Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10036084
Постинги: 7891
Коментари: 3512
Гласове: 6340
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
13.04.2012 00:28 - ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО – 184 ДЪРЖАВИ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове:
1



Автор: bulgarinut57

Сблъсъкът на цивилизациите

и преобразуването на световния ред 

Самюъл Хънтигтън 

 

 „Не може да съществуват истински приятели,

без да има истински врагове.

Ако не мразим това, което не сме,

не можем да обичаме това, което сме.

Болезнено преоткриваме тези стари истини, след като в продължение на повече от век сме припявали  сантиментални напеви. Хората, които ги отричат, отричат семейството си, наследството си, културата си, правата, които им се полагат по рождение, отричат самите себе си. Те няма да бъдат лесно опростени.”

„Мъртвата лагуна” - Майкъл Дибдин. 9 стр.  

 

10 стр. Оцеляването на Запада зависи от преутвърждаването на западната идентичност на американците и от нагласата на страните от Запада да възприемат западната цивилизация като уникална, а не като универсална и от способността им да се обединят, за да я съхранят пред лицето на предизвикателствата на незападните общества. Предотвратяването на глобална война между цивилизациите зависи от това доколко световните лидери ще възприемат мултицивилизационния характер на световната политика и доколко ще си сътрудничат, за да го поддържат.

 

12 стр. Съперничеството между свръхсилите е заменено от сблъсъка между цивилизациите.

 

      В продължение на четирийсет и пет години желязната завеса бе централната разделителна линия в Европа. Тази линия  се отмести на неколкостотин мили в източна посока. Сега разделителна-та линия е прокарана между народите на западното християнство, от една страна, и мюсюлманите и православните народи, от друга.

 

   414 стр.  Някои американци се стремят да насаждат мултикултурализъм у дома, други се опитват да насаждат универсализъм навън, а някои правят и двете. Мултикултурализмът у дома е заплаха за Съединените щати и за Запада. Универсализмът в чужбина е заплаха за Запада и за света. И двете гледни точки отричат уникалността на западната култура. Глобалните монокултуралисти искат да преобразят света по подобие на Америка. Местните мултикултуралисти искат да преобразят Америка по подобие на света. Мултикултурна Америка е невъзможна, защото незападна Америка не е американска. Мултикултурният свят е неизбежен, защото глобалната империя не е възможна. Съхраняването на Съединените щати и на Запада изисква обновяване на западната идентичност. Сигурността на света изисква приемането на глобална мултикултурност.   

     Дали безсъдържателността на западния универсализъм и реалността на глобалното културно различие водят неизбежно и необратимо до морален и културен релативизъм?

     Ако универсализмът легитимира империализма, дали релативизмът легитимира потисничеството? И още веднъж, отговорът на тези въпроси е и да, и не.

    Културите са относителни, моралът е абсолютен. Културите, заявява Майкъл Уолзър, са „плътни”, те предписват институции и образци на поведение, за да направляват хората по правилните пътища в дадено общество. Над, под и прераствайки извън този максималистки морал, съществува един „тънък” минималистки морал, който въплъщава „повтарящите се характеристики на определени плътни или максималистки морални системи”. Минималните морални представи за истина и справедливост са налице във всички плътни морални системи и са неотстраними от тях.     

     Съществуват също така и минимални морални „негативни предписания, най-често забраняващи убийството, измамата, мъчението, потисничеството и тиранията”. Общото между хората „в по-голяма степен е усещането за общ враг или общо зло, отколкото ангажираността с обща култура”. Човешкото общество е „универсално, защото е човешко, а партикуларно - защото е общество”. Понякога вървим рамо до рамо с други, най-често вървим напред сами. И все пак един „тънък” минимален морал произтича от общата човешка ситуация, а „универсални диспозиции” са налице във всички култури.

    Вместо да се натрапват предполагаемите универсални черти на една цивилизация, предпоставките за културно съвместно съществуване изискват търсене на онова, което е общо за повечето цивилизации.

     Конструктивната стратегия в един мултицивилизационен свят предполага отхвърляне на универсализма, приемане на различието и търсене на общото.

 

419 стр. В настъпващата ера сблъсъците между цивилизациите са най-голямата заплаха за световния мир, а международният ред, основан върху цивилизациите, е най-сигурната гаранция срещу световна война.

 

МОЖЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ПДФ ФОРМАТ НА КНИГАТА ОТ ИНТЕРНЕТ !!!







Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене