Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991169
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
12.02.2012 16:28 - Село Тракиец,Хасковска община чака съдбата на село Бисер,още един пример за безхаберието на държавата
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1189 Коментари: 1 Гласове:
0



Автор: gandolfini

Село Тракиец в Хасковска област очаква съдбата на Бисер. Хората са в паника от очакваното затопляне на времето и препълването на язовира до населеното място, който от 50 години функционира без Акт 16. Допълнително напрежение внася и основният шлюз за изпускане на водата, който не работи откакто е построено съоръжението.  

Според кмета на селото Красимир Бойчев язовир „тракиец” е пълен на 80%, а до преливането му остават 1,5-2 метра. Той обвини „Напоителни системи”, които го стопанисвали, но закъснели със старта на изпускането.  

Директорът на дружеството за Стара Загора Филип Шукаров обаче заяви, че място за паника няма. Денонощно се изпускали по два кубика в секунда, като това количество можело и да се увеличи, а нивото на водата било на четири метра от преливника.

Оказва се, че съоръжението в едната си част – тази, която влиза в Кърджалийска област, има Акт 16, другата, в която се намира стената, няма такъв документ. Директорът не можа да отговори на въпроса законно ли е нещо, което няма Акт 16, но пък бе категоричен, че отговорността, ако нещо стане, ще бъде поета от „Напоителни системи”.

11 са населените места, които могат да бъдат засегнати при евентуално преливане на язовира. Шукаров обаче заяви: „Има денонощна охрана, контролира се непрекъснато. Не мисля, че има опасност. Във всеки час знаем какво става в този язовир”.


Риск за населението има - зависи колко бурно ще е снеготопенето


Коментарът е на доц. Добри Димитров – зместник-директор на НИМХ-БАН. Той допълни, че по-голямата опасност идва от повредата в основния изпускателен кран и от земно-насипната стена.

Той не се нае да прогнозира дали ще има рязко затопляне, но обясни, че обикновено то се случва в края на февруари и началото на март. По думите му песимистичният сценарий, при който средиземноморски циклон нахлува в Южна България, би довел до преливане на Арда и долното течение на Марица.

„Доколкото знам, има много строги предписания язовирите да се изпускат. Там, където има риба, и малките язовири като цяло - не е ясно кой на кого трябва да нареди и как се изпускат изобщо”, каза експертът.

Според него съществува малка, но все пак вероятност да се случи и по-лошото. Доц. Димитров допълни, че институциите и обикновените хора са разбрали опасността и се допитват до мнението на БАН.  Той препоръча, за да не се стигне до наводнение на улици в София, например, столичани да не паркират в тревните площи, за да не запушват шахтите с кал.

От общината пък увериха, че правят всичко възможно да не се притесняват хората от наводнения.



  image Tweet 10.02.2012, 09:17 Автор: Антон Хекимян Още материали от Антон Хекимян   Видяна: 2568 Коментари: 3 image image Рейтинг: -10 Тагове: акт 16, зима, наводнение, опасност, село, сняг, тракиец, язовир Още по темата
ИЗТОЧНИК BTV




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Незаинтересованост и некомпетентност
13.02.2012 09:35
Напоследък е много модна думата "безхаберие" и аз нямам сериозни възражения, че се използва. Искам само да внеса уточнението, че е по- добре да се говори за безхаберие когато някой е все не чул, все не разбрал. Когато някой твърди, че не е бил известен (не е получил хабер) и пр. Когато вече нещо е стигнало до него, медиите са изявили проблема, но нищо не се прави по- скоро става дума за небрежност, а в НК е неполагане на достатъчно грижи: Чл. 219. "Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети ..."
цитирай
Търсене