Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.05.2012 01:37 - Русия се готви за американо-израелски военнен удар по Иран
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 961 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.05.2012 01:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: zahariada

Русия се готви за американо-израелски военнен удар по Иран

Източник

28.04.2012

image



Няколко месеца Русия активно се подготвя за евентуален военен удар на Израел и САЩ срещу Иран. Според последните данни на руския Генерален щаб очаква се, че войната срещу Иран ще започне това лято, и последиците от нея ще бъдат катастрофални, не само за Близкия изток, но също така и за Кавказ.

Руските войски в Кавказ са били техническа модернизирани. Ракетните дивизии в Каспийскат флотилия са в състояние на бойна готовност. Ракетните крайцери са край бреговете на Дагестан.

В състояние на бойна готовност е и единствената руска военна база в Южен Кавказ, разположена в Армения. Миналата есен, Русия изпрати самолетоносача "Адмирал Кузнецов" в сирийското пристанище Тартус. Експерти смятат, че Русия ще подкрепи Техеран в случай на война - най-малко на военно-техническо ниво.

Председателят на Академията за геополитически проблеми, генерал Леонид Ивашов, писа през април, че "войната срещу Иран ще бъде една война срещу Русия", и призова за "политически и дипломатически съюз" с Китай и Индия. Бяха направени опити за дестабилизация на региона, насочена към Китай, Русия и Европа. Войната срещу Иран, по мнение на Ивашов, "неизбежно ще се отрази, за дестабилизиране на ситуацията в Северен Кавказ и ще отслаби нашата позиция в района на Каспийско море."

Но най-голямата причина за загрижеността,, са възможните последици от иранската война, в Южен Кавказ. Армения е единственият съюзник на Кремъл в региона, поддържаща тесни икономически връзки с Иран, докато най-близките съседи, Грузия и Азербайджан разчитат на сътрудничество със САЩ и Израел.

Повече от всичко, Кремъл се опасява, че към един военен съюз с Израел и САЩ срещу Иран, Азербайджан може да се присъедини. Страната граничи с Иран, Русия и Армения, а има достъп и до Каспийско море. От средата на 1990-те години, Азербайджан е важен военен и икономически съюзник на САЩ в Южен Кавказ, разположил на своя територия няколко американски военни бази.

Отношенията между Иран и Азербайджан вече са доста затегнати. Техеран многократно обвини Баку в това, че те са свързани с терористични и саботажони, вероятно с участието на израелски и американски разузнавателни служби.

През последните години Азербайджан е удвоила военните си разходи, а през февруари подписа сделка за закупуването на оръжия в размер на $ 1.6 млрд., включително безпилотни самолети и система за противоракетна отбрана.

Позовавайки се на високопоставени източници в администрацията на Обама, Марк Пери (американски писател) заяви в края на март, в американското списание Foreign Policy, че Баку е открил за Израел достъп до няколко военни бази по въздух, които могат да бъдат използвани, за да се удари по Техеран. Списанието цитира думите на един висш служител: "Израелците са купили летището и то се намира в Азербайджан." Пери предупреждава: "военните стратези трябва да вземат предвид възможните сценарии, свързани с тази война - те могат да повлияят не само на Персийския залив, но и на Кавказ."

Правителството в Баку веднага отрече тази информация, но редактора на азербайджанския вестник "Neue Zeit, Шакир Габликогли, споменава в своята публикация, че Азербайджан може да участва във войната срещу Иран.

Дори ако Азербайджан не се превърне в отправна точка за нахлуването в Иран, обаче, има реална опасност, войната да доведе до изостряне на други регионални конфликти като Нагорни Карабах. Районът е независим от края на гражданската война през 1994 г., но правителството на Aзербайджан, САЩ и Европейският съвет настояват, то да се разглежда като част от територията на Азербайджан. През последните две години, гранични конфликти между Армения и Азербайджан, имаше повече от веднъж. Коментаторите са изразили опасения, че конфликтът може да ескалира в пълномащабна война с участието на  Русия, Съединените щати и Иран.

В скорошно интервю за "Комсомолская правда" военният експерт Михаил Барабанов каза, че конфликтите в бившия Съветски съюз могат да доведат до военна инвазия на територията на Русия. Всяка намеса от страна на САЩ или силите на НАТО ще доведе до "неизбежен риск от използване на ядрени оръжия." Русия е втора в света по притежание на ядрен арсенал след САЩ.

Поради огромното си геостратегическо значение, Евразия се превърна в център на икономическо и политическо съперничество между САЩ и Русия. Азербайджан, Грузия и Армения създадоха мост между богатата на ресурси Централна Азия и Каспийско море, от една страна, Европа и Черно море - от друга.

Америка от 1990 г., се опитва да спечели влияние в региона чрез създаване на икономически съюзи. През 1998 г., бъдещият вицепрезидент на Съединените щати, а в същото време главен изпълнителен директор на нефтения гигант Halliburton ,Ричард Чейни заяви: "Не си спомням друг случай, когато някои регион изведнъж да намери такова голямо стратегическо значение, като Каспийско море."

През 1998 г. излезе книгата на бившия съветник по националната сигурност на САЩ, при президента Джими Картър, Збигнев Бжежински. Той пише: "Силата, която контролира Евразия, контролира две трети от икономически най-развитите региони в света. В Евразия, са разположени около три четвърти от известните световни енергийни ресурси. "

От решаващо значение за региона има и транзита на енергийни ресурси от Азия към Европа, заобикаляйки Русия. В подкрепа на алтернативни проекти за изграждането на газопровода, Вашингтон се надява да отслаби връзките на Русия с Европа, която е пряко зависима от доставките на руски газ и петрол.

В момента, една ключова държава в транзита на газ и петрол е Грузия, която е в центъра на повечето конфликти в региона. Грузинската  "революция на розите" през 2003 г. беше провокирана от Вашингтон, за да се сложи за президент Михаил Саакашвили. Ролята на последния е да спазва икономическите и политическите интереси на Съединените щати в региона.

Войната между Русия и Грузия през лятото на 2008 г. доведе до значително влошаване на вече не простите отношения между Москва и Вашингтон, а във въздуха замириса на руско-американска война. Отношенията между Русия и Грузия продължават да бъдат изключително напрегнати и днес.

Влиянието на САЩ в Кавказ и Централна Азия през последните няколко години значително отслабнаха. В допълнение към Русия, в региона, възникна още една мощна сила - Китай. Тази страна е установила тесни икономически и военни връзки с Централна Азия страни като Казахстан.

Въпреки че Русия и Китай са съперници в много отношения, те все пак формират стратегически съюз, в съвместното желание да се конкурират със САЩ.

За САЩ, войната в Иран е следващата стъпка в нарастващата конфронтация с Китай и Русия за контрол над енергийните ресурси в Централна Азия и Близкия Изток.

 






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041608
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци