Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.03.2012 03:16 - София открадна от Плевен намерени в Област Плевен древни монети
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1547 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.03.2012 03:18


Плевен: Изкопаха гърне с византийски монети Находката открил полицай в разорана нива край село Къшин
image

2343 медни византийски монети са открити на разорана нива край плевенското село Къшин. На историческата находка се натъкнал младши полицейски инспектор Николай Гергов, докато правил обход вчера около 11 часа. Монетите са от 12 век и тепърва ще бъдат проучвани от археолозите на Исторически музей – Плевен. Откритието бе представено днес от директора на музея Стефка Григорова и главния му археолог Петър Бънов. По думите му гърнето с монетите е заровено най-вероятно към 1321 г. Вероятно става въпрос за семейно съкровище. Материалната му стойност днес е трудно да се каже с точност каква е. Според специалисти само една от тези монети може да стигне цена и от няколко десетки евро.

При обход на района на село Къшин мл. полицейски инспектор Николай Гергов забелязал в една от нивите изкоп. Предположил, че е извършена кражба на проводник, и приближил, за да огледа. На място установил, че става дума за разпилени монети, видял и част от счупен глинен съд. „Огледах ги отблизо – имаше и зелени, и кафяви. Веднага уведомих колегите и кмета на село Къшин, предприех и мерки за запазване на местопроизшествието до   пристигането на екипите от „Борба с организираната престъпност”, служители на Второ управление „Полиция” и от музея“, разказа полицай Гергов. Самият той има 18-годишен трудов стаж в системата на МВР и само от 6 месеца е на служба като униформен в Къшин. Мл. полицай Гергов ще бъде предложен за награда от началника на Районното управление на МВР в Плевен гл. инспектор Денислав Маринов, съобщиха от Областната дирекция на полицията.

За самата находка и първите данни за нея разказаха повече Стефка Григорова и Петър Бънов. „В самото начало искам да благодарим на полицията в Плевен, с която работим много добре, за това, че обогатява фонда ни с такива ценни материали. Намерените край Къшин монети са т.нар. византийски корубести монети, те са вдлъбнати като легенчета и са изработени от мед“, обясни Петър Бънов. По думите му най-ранната монета от целия куп, която е забелязал при направения първи оглед, е от времето на Емануил Първи Комнин /1143 г- 1180 г/. Между монетите има и такива на Андроник Първи Комнин, Исак Втори Ангел /1185- 1195/, на Алекси Трети Ангел и няколко на Йоан Трети Дука Ватаци. Освен тези има и монети на българското и латинско монетосечене. „Т.е. началото на находката е от първата половина на 12 век и продължава и през 13 век. Монетите тежат общо 6,620 кг непочистени. 91 от всичките 2343 са в много тежко състояние, вероятно са били в най-горния пласт на гърнето, на което не намерихме капак. Предполагам, че това е семейно съкровище и гърнето е заровено при някакви катаклизми, като укривателят не е успял после да си прибере имането. Вероятната дата на укриването за мен е 1321 г. година, а по-късен вариант е около татарското нашествие“, разказа още Петър Бънов. Той съобщи, че досега има две подобни находки в Плевенско – при село Асеновци и град Червен бряг.

Обстойните експертизи на имането предстоят тепърва. На въпрос каква е стойността на намереното, археолог Бънов заяви, че то има преди всичко морална стойност, а материалната е относителна. „Освен като единични бройки монети това е и колективна находка. На нерегламентирания пазар една монета може да се изтъргува от 1 до 5 лева. При прекупвачи стойността на външен пазар може да нарасне десетократно и така да достигне до няколко десетки евро“, заяви специалистът.

на снимките: Стефка Григорова и Петър Бънов показват съкровището от византийски монети

Полицай Николай Гергов е открил вчера гърнето с имането

*

Плевен: София иска гърнето с монетите От МВР и Министерството на културата обявиха, че Плевен трябва да предаде съкровището на Националния исторически музей

На церемония в Министерството на културата утре намереното край Плевен съкровище ще бъде предадено на НИМ.

Тази информация огласиха от пресцентъра на министерството. В текста се посочва още, че на церемония в петък, 23 март, в присъствието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и на министъра на културата Вежди Рашидов намерените от полицая Николай Гергов от Плевен 2343 монети от византийската епоха ще бъдат предадени на Националния исторически музей. В съобщението се казва още, че на церемонията ще присъстват директорът на НИМ Божидар Димитров, директорът на Регионалния исторически музей в Плевен Стефка Григорова, както и прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов. Министър Рашидов ще награди полицая Николай Гергов със специален плакет.

Както „Брягнюз“ съобщи гърнето с византийски монети от 12 век бе открито във вторник край село Къшин от полицая Николай Гергов и предадено на Регионалния исторически музей. По право откритието трябва да остане в колекцията на музея в Плевен, тъй като става дума за историческа находка от региона. Затова решението монетите да бъдат предадени на НИМ буди редица въпроси и недоумение.

Церемонията по предаването на монетите би трябвало да се състои на 23 март, петък, в 9:00 часа сутринта в зала “Колегиум” на Министерството на културата.

Как ще се развие тази ситуация и ще предаде ли Плевен историческата находка, тепърва ще проследим събитията.

http://www.briagnews.bg

Взето от: drugataistina.com





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10053323
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци