози, „би приел поканата веднага след встъпването си в длъжност”.


Дейвид Камерън е поздравил Франсоа Оланд с победата му във Франция
Британският министър-председател Дейвид Камерън е поздравил днес новия френски президент Франсоа Оланд по телефона, като е обещал да работи със социалистическия лидер за подсилване на френско-британските взаимоотношения, предава АФП.
„Премиерът се обади на новоизбрания президент Оланд тази вечер и го приветства с неговата победа. Те двамата възнамеряват да създадат тясно сътрудничество за в бъдеще”, пояснява говорителят на Камерън.

Частични резултати потвърждават победата на Оланд във Франция
Официалните частични резултати потвърдиха, че Франсоа Оланд е на път да бъде обявен за президент на Франция, след като неговият предшественик Никола Саркози призна поражението си, предава АФП.
След като 78% от бюлетините бяха преброени, стана ясно, че социалистът печели 51,1% от гласовете, а Саркози- 48,9%.
Според данни от вътрешното министерство, 14 млн. гласоподаватели са подкрепили Оланд, 13,4 млн. са дали гласа си за Саркози, 1,8 млн. са подали празна или невалидна бюлетина, а 6,7 млн. не са гласували, като това съставлява 18,75%.


Жозе Мануел Барозу обеща да работи с Оланд за растеж в ЕС
Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу поздрави Франсоа Оланд за неговата победа на изборите за президент във Франция днес и заяви, че той споделя неговата цел за засилване на европейската икономика, предава АФП.
„Лично и от името на Европейската комисия, топло поздравявам Франсоа Оланд за неговата важна победа”, заяви Барозу.

Никола Саркози пожела късмет на Франсоа Оланд като нов президент
Държавният глава Никола Саркози се е признал за победен от своя съперник- социалист Франсоа Оланд и съобщи, че му се е обадил по телефона, за да му пожелае късмет като нов лидер на Франция, предава АФП.
„Френският народ направи своя избор. Франсоа Оланд е президентът на Франция и трябва да бъде уважаван”, заяви Саркози в реч пред свои поддръжници, добавяйки, че пожелава на своя наследник успех.


Германия приветства „историческата” победа на Оланд
Победата на социалиста на Франсоа Оланд като нов президент на Франция е „историческо събития”, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле днес, като обеща „близко партньорство” между двете страни, предава АФП.
„Нямам никакви съмнения, че ще изправим срещу общите си предизвикателства. Ще работим заедно по пакта за растеж на ЕС, за да укрепим европейската икономика”, заяви Вестервеле, след като Оланд отстрани Никола Саркози, когото германският канцлер Ангела Меркел беше подкрепила за втория тур на изборите.


Томислав Николич и Сръбската прогресивна партия печелят изборите в Сърбия, сочат последните данни от РИК

Томислав Николич печели първия тур от президентските избори в Сърбия. Това сочат последните данни от Републиканската избирателна комисия (РИК), предаде електронното издание на вестник”Блиц”. Резултатите са въз основа на представителна извадка от 7,2% от избирателните секции. Според РИК Николич е спечелил 25,47% от гласовете, а Борис Тадич 23,63%. На трето място е лидерът на Социалистическата партия Ивица Дачич.
Партията на Николич – Сръбска прогресивна партия печели също и парламентарните избори. До момента СПП има 24,17 от гласовете, а Демократическата партия на Тадич 21,29%.


Борис Тадич първия тур на президентските избори в Сърбия – новият президент ще бъде избран на втори тур
Борис Тадич печели първия тур на президентските избори в Сърбия. Това сочат прогнозните резултати от егзит-пола, съобщи Центъра за свободни избори и демокрация (ЦЕСИД), цитиран от електронното издание на вестник”Блиц”. Според резултатите на ЦЕСИД Тадич печели 26,7% от гласовете, а опонентът му Томислав Николич 25,5. Двамата отиват на балотаж.


Сръбската прогресивна партия печели парламентарните избори в Сърбия, сочат резултатите до момента
Сръбската прогресивна партия печели парламентарните избори в Сърбия. Това сочат първоначалните резултати, предаде радио Б92. Според 46% от обработените протоколи Сръбската прогресивна партия е спечелила 23,9%, а Демократическата партия 22,7%. На трето място е Социалистическата партия на Сърбия 14,8%. Демократическата партия на Сърбия печели 7,1%, Либералдемократическата партия 6,8%. Останалите партии са под изборния праг.


Сърбия: Борис Тадич и Томислав Николич отиват на балотаж, сочат данни от екзит-пола
Борис Тадич и Томислав Николич имат почти еднакъв резултат на президентските избори в Сърбия. Това сочат прогнозните резултати от егзит-пола, съобщи Центъра за свободни избори и демокрация (ЦЕСИД), цитиран от електронното издание на вестник ”Блиц”. Според ЦЕСИД двамата отиват на балотаж. Тадич е спечелил 26,8%, а Николич 25,6%. На трето място е Ивица Дачич с 15,2%.

Сръбската радикална партия най-вероятно няма да влезе в новия парламент на Сърбия
Сръбската радикална партия най-вероятно няма да прескочи изборния праг. Това сочат първоначалните резултати от парламентарните избори в Сърбия, предаде радио Б92 >. Партията, чийто лидер Воислав Шешел се намира в ареста на Трибунала за военни престъпления в Хага беше една от основните партии в страната. Нейното влияние значително намаля след напускането на заместник-председателя Томислав Николич, който формира Сръбската прогресивна партия, която има реална възможност да формира правителство след изборите в Сърбия.


Б92: Първоначалните резултати сочат малка разлика между двете основни партии на парламентарните избори в Сърбия

Малка е разликата между двете основни партии на парламентарните избори в Сърбия – Демократическата партия на Борис Тадич и Сръбската прогресивна партия на Томислав Николич, предаде Б92. Според първоначалните резултати, въз основа на 14% от обработените протоколи Демократическата партия печели 24,7%, а Сръбската прогресивна партия 23,5%. На трето място е Сръбската прогресивна партия 14,6%.


Сърбия: Борис Тадич печели 26,1%, Томислав Николич - 25,9, според първоначалните резултати от президентските избори
Кандидатът на Демоктратическата партия Борис Тадич води на президентските избори в Сърбия. Това сочат първите неофициални резултати въз основа на 18% от обработените протоколи, предаде радио Б92. Според резултатите Тадич печели 26,1%. Томислав Николич от Сръбската прогфресивма партия - 25,9, Ивица Дачич 14,2, Воислав Кощуница от Демократическа партия на Сърбия , 7,3%.


Радикалната левица „Сириза” иска да отхвърли условията на спасителния заем за Гърция
Водачът на гръцката партия „Сириза”, втората по големина след изборите от днес заяви, че иска да формира ляво правителство и да отхвърли условията на спасителния заем на страните от еврозоната, предава АФП.
„Партиите, които подписаха меморандума (с ЕС и МВФ) сега са малцинство. Решението на обществото ги делегитимира”, заяви лидерът на „Сириза” Алексис Ципрас, като нарече гласуването „послание за преобръщане”.
„Нашето предложение е ляво правителство, което, с подкрепата на хората, ще отхвърли меморандума и ще сложи край на предопределения курс към мизерията на страната ни”, коментира Ципрас.

Гръцките консерватори обмислят да формират обединено правителство
Гръцкият консервативен лидер Антонис Самарас, чиято партия "Нова демокрация" печели изборите от днес, според резултати от екзит полс, заяви, че би формирал национално правителство на спасението, за да задържи страната в еврото, предава АФП.
Самарас добави, че смята да внесе поправки в спорното споразумение за дълг с ЕС и МВФ, за да засили растежа.


Победените социалисти призовават за обединено правителство в Гърция
Победената гръцка социалистическа партия призова днес за формиране на проевропейско обединено правителство, предава АФП. Изявлението идва, след като резултати от допитването до гласоподавателите непосредствено след гласуването им показваха, че дясноцентристки партии, които са против строгите антикризисни мерки, водят в изборите.
„Обединен национален парламент, с участието на всички сили, които изразяват европейските възгледи, независимо от тяхната позиция спрямо споразумението за заем (с ЕС и МВФ), би имал смисъл”, заяви социалистическият лидер Евангелос Венизелос.


 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039068
Постинги: 7893
Коментари: 3528
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци