Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.02.2012 02:23 - Заплахата шизтов газ още не е отминала! Морнингстар ни убеждава за шистовия газ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2012 02:24


Виж 1 снимка Ричард Морнингстар и Росен Плевнелиев си говориха около час
Сн.: БГНЕС

Енергийната сигурност, диверсификацията на доставките, шистовия газ и развитието на Южния газов коридор - за това говори с власта у нас Ричард Морнингстар - специален пратеник на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън по енергийните въпроси в Евразия. Той се видя първо на четири очи с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, но нямаше изяление за медиите, само прессъобщение от ведомството.

От него става ясно, че двамата обсъдили напредъка на България по изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави и участие в Южния газов коридор "като фактор за диверсификацията на енергийните доставки". 
С реализацията на този проект страната ни ще свърже пряко европейските потребители с най-големите залежи на газ в света (от Каспийския и Близкоизточния басейн), казал Трайков. Според него енергийната независимост дава свобода при вземането на решения в икономиката, а от там и в политиката. 

Двамата разговаряли за потенциала на шистовия газ като възможна алтернатива за разнообразяване на източниците на синьо гориво за страната ни. "Получихме разбиране и ясна подкрепа от страна на САЩ за позицията на българското правителство, което ясно декларира, че на първо място е чистотата на природата и сигурността на гражданите. Ще следим внимателно развитието на технологиите", е подчертал Трайков.
Морнингстар обещал САЩ да ни предоставят най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти. 

При
посещението си миналата неделя Хилари Клинтън обясни, че Морнингстар ще обсъди с властите ни как да се работи за опазване на природата и същевременно за постигане на "енергийна независимост". 
Премиерът Бойко Борисов обясни на държавния секретар на САЩ, че мораториумът срещу проучванията за шистов газ на американската компания "Шеврон" ще падне, ако българите се убедят в безопасността на метода.

На срещата между Трайков и пратеника станало ясно, че по отношение на ядрената енергетика е "потвърден интересът на американски компании да участват в проекти, свързани с настоящите и изграждането на нови ядрени мощности у нас". 

Необходимостта България да има пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор е била основна тема и на среща между Морнингстар и президента Росен Плевнелиев. Енергийната диверсификация включва ядрената енергетика и постигане на диверсификация по отношение на газовите доставки, както и развитие на ВЕИ и други алтернативни източници на енергия, каза на кратка пресконференция гостът след разговора с Плевнелиев, цитиран от БГНЕС и "Фокус".

Морнингстар оцени срещата с него като изключително ползотворна. "Дискутирахме широкия спектър енергийни въпроси.
 Визитата на Хилъри Клинтън беше доказателство за това какво значение имат двустранните отношения между България и САЩ”, каза още той.
Морнингстар не спомена с Плевнелиев да са говорили за добива на шистов газ, пише в."Дневник".  Журналистите нямаха възможност да задават въпроси.

Секретарят на държавния глава по външната политика Тихомир Стойчев също обясни, че основното послание от срещата е необходимостта от енергийна независимост в България, начините, по които може да бъде постигната и "политическата воля за нейното реализиране".
"В съвременния свят енергетиката е част от националната сигурност на всяка една страна. Нашите стратегически отношения със САЩ включват и енергийния сектор. Американските компании и инвестиции са добре дошли.
Българската политика в областта на енергетиката се основава на няколко основни принципа – енергийна сигурност, ефективност, либерализация, прозрачност, енергийна диверсификация. Тези принципи се подкрепят и от нашите американски партньори", каза Стойчев.

На срещата с Плевнелиев са били и съветникът му по икономическите въпроси Евгени Ангелов и американският посланик в България Джеймс Уорлик.

Утре Морнингстар ще се види и с Бойко Борисов.


http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-traicho-traikov-golemi-energijni-proekti-richard-morningstar-shistov-gaz-10503807?nt=4



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040049
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци