Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
30.04.2012 00:17 - Юбилейна научна конференция за Димчо Дебелянов във Велико Търново
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 5542 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Автор: parasol

 http://slavimirgenchev.info/?p=1786 На 20 април 2012 г. в Централната сграда на Регионалната библиотека "П.Р. Славейков" в старопрестолния град Велико Търново се проведе юбилейна научна конференция, посветена на 125-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов. imageimageimage Форумът бе организиран от Катедра "Българска литература" на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"; Секция "Нова и съвременна българска литература" към Института за литература при БАН; Регионална библиотека "П.Р. Славейков" и Държавен военноистирочески архив - Велико Търново. В началото на конференцията Светлин Радев - директор на Държавен военноистирочески архив - Велико Търново. откри богата изложба на книги и документи, свързани с военното битие на Дебелянов, някои от които се показват за пръв път на публиката: заповедта, с която се определят длъжностите, чиито титуляри не подлежат на военна мобилизация, включително във Върховната сметна палата, където Димчо е работел като докладчик; списък на подофицерите, които не са повишени посмъртно в чин, сред които фигурира и името на поета; списък на извадените от офицерския състав български офицери и подофицери, загинали във воините в периода 1915-1919 г., като тази заповед носи подписа на министъра на войната Александър Стамболийски (в този списък е и името на Димчо), и много други ценни архивни документи.

image

На снимкта: директорът на библиотеката Иван Александров подарява на Светлин Радев двутомно издание, включващо всички маршове и химни на български военни подразделения. След първото заседание на конферецията Катя Зографова -директор на Националния литературен музей - София, откри двуезична изложба на тема "Българската литература - срещи и диалози със света", image в която на основата на богат документален материал от фотоси, откъси и цитати от десетки произведения, писма и публикации в периодиката българската литература се разкрива като неразделна част от европейските и световните литературни събития, явления и процеси - от времето на първоучителите - светите братя Кирил и Методий, чак до наши дни. С  доклади в конференцията участие взеха близо 20 университетски преподаватели, научни деятели и музейни специалисти от цялата страна, image Акад. Радев открива конференцията между които акад. дфн Иван Радев, проф. Михаил Неделчев, image доцентите с докторска степен Иван Русков, Виолета Русева, Сава Сивриев, Людмила Стоянова, Николай Димитров, Антония Велкова-Гайдарджиева, доц. дфн Иван Станков, докторант Мария Димитрова, д-р Пламен Пенев, д-р Димитър Михайлов, Катя Зографова, Дойчо Иванов - уредник на къща-музей "Д. Дебелянов" - Копривщица, и бившият уредник на музея Славимир Генчев. Прочетен бе и докладът на отсъстващия по уважителни причини Кристофър Бъкстън - английски поет, проводач и преподавател по английски език в България. Докладите и материалите от конференцията и последвалата дискусия ще бъдат поместени в сборник, който ще излезе през декември 2012 г.

image

Снимки за спомен с част от участниците в конференцията, получила висока оценка както от акад. Радев, така и от участниците и слушателите в залата.

imageimageimage

Заб. Снимките са на Дойчо Иванов. Повече подробности за събитието и за някои от докладите очаквайте по-късно в съвместен репортаж с г-н Иванов. ;)))




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10043639
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6344
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци