Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990673
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
07.03.2012 15:12 - Демокрация: европейски ограничения и политически надзор
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 860 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.03.2012 15:13


Автор: zahariada

Демокрация: европейски ограничения и политически надзор
Автор:
Гюнтер Лахманн
22.02.2012

 

image

Демонстрация в Атина на 10 февруари, 2012 г. срещу политиката за икономиите на Европейската комисия. Полицията се опитва да потуши граждански протести.

Тези дни ще се изясни как Европейската комисия и правителствата на държавите от ЕС, си представят бъдещето на Европа. Това е централизирано образование, което в бъдеще ще може пряко да се контролира чрез държавните бюджети на страните-участнички.

Изразените, през миналия ноември от Европейският комисар по финансите, Оли Рен, намерения, които сега са в Европейския съвет, под формата на "институционални досиета" от 16 февруари, 2012.

Това е "Проект за резолюция на Европейския парламент и на Съвета, относно общите правила за мониторинг и оценка (...) на националното бюджетно планиране (...) и корекция на излишните дефицити на страните-членки на Евро-зоната."

Странни формулировки

 

Този документ ги съдържа в себе си, не само по съдържание, но също така и по отношение на езика. Както читателят неизбежно ще забележи в текста напомняне от времето на "реалния социализъм", когато се съобщава, например, следното: "Важен крайъгълен камък в тази схема трябва да бъде обнародването на проекта на централния бюджет на петнадесетия октомври."

И още: "Както трябва да се осигури спазването на пакта за стабилност и растеж на сектора на ниво," членка "и постигането на бюджетните цели изисква един последователен бюджет на съставните части на този сектор, заедно с публикуването на централния бюджет, така също, трябва да бъдат представени на обществеността както на основните параметри, така и за всички останали части в сектора, "държава".

За по-добро разбиране на: "централен държавен" тук се отнася до състоянието на федералните държави, а не на ЕС, както някой би си помислил. А понятието "сектор" държава "," между другото, означава собствена държава, а другите сектори са държавни сектори, като Федералната агенция по заетостта и пенсионното осигуряване.

 

Дистанционно държавно дирижиране

Тематично, параграф 4, приложен към предходната декларативна част има експлозивен смисъл:  "С цел, обезпечаване на правилното функциониране на икономическия и паричен съюзен договор, позволява приемането на специфични мерки за еврозоната, които излизат от рамките на правилата, действащи за всички страни-членки."

Под "специфични мерки" се разбира, провежданото отдалече държавно дирижиране, което означава, че всяка европейска държава трябва да предприеме действия за постигане на целите, поставени от Брюксел. По този начин, всички 16 страни-членки на Евро-зоната трябва да създадат свой собствен бюджет по предписаните изисквания на Брюксел. Това трябва да стане в една "европейска бюджетна сесия."

Според Комисията и Съвета в бъдеще, всички правителства ще бъдат длъжни, до средата на април, най-късно до 30 април, да координират тяхната фискална и икономическа политика за следващата година, с Брюксел. До 15 октомври трябва да бъдат подготвени държавните бюджети на страните членки.

В документа на Съвета това определението се чете така: "Проектът за държавен бюджет за следващата година на централното правителство и на основните параметри на проектите на бюджетите на всички други сектори на сектора  "държава" следва да се обнародват не по-късно от 15 октомври."

Целта се явява максимален контрол

 

Но не само държавните бюджети на страните трябва да бъдат проверявани в Брюксел, пред националните парламенти те ще могат да ги приемат, нж се задължават предварително да информират Брюксел за планираното емитиране на държавни облигации. Целта на тези регламенти е максимален контрол.

В проекта на Съвета на Европейския съюз, авторите описват тази цел с думите: "Държавите-членки са длъжни да се възползват не само от установените ръководни принципи и бюджетни цели, но също така и от синхронизирано управление на фискалната си политика."

Ако някоя страна не се придържа към регламентите, документът предвижда възможността за по-тежки санкции. Ако дадена страна е  "в състояние на прекомерен дефицит", тя ще бъде "следена по-строго."  "По-строгият контрол следва да гарантира, че възможните отклонения от препоръките на Съвета, за коригиране на увеличения дефициту ще бъдат коригирани своевременно," - пишат. чиновниците от ЕС.  Ако бюджетните мерки не са достатъчни за дългосрочно коригиране на дефицита, на засегнатата страна-членка ще бъде предложена "програма за икономическо партньорство. "

В Гърция размишляват за изменения в конституцията

Какви последствия за страните-длъжници може да има такова извънредно управление, може да се види в момента в Гърция. Там, правителството, под натиск от ЕС, размишлява за промени в конституцията, за да се даде абсолютен приоритет на изплащането на дълга. На практика това означава следното: правителството ще изплати държавния дълг, дори ако то вече няма да може да плаща пенсии, заплати и социални придобивки.

Вероятно няма да се случи, защото то изисква две гласувания в два последователни мандата на Парламента. Но това показва пътя, по-който върви Европа.






Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене