Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988715
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
23.02.2012 13:51 - На път ли са Русия и Китай да предадат Сирия?!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 681 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.02.2012 14:38


Общото събрание на ООН срещу насилието в Сирия 17.02.2012 07:56 27 Резолюцията зове за край на кръвопролитията и оттегляне на Асад    
 
image

Снимка: Reuters

Общото събрание на ООН прие резолюция, с която осъди Сирия за насилието срещу мирното население и призова за прилагане на плана на Арабската лига за спиране на кръвопролитията и за оттегляне на президента Башар Асад , съобщиха световните агенции.

Документът, който няма обвързващ характер, бе приет по първоначални данни със 137 гласа "за", 12 "против" и 17 въздържали се, предаде Ройтерс.

Още по темата Бан Ки Мун призова властите в Сирия да спрат да убиват цивилни Силите на сирийския режим навлязоха в Дамаск По 2 ракети в минута – ожесточен обстрел на Хомс

Три делегации обаче заявиха, че гласуването им не е било регистрирано на електронното табло.

Гласуваната резолюция е подобна на проекта, който на 4 февруари не можа да мине в Съвета за сигурност на ООН, тъй като Русия и Китай наложиха вето.

Одобрената в Общото събрание резолюция изисква от сирийското правителство да спре насилието срещу цивилното население, подкрепя усилията на Арабската лига да гарантира демократично предаване на властта и препоръчва на ООН да избере своя специален пратеник за Сирия.
 


www.dnes.bg

ООН даде 15 дни на Асад
Общото събрание на ООН гласува в четвъртък резолюция за Сирия, в която даде ултиматум на режима в Дамаск да прекрати насилието в страната до 15 дни, съобщи Би Би Си. Текстът осъжда кръвопролитията и атаките срещу цивилни от сирийската армия и настоява генералният секретар Бан Ки-мун да назначи специален пратеник за Сирия. Резолюцията призовава да се приложи планът на Арабската лига за прекратяване на насилието в страната.
137 държави гласуваха "за" резолюцията, която няма задължителен, а само препоръчителен характер. Против се обявиха Русия, Китай, Венецуела, Иран и Северна Корея, а 17 страни се въздържаха. След гласуването най-малко три страни се оплакаха, че системата за електронно гласуване е била изключена, преди те да успеят да натиснат бутона.
Междувременно сирийските сили за сигурност продължиха да обстрелват бастиона на революцията Хомс, като според местни опозиционери това са най-мощните атаки за последните седмици. Между някои квартали на града няма никаква връзка, има и сериозен недостиг на медицински материали.
Само вчера насилието в Сирия взе 26 нови жертви. Според източници от опозицията сред загиналите са 12 дезертьори от армията, екзекутирани публично в южната провинция Дераа.

standartnews.com



14.02.2012 22:20

 

Цзинпин покани Обама в Китай image


14.02.2012 19:10
| Соченият за следващ лидер на Китай Си Цзинпин покани президента на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел на посещение в азиатската страна.

Това обаче е малко вероятно, тъй като през ноември държавният глава ще се бори със зъби и нокти за преизбиране, а Китай също ще премине през политически преход.

Новината бе съобщена от говорителя на президента Джей Карни, който обяви, че разговорите между Обама и Си са продължили близо 85 минути – по-дълго от очакваното. "Президентът изтъкна, че причината, поради която се е възползвал от допълнителното време, е значението на отношенията и сътрудничеството в редицата предизвикателства, пред които са изправени двете страни", допълни Карни. /АФП /



Обама: Китай да спазва правилата в търговията image

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Китай трябва да спазва "действащите правила" в световната икономика, в разговор с китайския вицепрезидент Си Цзинпин в Овалния кабинет на Белия дом.

Обменният курс на юана, за който Вашингтон обвинява Пекин, че го използва в интерес на своя износ, представлява един от основните пунктове на разногласия между двете големи икономически сили. Освен това Обама обеща пред вероятния бъдещ президент на КНР, че САЩ ще продължат да говорят по въпроса за правата на човека в Китай. "По ключови въпроси като правата на човека ние продължаваме да държим на нещо, което смятаме за важно - да се зачитат стремежите и правата на всички", подчерта Барак Обама пред журналисти след срещата. /АФП /



ХИЛЯДИ В СИРИЯ:БЛАГОДАРИМ ТИ, РУСИЯ!БЛАГОДАРИМ ТИ, КИТАЙ

 

Автор: rmsbulgaria

image
 
Външният министър на Русия Сергей Лавров и шефът на руската Служба за външно разузнаване Михаил Фрадков пристигнаха в Дамаск за преговори с президента Башар Асад. Това стана, след като Москва и Пекин наложиха вето на резолюцията на ООН за насилието в страната.
  Целта на визитата е да бъде потърсен изход от задънената улица, в която се намира ситуацията около Сирия, по-специално заради неотстъпчивостта на опозицията. Не е изключено страните да обсъдят и възможността да бъде подновена дейността на мисията, изпратена от Арабската лига - идея, активно подкрепяна от Русия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 
  image
"В наш интерес е арабските народи да живеят в мир и съгласие", отбеляза  Лавров в началото на разговора със сирийския лидер. Руският министър подчерта пред Башар ал Асад, че "всеки ръководител във всяка страна трябва да осъзнава своя дял от отговорността. "Вие осъзнавате своята", посочи Лавров.

Руската агенция описва строгите мерки за сигурност по време на посрещането и по 20-километровия път към резиденцията на Асад, но добавя, че обстановката като цяло е била спокойна.

Хиляди сирийци приветстваха руските гости в Дамаск, допълва Франс прес. 
"Благодарим ти, Русия! Благодарим ти, Китай!", скандираше тълпата. Националната сирийска телевизия излъчи кадри с море от руски и сирийски знамена, издигнати от посрещачите. Те приветстваха по този начин "позицията на Русия, която подкрепя Сирия и народа й, както и реформите", осъществявани в страната.



Пекин се дистанцира от режима на Асад автор(и): Труд, image Демонстранти гориха завчера руски и китайски знамена по време на протест в Дамаск срещу режима на Башар ал Асад. Снимка РОЙТЕРС

ПЕКИН - Китай се дистанцира от режима на сирийския президент Башар ал Асад, а Франция започна консултации за изпращане на умиротворителни сили в близкоизточната държава, предаде АФП.

“Няма да браним нито една страна в сирийския конфликт, включително правителството на Асад”, заяви китайският премиер Вън Цзябао след среща с президента на ЕС Херман ван Ромпьой. И допълни, че целта на Пекин е да “предотврати война и хаос” в Сирия.

Така Вън индиректно отговори на критиките на Запада, че китайското и руското вето върху проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия е окуражило Асад да смаже опозицията си със сила.

Междувременно Франция обяви дипломатическа инициатива в ООН за изпращане на сини каски в Сирия, които да са като буфер между силите на режима и опозицията. Това ще обсъдят в петък президентът на Франция Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън. Според в. “Гардиън” обаче те ще говорят не за сини каски, а за “военни съветници” в Сирия.

Германската канцлерка Ангела Меркел се срещна вчера с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби и обеща още санкции на ЕС срещу Асад.

Още по темата

» Ванга: Сирия ке падне

» Пекин изпраща емисар в Сирия

» Страх от Пекин спъва спасяването на Европа

» US салюти за № 2 на Китай

» Китай обещава, но не дава пари на еврозоната


За пръв път. Сирийски опозиционери преговаряли с Китай 159 0 09.02.2012 | 12:16 Препоръчай

Пекин търси мирно разрешение на конфликта в близкоизточната държава

image   Етикети Русия, Сирия, ООН, Башар Асад, Китай

Делегация на сирийската опозиция посети Китай, предаде РИА Новости.

Визитата е първата след като Пекин и Москва наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН върху резолюция за налагане на санкции на режима на президента Башар Асад. Според официалното съобщение на външното министерство на Китай делегацията на Патриотичната коалиция за демократични реформи в Сирия била в столицата на Китай между 6 и 9 февруари. От дипломатическата централа в Пекин казаха, че искат сътрудничество с всички страни в близкоизточния конфликт и Китай търси
мирно решение.

Автор:
Валери Зайцев

www.novini.bg

 

Русия предложи в ООН хуманитарни инициативи относно Сирия
23.02.2012 | 08:39 Препоръчай

Дипломати посочват, че Москва е направила това предложение за втори път през последните няколко дни

image   Етикети Русия, Сирия, ООН, Бан Ки Мун, хуманитарни помощи Други Снимки image

На закрити консултации в Съвета за сигурност на ООН Русия отново привлече вниманието към своето предложение генералният секретар на ООН да изпрати свой представител, който да направи оценка на хуманитарната ситуация в Сирия и да постигне необходимите договорености, за осигуряването на безопасни доставки на хуманитарна помощ в Сирия за нуждаещото се население, предаде ИТАР-ТАСС.

Дипломати посочват, че Москва е направила това предложение в ООН за втори път през последните няколко дни. Този път стана известно, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е дал съответното указание на своя заместник по хуманитарните въпроси Валери Амос.

Съобщава се, че тя е готова да замине за Сирия в близките дни, при условие че получи съгласието и съдействието на сирийските власти, към които тя вече се обърна със съответната молба.

Автор:
Весела Найденова

novini.bg



В друго видео на същата медия по - долу, се казваше, че Русия смята да пусне войски на НАТО в Афганистан.
Дали това не значи известни отстъпления, от руско - китайската по - раншна позиция?
Ще изоставят ли Сирия, подобно на Либия и Ирак?














Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене