Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989390
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
05.04.2012 11:33 - Проблемът „Мечка“ и има ли решение той?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2184 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: klubistina

Предоставяме ви поредната публикация, свързана с престъпността в с.Мечка, общ.Плевен, обл.Плевен. Членовете на „Клуб Истина“ проследяват този проблем от 2005 година до сега. Очаквайте нашата гледна точка по този въпрос. „Клуб Истина“

***

Плевен: Хората в Мечка: Нищо не ни остана, само животът Полиция, община, прокуратура и областна управа търсят решение на проблема с кражбите в селото

Нищо не ни остана, къщите ни са разбити, дворовете разграбени, имаме си само живота, но и него не знаем как да опазим вече. С тези думи ни посрещнаха в четвъртък вечерта хората в село Мечка. Миналата седмица отново проблемите с кражбите, които отдавна не са само нощем, излязоха на дневен ред. От години местните жители са пропищели от набезите на крадци, които стават все по-нагли. За виновни сочат ромите, заселили се преди около 20 години в Мечка, след като били изгонени от Подем. Страх ни е да заспим, сън нямаме, жалват се хората, вече свикнали да стоят нощем на стража, за да опазят домовете и живота си. А това са предимно баби и дядовци – около 75-80-годишни.

Ескалацията на напрежението заради непрестанните кражби предизвика среща в село Мечка в четвъртък вечерта. В салона на местното читалище комисар Светозар Илиев, директор на ОД на МВР – Плевен, заместник областният управител Тошко Гетов, кметът на община Плевен проф.д-р Димитър Стойков, прокурор Здравко Луканов, общинският съветник Красимир Атанасов и кметът на село Мечка Пламен Петров разговаряха с жителите на селото. В салона дойдоха и роми (Всъщност далари - говорещи турски и преселници от Гърция, названието им "роми", е крайно неточно и невярно - антиисторическо!), срещу които са и упреците за голяма част от кражбите.

Тежки престъпления в селото няма от доста време, започна кметът Пламен Петров. Кражбите са под минималната стойност от 100 лв., т.нар. маловажни, и предимно на метали, кабели и т.н. Тук имаме голяма малцинствена група, сред която безработицата е почти на 100%, добави кметът. Той обяви пред събралите се в читалищния салон, че от 1 април по сключен договор с охранителна фирма ще се охраняват общинските обекти в селото като кметството, детската градина и читалището. Новото ръководство на община Плевен инициира стратегия за опазване на обществения ред в малките населени места, мобилни групи ще реагират при всеки подаден сигнал, подчерта още Петров. И добави, че в плановете на общинското ръководство е създаването на обществен комитет във всяко село.  Аз съм местен човек и знам, че на кмета му е нужен доброволен отряд от петнадесет души, които да излизат нощем в селото и да помагат на полицията, категоричен бе Петров. Като решение на проблема с престъпността в Мечка той посочи силно полицейско присъствие и жива охрана.

Въпросът в залата обаче след това бе –

как да се създаде отряд за охрана, като местното население е предимно от възрастни и болни хора?

След кмета един по един в залата започнаха да се изказват хора, пострадали от крадците в селото. Павлина Георгиева разказа как вече дори не посмява сама по светло да си дойде в бащината къща, още по-малко да пренощува тук, дори и със съпруга си. Познати я съветват да си продаде къщата. Кой е този луд, който ще дойде тук в Мечка, като се знае какво става, да си купи къща, попита развълнувана Павлина. Домът ми е като затвор, отвсякъде ограден от решетки и ограда, но се оказа, че няма какво да спре крадците и те пак влизат, разказва жената. След като пробвали да къртят решетките, но без успех, крадците намерили по-лесен начин – направо пробиват дупки в тухлената стена и така влизат в къщата, щом стопаните са в Плевен. Цялата ми къща е на кръпки, зазидала съм прозореца в банята, но те влязоха през покрива, пробиха дори и пода, за да слязат в мазата, щом не са успели през металната врата, разказа Павлина. Сега тя е безработна. До края на миналата година е работила в БДЖ, но се оказва от съкратените работници. Остава й година и половина до пенсия, заради последните законови промени. Какво по-нормално е сега да съм тук, да си имам градинка, да си засадя домати, чушки, краставици, да отглеждам овошки. Но и това право нямаме вече, болно ми е да се връщам тук, а толкова обичаме къщата си, добавя жената. И още нещо сподели тя пред дошлите да чуят болката на местните в Мечка шефове на институции – преди време решили с мъжа си да заваряват вратите, щом тръгнат от селото за Плевен.

Всеки път идвахме с ракетка, за да срязваме заварките,

а на тръгване с електрожен отново заваряваме.

Но крадците намериха нов начин – да пробиват дупките в стените, и сега вместо с електрожен и ракетка си идваме насам с цимент, тухли и вар, за да зидаме, ако пак са влизали у нас, споделя Павлина.

Камината ми гръмна, и то в най-големите февруарски студове и причината за това бе, че предишната нощ останахме без ток, след като ни бе отрязан кабелът от уличния трафопост до дома. Това пък разказа Радка Атанасова. Тя се определи сама като

жена, имала неблагоразумието

преди години да си купи къща в Мечка.

След последните набези на крадци в дома семейството й е трябвало да си купи нова камина, защото старата гръмнала, след като водата в инсталацията замръзнала, а причината е липсата на ток, макар и за няколко часа, но в големите студове тази година. Няколко дни по-късно апашите пак разбиват дома им, а малко след това им отмъкнали 23 кокошки, после се върнали и за зайците. Няма значение каква е стойността на кражбите, обърна се Радка към дошлите да чуят какво става в селото представители на полиция, община и прокуратура. Ние нямаме сън, лавне ли куче, излизаме. Тези хора, които посягат на имуществото ни, трябва да разберат, че има закони и те трябва да се спазват и че не кражбите са начинът за изхранване, категорична бе Радка.

Вече нищо не гледам в двора си,

няма смисъл, ще ми го откраднат,

каза и дядо Асен Андреев. Миналото лято спах на беседката, за да пазя къщата, тази зима кабела за тока ми отразяха и какво ще вземат от него – левчета, а ние стоим на студено и тъмно. Докато той бе дошъл за събранието в четвъртък вечерта, жена му бе останала сама в къщата, за да я пази.

В деня на срещата местните хора сигнализираха за нападение над възрастна жена на улицата в селото. Момчета хвърляли камъни по трудноподвижната жена и й се подигравали, научихме от баба Върбинка. Тя също не един път е ставала жертва на кражби. Живее със сина си, който е безработен. И двамата сме с високо кръвно от притеснения и тревоги заради крадците. Тя е поредната местна в селото, която въпреки големия си двор не посмява нищо да отглежда, защото е малко вероятно да успее да го опази от набезите на апаши.

Какво казаха на хората и шефът на полицията, и кметът на Плевен?

Сигурността на жителите в общината е приоритет за нас и са предприети конкретни мерки за гарантиране на спокойствието им и обезпечаването на обществен ред, заяви кметът проф.д-р Димитър Стойков. Той наблегна на факта, че за да се справи селото с кражбите, трябва по-скоро да се осигури заетост. Кметът обясни, че вече е осигурена възможност жители на селото да бъдат включени в подходящи програми и мерки за трудова заетост, Общински съвет – Плевен е взел и решение да бъдат отпуснати допълнително 500 литра бензин за районното управление „Полиция” в Пордим, ще се съдейства и за осигуряване на максимално прозрачна процедура за избор на охранителна фирма на селото. 23 са осигурените работни места по трудова заетост, от тях 22 са за роми, категоричен бе проф. д-р Стойков. Той добави, че има и спечелен проект за топлоенергийна ефективност на сградата на училището и пое ангажимента фирмата, която ще изпълнява дейностите, да наеме местни хора.

Комисар Светозар Илиев обеща работните срещи по сигурността на малките населени места да продължат. Пред събралите се хора в местното читалище на селото комисар Илиев заяви, че ще направи така, че населението да се чувства по-сигурно. Директорът оповести поставянето на 12 камери за видеонаблюдение, както и назначаването на разследващ полицай и експерт към участъка в Славяново. Усилия ще бъдат положени за повишаване на ефективността и подобряване на модела на разследване с цел постигане на бързина и високо качество на досъдебното производство. Комисар Илиев обясни, че в селото са назначени двама полицейски инспектори и те са обезпечени с полицейски патрулиращ автомобил за денонощен обход на района. Не всички проблеми в селата могат да бъдат решени от полицията, защото полицаите имат ясно очертани правомощия, но ръководството на МВР в Плевен ще направи всичко необходимо, за да респектира нарушителите, да възстанови спокойствието на хората и да ограничи комуналната престъпност, категоричен бе комисар Илиев. Ще се повиши контролът при осъществяване на патрулно-постовата дейност и планиране на съвместни действия с кметските управи и частни охранители по опазване на имотите на хората и селскостопанската им продукция. Важно е пострадалите от престъпни посегателства да съобщават в полицията за станалото и по този начин ще съдействат за по-бързото разкриване на престъплението и задържането на извършителите.

За по-голямо доверие към полицията и общината призова и председателят на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност Красимир Атанасов. Трябва бързо да подавате сигнал, ако видите, че става нещо нередно, заяви той. Законите, които ние спазваме, не ни позволяват да използваме лично оръжие, добави още Атанасов. Това предизвика и реплики в залата: „А кафе ли да направим на крадците?” и „Аз да имам пистолет, пък то…”. И още нещо споделиха хората, че е хубаво, щом има нощен патрул, но се получава нещо друго – пуснатата светлинна сигнализация често предупреждава апашите да бягат от местопрестъплението.

 
Как ще се решат проблемите на хората в Мечка, има ли светлина в тунела, предстои да разберем. Ако ли не, то до следващия път, когато на хората отново ще им писне и ще тръгнат пак да търсят гласност на ужаса, в който живеят, чрез медиите. 

виж фотогалерия със снимки от срещата и разрушените след многобройни набези на крадци къщи в селото

http://www.briagnews.bg/index.php?p=view&id=4387



Автора на този блог, би искал да се спре на "втория план от събитията" (Както казваше един видим пишманнационалист у нас.):

1. В село Мечка тече масово изкупуване на българските имоти от англичани и за това са пуснати една или две видни фирми - фантоми (Престъпни такива!), които преустройват къщите на свои разноски.
Случаен ли е този паралелен процес - редом с номадските разбойнически набези, на заселилите се от Гърция конекрадци?

(samvoin.blog.bg/politika/2010/06/11/ciganskite-nabezi-v-selo-mechka-prevyrnaha-bylgarite-v-buhal.560402)

2. В това село от години вече тече поголовен заговор за етническо прочистване, ликвидация и обезимотване на последните стари и умиращи българи, повечето от които безпомощни и за жалост - незадружни, с липса на характер и воля за борба и съпротива, за разлика от други села като Подем и Стежерово например, които взеха проблема в свои ръце и го решиха с обединение и радикални действия срещу заселилите се мародери, когато държавата у нас абдикира изцяло.
В този процес, като свински черва биват навързани от години - местна власт, местното МВР, съд и прокуратура, но вероятно и определени централни "лобистки" сили - даващи и по - главен "чадър" над това, но бъдете далеч от мисълта, че този процес не е поръчат от вън - от заинтересованите кръгове от етническото прочистване над българите, геноцида над тях и загиването на българските села.

3. Наистина в селата, си стои и без това въпроса с обезлюдяващите се селски райони, особено по Балкана, със застаряващото население и много пустеещи земи и имоти, а същевременно с неоземляването на придошло (Ако има такова!) - младо население.
Време е този проблем да се реши, като от държавата се изкупят с компенсация пустеещите селски дворове, имоти и земи и се отдадат с изпитателен срок и срещу безлихвено кредитиране на многодетни семейства, както и срещу инвентар и се проследи обработването и поддръжката им няколко години, като им се даде да ги прекупят на символична цена - в случай, че такива желаещи млади хора се появят и са способни и с желание да работят селско стопанство.
Безобразие е цели села да пустеят, един старец да живее в огромна къща и да има пустеещи земи - батали, а млади наши съграждани да са на улицата и в градовете със съсипано производство, както и по чужбините или у нас - роби.
Апелирам кметовете, да помислят върху това и да поискат такъв закон и механизъм (Впрочем - съществува такъв механизъм във Венецуела днес - след Боливарската революция, а в миналото е съществувал в общоомразния национал - социалистически Трети Райх.).

4. Виновно ли е самото коренно население на Мечка, за течащия "палестински" процес там, като прибавим обаче и огромната в наша вреда разлика в демографската картина в Мечка и Палестина?
Виновно е!
Защо?
Ами защо това население, като не е по физическите му сили да се разправи с набезите, не се събере, не събере всеобщи средства и възможности, особено докато що годе имаше такива и не засели там млади хора в някои пустеещи имоти, не им събра средства за издръжка и за прехрана и не ги пусна - подпомагайки ги и в добива на законни оръжия, да се справят те с нощните набези, чрез контраакции?
Сигурен съм, че ще се намерят 20 здрави и яки младежи без работа - добре тренирани, обучени и законно въоръжени, които ще изпълнат тази задача - ако им се създаде някакъв поминък и дейност, за която да се хванат и че ще се разправи в рамките на закона с престъпниците, дори само контролирайки с помощ на кмета и местната власт работата на полицията, разбира се под наблюдение на камерите и особено пък ако населението е активно зад тези младежи, било и само със свидетелски показания...

5. Защо тези страдащи от години села, няма инициативен национален комитет, който да събере подписка с искане за промяна на закона за самоотбраната и носенето на бойно огнестрелно оръжие и правото му на използване и притежание само срещу лична карта от некриминално проявени граждани - по образец на САЩ и Унгария?

(samvoin.blog.bg/politika/2012/01/11/ungariia-pravi-krachki-kym-svobodata-si.880522)


6. Защо не се преразгледат гражданствата - дадени през 60-е години на миналия век от комунистическия режим (Уж обявен от парламента за "престъпен".) - на гръцките преселници, които тероризират коренното население и не се създаде механизъм за неговото снемане, ако те са се заселили у нас без основания и няма основания за даването им на гражданство, като се въведат нови критерии за даване на българско такова на чужденци и не се изселят обратно в Гърция или не се създаде механизъм за въдворяване и изселване на съучастничещите роднини на непоправими криминални престъпници от това население?
Нима Саркози не изсели български граждани и граждани на ЕС?
Какво се случи на Франция и какви последици имаше?

(samvoin.blog.bg/politika/2011/07/27/edna-godina-ot-nacistkata-deportaciia-na-nashi-sygrajdani-i-.790839)
(e-vestnik.bg/9613)



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене