Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989543
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
20.04.2012 01:33 - За либерализма в България
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1039 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: achoachev

Преди  всичко  10.11.1989  г.  даде  началото  на  смяната  на  политическата  и  икономическата  системи  в  България. Социализмът  беше  навлязъл в икономиката в период на застой. Това е  така  защото  системата  работеше  по предварително измислена идеология.Всъщност, човечеството  почти винаги се е ръководело от идеи. Например църквата. Какъв е смисълът в унищожаването на стотици от Инквизицията, така наречените вещици? Кого най - напред  са заподозрели инквизиторите сред жените? Това са мъдрите, добри жени, които  от древни времена  не  са  жалели  знания и умения да лекуват  хората. Спечелило  ли  е  човечеството от тяхната смърт? Бог е създал човека по Свой образ и подобие. И между другото, Адам и Ева са  били сздадени с всички органи на човешкото тяло. Включително тези, които е прието да се покриват със смокинови листа. Но църквата решава, че възпроизвеждането на потомството е голям грях, но Бог казва: "Плодете се и се размножавайте!". В резултат, герои  не са тези, който раждат добри, достойни, честни деца, а тези, който никога не са докосвали тялото на жена, или съответно, половите атрибути на мъжа. Расте броят  на манастирите. Католическите свещеници спазват безбрачие. Или да вземем друга ситуация.Първата световна война. Фронтовата линия е разделена от френски католици и католици от Германия. И от двете страни се молят при католически свещеници, но не  за  мир, а  за  унищожаването  на  врага и победата на своя национален католически корпус.Не мога да разбера как нашата собствена православна църква може да благославя убийственото оръжие на нашата армия.Наистина, те не знаят какво правят. Шиити убиват мюсюлмани, сунити и обратното. И двете са обединени в името на Аллаха и пророка. И  въобще идеологията често вреди на хората? И все пак, всяка социална система, структура разполага със собствена идеология.

            Капитализмът също е създал собствена идеология. И тя се нарича "либерализъм."Взел  е името си от думата "свобода".Тази идеология  се  е  зародила в съзнанието на философи и икономисти от 17-18 век. Това е идеологията  ,която  според  някои в страната ни днес е виновна  за всичко,ругаят  я  политици, журналисти, писатели , историци,учители, лекари, работници, селяни, деца и възрастни. 

                       Струва ми се,че историята на либерализма трябва да е започнала с една малка сцена, която е възникнала по време на царуването на Луи XIV - Кралят-слънце, както са го наричали, който е довел идеята на абсолютната монархия до върха на развитието  си,на  когото  приписват  фразата: "Държавата - това съм аз." Само  след още един Луи обаче идва революцията.Управляващият    държавата министър Колбер  събира  тогавашните френски предприемачи. Трябвало  е  да  се увеличат данъците. Колберт е интелигентен и компетентен министър. Той осъзнава, че може просто да заповяда да плащат повече-но тогава  бизнесът  за много  от  тях  ще загуби смисъла   си. Затова той се обръща за съвет: "Какво мога да направя за вас, че да е възможно да се съберат повече  данъци? Как мога да ви помогна? ". И тогава  се  изправя   един  от  прдедприемачите,за  когото историята  е  съхранила  само  фамилното име – Льожандр, който казва само две думи: "Не ни пречете!". Тези  думи дават  началото на идеологията на либерализма.

             В какво точно  днес  обвиняват  либерализма.

1.                  Първо и преди всичко:  либералният модел  е неприемлив  за  нас.

2.                   Либерализмът, монетаризмът   унищожиха  здравата, успешна икономика, доведоха  до бедност, отхвърлиха ни  почти 15-20 години  назад.

3.                  Либерализма и неговите поддръжници ни лишиха от всичките ни спестявания, които сме инвестирали  в банковата система на  НРБ. Спестяванията  бяха  просто откраднати от нас.


             4.         Унищожена  бе   индустриалната база на НРБ.



          5.         Установи  се  власт на олигарсите в страната, един олигархичен режим.


           6.         Либералите не вярват в силата на  страната и  искат  да се подчиним напълно на западния капитал.

        7.         Либералите  сляпо следват съветите на западните  експерти и превърнаха  България в придатък на Запада.


             8.         Във всички развити страни критикуват либерализма и  правителствата са все по-често се намесват в икономиката, а  ние   по някаква причина  решихме  да се стремим към чист либерализъм.

       9.        Либералите  несправедливо  проведоха  приватизацията.

 

                    Дали са  справедливи тези обвинения?



            Нека се опитаме да разберем. Да, реформаторите у  нас  във  всички  правителства са били привърженици на либералната идеология. Те  са вярвали, че може да се спаси страната  и  са  се натоварили с тази мисия.Ето  какво  си  спомнят  по  възрастните  хора  за  това:”
Никога няма да забравя тежката Луканова зима/1991 г. - недоимъкът (дирижиран от компартията), какъвто не познаваха и преживелите войната стари софиянци. Ставах в 04 часът, за да се наредя на вече виещата се опашка, на която зъзнеха и потропваха с крака както стари баби, така и 10-тинагодишни деца, защото даваха само по едно пликче прясно мляко на всеки човек. Отваряха в 6,30; понякога млякото идваше след нов цял час. Хора умираха по опашките - от изтощение, студ и глад. (Така почина дългогодишната коректорка на в. "Земеделско знаме" Сия.) Обстановката в София напомняше на Ленинградската блокада, както съм я чел и гледал по филмите. Неведнъж млякото свършваше току пред мене и се връщах като смазан от мъка: ами какво ще ядат писенцата ми? Потресаещ беше случаят, когато всичките бяха грипави, изнемощяли от високата температура, и аз се помолих на бакалина да ми даде поне 2 млека. "Не може!", отсече дебелакът. Обясних му с няколко думи положението. Извадих и паспорта си, да му показвам вписаните в графата "деца" имена: "Ето, четири са." "Така е, аз познавам човека, многодетен е", обади се една жена от опашката. - Дайте му още едно мляко." "Ами за нашите деца какво ще остане, ма?", ревнаха поне 5 гърла отзад. "Не може, приятел, нали виждаш?", избута ме онзи (колко мръсна ми се стори престилката му). Тогава плаках с глас по пътя. Разбира се, че през онази тежка зима проклетата партия на Луканов беше скрила хранителните продукти, за да накара хората да съжаляват за "развития социализъм" и да не искат Новото време.            Всички банки  неконтролируемо печатаха пари. Това означаваше, голяма безпрецедентна инфлация. Предприятията  или не работеха или  произвеждаха  бог  знае  какво. Заплатите не се изплащаха, но предприятията не плащаха и  едно на друго. На мястото на стоково-парични оборот дойде  бартерът. Това е, когато домашни птици за яйца се  разменят   например   за арматурно желязо, тухлите -за фуражи за пилета.И т.н.


           
 В традицията на държавното ръководство на  всяка  страна  от  т.н.  „реален  социализъм” винаги  е  било   решаването на два взаимосвързани проблема: от  кого и колко  да  се вземе   и на кого и колко от взетото да се даде .Решавала  се   и третата задача, колко  от взетото  да  се  остави  за   собствени държавни нужди. Ние сме приели за даденост, че с  освобождаванетп  на  цените  при  Д.Попов   преминахме  през  т.н. шокова терапия.Моето разбиране е ,че шокова терапия   имаше  в  Полша.Някои от тогавашните лидери на Полша  беше  писал, че за 3 години   Полша е оцеляла само защото с помощта на чуждестранни фондации  всеки ден  полякът  е  могъл да получи безплатно чиния със супа. Но три години по-късно, след провеждане на плана Балцерович, Полша  получи  възможност да развива своята  икономика по-бързо от цяла Европа. Бих искал да напомня, че е нашите  куфарни  търговци  тогава  често пътуваха  и  до Полша за стока. Комунистическото мнозинство в  Народното събрание   не  даде необходимите  на  Ф.Димитров  три години, след което икономиката  на България  щеше да започне да расте не по-бавно, а може би и по-бързо от тази в Полша. Икономистите  на  СДС   знаеха  какво и  как  да  направят.

 
            По   второто  обвинение
-ако  икономиката не се в състояние да  изхрани    населението, която не може да  облече  и обуе  хората, не може да осигури жилища , дори   на  тези, които са  рискували  живота си и са  го  губели  в  изпълнение  на   служебния  си  дълг, изоставаща  4-6 пъти от  производителността  на труда в развитите страни, изоставаща   в  създаването  на качествени  средства за производство,в  качество и трайността   на  продукцията  си, произвеждаща  металоемка  и  енергоемки  изделия- това не е силна, добре развита икономика. Тя е безнадеждно изостанала  в системата за управление на рентабилността, в  кадровата  си  политика. В   завода  за  дизелови  двигатели  -Варна  (В.Коларов)  се  разаказваше  следната  история.Пристига  делгация  от  Великобритания   .Разхождайки се по цеховете  те  констатирали, че изглежда почти всичко  е  както  при  тях  ,което  от  своя  страна  ги  изумява  защо  у  нас  нещата  не  вървят?След  като  излизат  от  цеховете  ги  отвеждат  в  административната  сграда,която  ги  впечатлява  с  размерите  си  и  броя  на  хората,които  се  намират  там  ,те  питат  какво  е  това? Отговарят  им,че  там  няма  нищо  особенно,просто  това  е  администрацията.  Гостите са изненадани и след  като  обхождат  цялата  сграда  най - накрая  казват:"Е, сега е ясно защо при  вас  не  се  получават  нещата!"

 

           
                   Обвинение  трето. 

 

            Инфлацията в България започна да се проявява след 10.11.1989 г. Дотогава тя беше неявна и не и се обръщаше особено внимание поради административното регулиране на цените и наливането на ресурс от бившият Съветски съюз. В края на месец март 1990 година  Луканов  като министър председател, обявява едностранно мораториум на плащанията на България по външния дълг. Предлогът е, че в процеса на реформи и преустройство, икономиката на България не може да издържи. Като последица, кредитният рейтинг на България рухва и за страната настъпват страшни, катастрофални последици.Обстановката в България рязко се влошава. Повсеместният недостиг на стоки засилва още повече мизерията и глада, народното недоволство неудържимо нараства. Кулминацията е масовото идване на миньорите от Перник , които подкрепени от софиянци организират пред Мавзолея, в центъра на София голям протестен митинг.Първото правителството на БКП начело с Андрей Луканов е свалено от народа.Така  ,че  да  се  обвиняват  либералите  няма  за  какво-всичко  е  било  опоскано  преди  тях.


                      Обвинение  четвърто.

 

            Нямаше нищо за  унищожаване. Всичко бе разрушено постепенно. Ако то работеше, никой нямаше да даде  властта  на  либералите . Те  по-вероятно щяха  да бъдат изпратени на  „топло”, отколкото във властта.  Ако дадена компанията не произвежда нищо  или  ако  произвежда   то  е  такова , каквото  няма да купи нито един здравомислещ  човек,каква  трябва  да  е  съдбата й? След  като  няма  реализация,няма  и  отчисления  за  бюджета. От  какво  да  се  плащат  пенсиите  например?  По това време можеха да  се  видят  немалко връстни  хора да  ровят в кофите за боклук в търсене на храна. Но не либералите  са виновни, а тези, които цели 45 години не  можаха да се справят с икономиката .България затъва икономически от началото на 80-те години нa миналия век. Така че да се говори, че икономическата разруха започва след падането на режима на Тодор Живков, е несъстоятелно.Не  знам  помнят  ли  представителите  на  по-възрастното  поколение  за  каква  безстопанственост  става  въпрос?В  дворовете  на  заводите  на  открито  се  съхраняваше  ново  оборудване  (нерядко  закупено  за  конвертируема  валута  по  т.н.  второ  направление).Преди  няколко  години  имах  възможност  да  надникна  в  един  от  складовете  на  гордостта  на  нашата  радионавигационна  промишленост   т.н.  „Радиозавод”  във   Варна.Там  все  още  се  съхраняваха  цели  технологични  линии  в  неразопаковано  състояние .Всичкото  това  оборудване  тогава  може  би  щеше  да  свърши  някаква  работа,но  сега  лежеше  никому  ненужно  и  даже  за  скрап  никой  не  се  сещаше  да  го  използва.

            Това,че  комунистите  не  само че  не  са  по  създаването  а  ги  бива  най – вече  в  присвояването  си  проличава  още  през  1944 г.Най-много грабят новодошлите на власт голтаци-комунисти. Веднага след 9 септември се нахвърлят върху чуждия имот и чуждите булки, особено на тези, дето носят копринени чорапи върху белите си крака. А портретът от стената на бащицата-сатрап Ленин ги насърчава с присвитите си очички: "Експроприирай експроприираното!". И те грабят ли грабят "награбеното". Най-лесният и удобен начин за това е да обявят богаташите за фашисти и врагове на народа, да ги навържат, да ги нахвърлят в камионите - и хайде, в дерето, на разстрел! Или Народният съд да ги осъди (куршумът или дългогодишният затвор не са толкова интересни; важна е постановената конфискация на имуществото). Да грабим неуморно, другари!Ако не е експроприация, нека тогава поне да е аванта, далаверка, изгодка някаква, все от кяр е. Как си битуваха нашите писатели и поети през тоталитаризма! Член на СБП имаше право на 6 месеца (половин година!) творческа командировка (т. е. тече му заплатата и стажът за пенсия) в някоя от почивните станции срещу символично заплащане. А дали е написал нещо (и стойностно ли е, заслужава ли си хартията и мастилото?), дали не е написал - кой ще ти търси? След 10 ноември на много от тези хора им стана доста мъчно: няма вече келепир - не ги издават, не ги честват, не им броят немъчени парици, а и не бяха работили нищо друго. Един поет изплака в интервю: трябвало да му увеличат пенсията, защото бил добър поет. Съчувствам му, но това не е критерий. 20 години не е публикувал и стих, изпаднал в творческо безсилие или се изчерпил (но какво общо има тук това); още никой не заплаща за бездействието. "Това краче е най-бързото в България!" - гордо се удари по бедрото пред телевизията рекордьорът ни на 100 метра гладко бягане Петър Петров, отдавна извън пистата (по естествените възрастови причини); сега се изхранвал от правене на кафета в някаква лавка. Е, като си рекордьор и си търчал по състезания 5-6 години, цял живот ли да ти даваме пенсия за това? Актьорите от театър "Сълза и смях" направиха цял цирк, като виха тежко хоро и ревяха по ул. "Раковски", защото не им давали държавни субсидии. Аз не знам никъде по света издържани от държавната хазна културни институции; всеки сам издава книгите си, поставя филмите и пиесите си, и ако те имат художествена стойност и привличат читатели и зрители, авторите им ще живеят охолно. Защо не излезе на протест Тодор Колев? Защото прави добри пари от собствено предаване, от труда си. Плюл си е на ръцете, извикал е на помощ всичките си сили, инициативност, целия си талант - и печели достойно.Социализмът ни научи на малки, но сигурни доходи, научи ни на мързел. Цяло поколение трябва да отмре, за да влезем в европейския ритъм: усилен почтен труд (без криене на данъци, рушвети, лъготене), частно предприемачество, търпимост - без завист и вредителство! - към чуждия успех.

 

                   По  петото  обвинение.

 

                Създаването на олигарсите. Въпросът е сложен. Кажи ми, драги читателю, какво трябва да се направи за да се създадат индустрия, услуги, търговия, нещо ново, голямо, модерно? На първо място, е необходимо, може би, една идея, родена в съзнанието на интелигентни  мозъци.След това -ресурсите  : пари, средства за производство, суровини, вода, камъни, тухли, бетон, метал, и накрая, хората. Всичко, което е необходимо ,да се съберат в едно  и да се изпратят към желаната цел. Мисля, че има само два начина да се събере всичко в едно . В първия метод, известен още от времето на древните шумери, Древен Китай, на Беломорканал, Древен Египет, Гулаг- да се концентрира  всичко в ръцете на държавата, на управителя, и цялото население на страната да плати с парите си и да започне изпълнението на възложените задачи. Това може да бъде един фараон, цар, генерален секретар на БКП. Няма значение формата, смисълът  е  важен. В резултат на това се  построяват   тунели, ж.п.линии, Колизеумът в Рим, напоителни системи в  пустинята, египетските пирамиди, Транссибирската железопътна  линия, проходът Хаинбоаз,Димитровград  и др. И без значение е колко обикновени изпълнители участват и колко  ще  доживеят  до  края: роби, врагове на народа, фермери, или нещо друго.



            Вторият начин - без да се принуждава  никой, да се  даде на хората да правят всичко сами и да правят каквото си поискат, стига   това да не е в ущърб на останалите. В скаутските лагери  за да се определи кой да бъде член на Управителния съвет на лагера, се е възлагало на новодошлите, например да поправят оградата.Давали  са  им  материали, инструменти-моля направете го. След 2-3 дни става ясно, кой е лидер и кой е изпълнителят.Това се случва във всеки бизнес: науката, строителството, банковия сектор, строително-монтажни работи, изобретенията, селското стопанство, организация на производството.


           Реформаторите  тръгнаха   по този ,втория път. Трудностите  са  на  всяка  крачка. Първо, няма  богати хора, които да могат  да купят нашите безнадеждно остарели фабрики. Класа на собствениците е трябвало да бъде създадена бързо. Да  се  продадат на чужденци нямаше да навреди, независимо от факта, че те самите отдавна  се бяха разколебали да инвестират парите си у нас.Липсата  на  адекватни  закони  не    им  давала гаранции  за  защита  на  инвестициите-„кой  ги  знае  ,ако  се  върнат  комунистите дали  няма    да  ни  отнемат  всичко?”  . Има и друго обстоятелство. Проблемът е в необходимостта от нови технологии, ново оборудване, а  няма  с  какво да  се закупят. За да  има  успех  е  нужен  собственик  на  бизнеса.Тогава  излизат  на  бял  свят „куфарчетата”.В действителност, "назначените" собственици са неуточнен брой хора. Не всички от тях се справиха със задачата-техните имена са забравени. На  повърхността останаха тези, чиито имена вече са известни. Така че има олигарси. Те са били в състояние да увеличат производството, да изплащат  заплати,  да доставят ново оборудване, да прилагат нови технологии в производството . Те издържаха  изпита.Имаше  много  възходи  и  падения.Капитализмът произвежда строг процес на подбор. Да, разбира се, имало е огромни нарушения на закона. Има световен  опит за първоначалното натрупване на капитали. Никъде по света, за съжаление, този процес  не  е минал  без да се нарушава закона . "Ce La Vie" - на френски .Разбира се, заможните хора искат да влияят върху политическия процес. Това не означава, че Гриша Ганчев  или Васил Божков ще станат  президенти на България. Подобни хора обикновено са самостоятелни и не се нуждаят от атрибутите на властта. Но те биха искали да видят на власт хора, чиито политически възгледи съвпадат с техните виждания. И кой не го иска? Това се случва по целия свят. И богатите хора, както и обикновени граждани даряват пари за любимите си политически партии за тяхната работа. И никой не вижда нищо лошо.  Винаги начело  във всяка страна са първите много богати хора.Никъде не забогатяват  по малко  и  всички наведнъж. Но има и по-богати, те дават на работниците си по-високи заплати, растеж и подобряване на производството и в крайна сметка всички в тези страни живеят по-добре.Така е навсякъде .Луксозни  апартаменти, коли, миялни машини, огромни хладилници имат  не  всички ,но постепенно започват   да си го позволяват все повече и повече.Нараства стандарта на живот за всички.
            На сайта http://pari-oligarsi.blogspot.com/ от  13 ноември 2011 г.  са  публикувани  част  от  олигарсите  в  България. Те имат богат опит в строителството, застраховането, химическата промишленост, банково дело, търговията.Олигарсите са публични във всички страни, и никой не се страхува от  тях . Така че създаването  на омраза срещу олигарсите и на страх от тях просто е чиста глупост. Няма  чиновник в света, благодарение на чието сидене в  кабинета  ще са измислили нещо ново в индустрията.  Държавата никога не е произвеждала, но винаги  е искала да контролира това, което другите създават. Държавата може да прави само едно нещо,  да  взема от едни и дава на други, на тези, които се  кланят пред длъжностното лице и дават  рушвет. А ние, избирателите наблюдаваме наивно.Ние знаем всички,че  в полицията вземат подкупи. Арестуват пет или шест "върколаци в пагони" и ние ще гласуваме за Цв.Цветанов: "О, какъв герой!". Полицията както  е  вземала  рушвети,така  и  си  взема. Има, между другото,  странно тълкувание на модела в страните, където има  малко богати и много бедни. Почти всички вестникарски репортери оперират  със   "ужасяващи" цифри. Разликата между  богатите  и бедните  - 15 пъти. Каква бъркотия! В някои страни разликата е 30 пъти, и много малко хора са объркани. Няма значение колко пъти някой е по-богат от по-бедните. Преди всичко  важно  е  какво  е  нивото  на  болшинството  от  населението-т.н.  средна  класа,имали  я  и  т.н. Ако на  средния  жител му  остава достатъчно, за да си  купи къща,няколко коли, да  обучи    децата си, за лечение на семейството, да  има всички домакински уреди,за  пътувания и отдих и  т.н.,тогава недоволни са малцина. Бог знае, колко пъти по-бедни  са    от  Бил  Гейтс програмистите, работещи за  него. Но ако тези програмисти  имат  дом , вила  не  някъде близо до Кремиковци, а  на Малдивите, те не се интересуват колко са милиардите на Гейтс. Това е, което искаме да постигнем  и  у  нас.               По  шестото  обвинение.

            Това е просто една лъжа!Хората, които са предприели  нещо   за  да  спасят страната според  някои изглежда са  искали  зло за страната си. Ето  това  съм  сигурен  ,че реформаторите   никога  не  са  искали!Те  се  наеха  да  правят  това,което  другите  не  можеха  и  не  искаха  и  успяха!България  днес  е  друга  страна  и  тези,които  тъгуват  по  миналото  просто  лъжат  себе  си  и  останалите!Лошото е,че  много  млади  хора  ,които    се  сблъскват  с  обективните  трудности  на  прехода  и  кризата  им  вярват!

 

                         По  седмото  обвинение.

 

            Е, какво  да  се  прави?Никой не можеше  да даде практически съвети, тъй като на  никого  по света не му  се  беше  налагало  да  провежда  такива  реформи. Да, имаше чуждестранни съветници, но много  от  това,което те препоръчваха  вече и ние знаехме.Нуждаем  се   собственик  на    всеки конкретен  актив. Не знаем ли? Нуждаем се от свободен пазар. Нуждаем се от данъчна система! Знаеше се.Само че от кого  да я  вземем? Имаше много  абсурди и бе пределно ясно, че почти всички собственици  от павилион до завод, до известна степен  укриваха данъци. Често  можеше  да  се  чуе  следното от  предприемачите "Аз съм патриот на страната ни. Аз разбирам, че имаме нужда от лекари, учители, армия. Така че, аз плащам данъци ! На  въпроса "Ако  нямаше  възможност  да  се  укриват  данъци  колко  бихте  плащали?”.Отговор”Два  пъти  повече,но тогава всички  мои служители щяха  да отидат на трудовата борса за пособие по безработица, защото бих се разорил в този случай . Държавата иска  ли  това  ? ".

           
            Докато  не  се  направи  модернизация и технологична революция в индустрията, докато не се научим да произвеждаме продукти по световните стандарти няма  да  можем да  се  измъкнем  от  ролята  на  „Заден  двор  на  Европа”. В същото време трябва да разберем, че можем да продаваме само  това,което липсва в глобалния пазар. Ние тряб
ва да предложим нещо  свръхново. Това отнема много време и усилия и пари. Но, ако не дадем свобода на бизнеса си, тогава ние никога няма да постигнем това.

 


       
           Осмото  обвинение.

 

            Ето  това  е абсолютно вярно. Всъщност, дори в страни, където е бил роден либерализма, това  са Англия и Съединените щати го критикуват: и правителството, и журналистите, социолозите  и философите. Държавата все повече се намесва в икономиката. И повечето от хората изискват  това. Друг е въпросът  правилно ли  е  това? Винаги ли е справедливо правото на мнозинството?
Нека си помним, че тълпата, крещеше  на Пилат: "Разпни го". Това е мнозинство. Прави ли са били? Тълпи от обикновените испанци са дотичвали да гледат "Auto-DA-Fe", когато Инквизицията изгаря така наречените вещици, и те са се радвали, довеждали децата  да гледат изгарянето на майките им. Тези мъдри жени са лекували много  от тях, спасявали   са техния живот и този  на техните деца! Но Църквата заявява, че те са слуги на дявола и хората са  били  толкова щастливи, че те изгарят!Хвалете Господа! Когато огънят изгаря  Ян Хус, една  стара дама идва  да  тури в огъня  парче  дърво, за да участва в това  Бого-приятно  дело. Човекът, който е  знаел, че след 10-20 минути ще умре в агония, я поглежда и казва: "Света простота!". Не, мнозинството не винаги е право.И сега, когато Западът критикува либерализма, мога да кажа само за тях: "Света  простота!". Либерализмът, като доминираща идеология през XVIII-XIX-XX в., им даде на живота, които имат днес.САЩ  са  най-богатата  страна  в  света само  защото  там  всеки  който  е   поискал е могъл  да получи земя в частна собственост, да отвори банка, предприятие, да  сключи  сделка, да  има златна мина, да добива желязна руда, въглища, кожи, масло, риба, дървесина.Американският президент Ейбрахам Линкълн по професия е дървар, а след това  пощальон. Някой веднъж попитал  президента: "Как,Вие  сам    си  чистите   ботушите  !?". "Да, разбира се, а  Вие на  кого  чистите?" -не без злоба отговорил   президентът.Бързото развитие на бизнеса, земеделските производители, като цяло, свободната икономика е направило САЩ велика сила.Същото бързото развитие се състоява в Англия, Германия, Франция, Италия, Белгия, Дания, Холандия, Швеция и в цяла Европа. 

 

                Последното "най-страшно" обвинение - за приватизацията
.

           

        Най-често срещаните и най-безмислените обвинения: Костов  обра всички , продаде цяла България. По-сериозното обвинение: приватизацията бе извършена несправедливо.

            Ако страната ни бе  решила  да се откаже от комунизма, трябваше да се върнем към капитализма. Няма трети път. Но капитализмът не е възможен без собственици на активите.

            Що се отнася до законноста. Приватизацията  никога няма да бъде справедлива по отношение на равенството.Нека  поразмишляваме. Може би  трябваше да се оценят всички активи  в страната  и да  се даде на всеки един от жителите на  страната  от всеки обект който  има стойност  по една акция.Представете си, всяка фабрика,ферма, училища, изследователски институти, ще има 8 милиона притежатели с право на глас и как  би  се  управлявала  такава  фирма./span>






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене