Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.03.2012 00:41 - Феодална Либия
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 721 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.03.2012 00:44


Феодална Либия Теги: конфликти, Либия, По света, Конфликти, Коментари, правителство
Борис Павлишчев 7.03.2012, 14:55, московско време
image
Фото: EPA
image image image
Премиерът на Либия Абдел Рахим ал-Киб призова да бъде защитена страната от „псевдореволюционери”, присвоили държавно имущество и земя. Той има предвид отрядите въоръжени „бригади”, неподконтролни на властта. Тези „бригади” и стоящите зад тях кланове действат в страната самостоятелно, удържайки в ръцете си ключови обекти. Сред тях са правителствените сгради и дори летището в Триполи.

Абдел Рахим ал-Киб моли за помощ, както той се изрази, „мълчаливото мнозинство” на населението да му помогне в борбата с хаоса. Неговите думи са адресирани към онези, на които е нужна стабилност, смята водещият научен сътрудник от Института за ориенталистика на Руската академия на науките Елена Мелкунян:

- Правителството не контролира всички въоръжени групировки в Либия. В страната има много нерегистрирано оръжие и никой не иска да го връща. Това води до хаос и анархия. Правителството не може да се справи с това положение.

Впрочем, не всички са съгласни с такова трактуване на ставащото. Изказването на либийския политик трябва по-скоро да се възприема като отшумелица на междуклановата борба, е убеден заместник-директорът на Института за Африка на Руската академия на науките Дмитрий Бондаренко:

- Онези, които дойдоха на власт, още не са се утвърдили като хора, предани на идеалите на демокрацията, справедливостта, свободата. Затова вътрешната борба сред победителите е неизбежна. Те представят различни сили, да не говорим за личните амбиции на лидерите. „Бригадите” също претендират за своя дял от властта. От гледна точка на революционната логика призивите за борба с тях са естествени. За победата срещу Кадафи те изпълниха мисията си и сега стават опасни за другите политически сили.

В речта си либийският премиер изрази също невъзприемането на федерализма. Зад заявленията за неприемане на федерализма се вижда стремеж да се намери някакъв модел, при който различните региони на страната биха били удовлетворени от положението си и биха имали по-големи възможности да се разпореждат с ресурсите си. Например, Кадафи малко се грижел за източните райони, и Киренаика живеела в страшна бедност, въпреки че там се добива почти всичкия либийски нефт.

Що се отнася до автономните тенденции в регионите, то те, както и въоръжените „бригади”, не само ослабват централните власти, но и правят Либия по-малко привлекателна за чуждестранните инвестиции. В такава ситуация на фона на царящия хаос не може да се развива нито политическия процес, нито икономиката, нито да се отделя внимание на нуждите на населението.

http://bulgarian.ruvr.ru



  • 06.03.2012 21:11 | Обновена в 22:06| image45| image38603
  Източна Либия беше обявена за полуавтономен район Временното правителство многократно е предупреждавало, че обособяването на източната част като отделен район може да доведе до разпадането на Либия image С парал в Бенгази през февруари бе отбелязана една година от началото на революцията в Либия

Племенни водачи, командири на въоръжени формирования и политици обявиха днес богатата на петрол източна част на Либия за полуавтономен район, съобщи Асошиейтед прес.

Церемонията се състоя в град Бенгази - вторият по големина либийски град.

Участниците изразиха намерението си да спрат десетилетното маргинализиране на Източна Либия при управлението на бившия лидер Муамар Кадафи и определиха съвет, който да ръководи делата на новосъздадения район, простиращ се от централния крайбрежен град Сирт - на запад, до границата с Египет - на изток.

Източна Либия е известна и до днес като район Киренайка, съществувал още по римско време. Държавата Либия е създадена след Втората световна война, когато обединява трите стари провинции - Триполитания, Киренайка и Фесан.

Бенгази - столица на Киренайка, бе център на опозицията по времето на Кадафи, изостава в развитието си по време на режима и именно от там започна революцията в Либия. И до днес в Бенгази има страхове, че ПНС може да се съсредоточи върху Триполи и източната част да продължи да изостава в развитието си.

още по темата image Напрежение и разцепление в Либия преди годишнината от революцията image 4 | image5504 15.02.2012 Либийските "Мюсюлмански братя" създадоха партия image 9 | image3075 04.03.2012

Преходният национален съвет (ПНС), изпълняващ ролята на временно правителство, многократно се е изказвал против обособяването на източната част на страната като отделен район, предупреждавайки, че това може да доведе в крайна сметка до разпадането на Либия.

Близо 3000 делегати на конгреса в Бенгази избраха за ръководител на управляващия съвет Ахмед Зубаир ас Сенуси, братовчед на бившия крал Идрис ас Сенуси, свален от Кадафи през 1969 г., уточняват АФП и Ройтерс. Ахмед Зубаир е член на ПНС.

Съветът на Киренайка признава Преходния национален съвет, който е "символ на единството в страната и легитимен представител на Либия на международни срещи на върха".

Засега не е ясно дали новият провинциален съвет ще бъде част от институциите на ПНС или ще бъде негов противник, посочва Ройтерс.

Участниците в церемонията в Бенгази отхвърлиха избирателен закон, определящ 60 депутатски места за Източна Либия в 200-членния парламент, който трябва да бъде избран през юни.

По-голямата автономия на Киренайка ще постави под напрежение международните петролни компании в Либия, които ще трябва да предоговорят споразуменията си с нов полуавтономен район.

Обявеното днес създаване на полуавтономен район няма официална сила, но може да постави провинцията в евентуална конфронтация с Преходния национален съвет, отбелязва Ройтерс.

В понеделник либийският ръководител Мустафа Абделджалил беше преизбран начело на Преходния национален съвет.

"Нямаме нужда от федерализъм и не сме задължени да приемаме федерална система. Не искаме да се връщаме 50 години назад", заяви снощи в телевизионно интервю либийският премиер Абдел Рахим ал Киб.

Източник:БТА Снимки:ЕПА/БГНЕС




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10054139
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци