Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.01.2012 02:12 - България под властта на ГЕРБ - всеки снеговалеж става "изънредно положение" и "бедствие"...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1432 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Така при ГЕРБ още не беше снежило Webcafe.bg 26.01.2012, 17:29 (обновена 26.01.2012, 17:58) 2 снимки image image image

Снимка: © Стоян Георгиев

Проходимо

Дали снежната покривка в София ще стигне половин метър? Към следобеда беше 37 см.

Летище София работи при зимни условия, на всеки 30 минути полосата се почиства. Пренасочват полети за София до Скопие, Солун и Букурещ.

Временно е забранено качването на Витоша.

В Годеч и Своге е обявено бедствено положение.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че столицата е проходима при зимни условия.

Утре - бой със снежни топки в Борисовата градина. Ако проходите дотам...



Не пътувайте, ако не ви се налага Webcafe.bg 26.01.2012, 10:18 (обновена 26.01.2012, 15:39) image

Създадена е максимално добра организация за почистване на автомагистралите в страната и към момента те са проходими", заяви премиерът Бойко Борисов

Не пътувайте, ако не ви се налага, призова министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която ръководи и кризисния щаб в страната за почистване на пътната мрежа. Днес по обяд тя обяви код "червено" за страната.

Забраната е до второ нареждане. На територията на цялата страна се забранява движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона. "И на границите на страната няма да бъдат допускани тежкотоварни автомобили. Забраната важи само за тежкотоварни автомобили над 10 тона, но не и за автобуси и автомобили", каза Павлова, цитирана от "Фокус".

Снегът на места достига до 2 м. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви оранжев код в 20 от 28 области у нас заради снеговалежи и силен вятър.

"Ситуацията е изключително сериозна, от гледна точка на това, че температурите падат стремително надолу и вече имаме между минус 14 - минус 15 градуса (при Витиня). Солта и стандартните материали, които прилагаме, замръзват и не можем да почистваме нормално. Ще прилагаме все по-тежки материали, за да може да обработим пътищата", обясни Павлова. 

Спира се транзитният трафик от Гърция и Турция през България за Румъния, заради затварянето на границата с Румъния и обявения код "червено" там.

Най-тежка е обстановката в Русенско. "Въпреки че направихме пробив с тежките машини на "Гражданска защита", все още има няколко автомобила, които трябва да бъдат извадени от тежките преспи. Вече са извадени над 55 автомобила, един автобус. "За съжаление, има граждани, които не се съобразяват с обстановката, и тръгват, въпреки затворените пътища", каза министърът.

Магистралите "Тракия","Хемус", "Марица" и "Люлин" са проходими, показват последни данни на пътната агенция за състояние на републиканските пътища, разпространени от нейния пресцентър. Златишки, Твърдишки, Върбишки и Троянски проходи са затворени. Забранено е движението на товарни автомобили над 10 тона през прохода Вратник и Шипченски проход. При преминаване през Петроханския проход всички превозни средства трябва да се движат с вериги.

През проходите Превала, Рожен, Предела и Печинско - всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните коли - без ремаркета и полуремаркета.

По-рано

"Създадена е максимално добра организация за почистване на автомагистралите в страната и към момента те са проходими", заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия тази сутрин. "Нашите съседи - Румъния - пуснаха код "червено", което наложи ние да спрем ТИР-овете, тъй като те не могат да влязат в Румъния и ще задръстят движението.

Създали сме максимално добра организация, но много умолявам хората, които нямат нужда да излязат и могат да отложат с два дни пътуването си, да си останат вкъщи или да ползват влак или друг транспорт, тъй като наистина бурята е страховита, особено в Северна България.

Правим всичко възможно да почистим магистралите, те са проходими. Но повтарям - особено в Разградско, Русенско, в Северна България ветровете са много силни и навяванията са изключително големи - положението е тежко. Изпратили сме тежки машини там да работят", каза Борисов.

Поради тежко пътно транспортно произшествие на магистрала "Тракия" при 108 км в посока София - Пловдив, в района на разклон Цалапица, движението се осъществява през Пазарджик.
40 селища в страната са без ток. Затруднен е достъпът за доставка на стоки от първа необходимост в 8 селища в Софийско, допълни Валентин Кръстев, говорител на службата "Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНР.

Автобус с 12 пътници е закъсал в преспите на пътя Кубрат - София при Образцов чифлик. Верижна техника пътува към пътя Русе-Писанец, където са закъсали други 2 буса и 6 леки автомобила.

Над 1000 снегопочистващи машини работят в страната. Усложнява се обстановката в Североизточна България, където снеговалежът е съчетан с бурен вятър. В цялата област Търговище всички товарни автомобили да се движат с вериги. Затворени пътища има в Русенска област.

Ръководителят на кризисния щаб в Агенция "Пътна инфраструктура" Севдалин Букович разказа, че е обстановката в Русенско е най-тежка. Затворен е пътят Русе - Велико Търново на изхода на Русе. В Разградска и Смолянска област всички автомобили трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета.

Поради силния снеговалеж и бурния вятър, в Русенско са затворени пътищата: Русе - Разград, Русе-Кубрат, Русе - Иваново - Две Могили и Русе - Цар Калоян. Областният управител на Русе Стефко Бурджиев съобщи, че продължава да е затворен Дунав мост.

Той използва ефира на "Хоризонт", за да призове шофьорите в областта да се въздържат от пътуване, защото има опасност да закъсат на пътя. Пътищата се почистват, но заради бурния вятър веднага се навяват, каза Бурджиев. В самия град работи цялата снегопочистваща техника. В 4 от общините общо 21 населени места са без ток.

В много райони на страната движението е само с вериги.

Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили на автомагистрала "Хемус" заради почистване на пътя. В отсечката Ботевград -Новачене е спряно движението поради завъртане на ТИР-ове
България е затворила границите с Гърция и Турция, за да може на наша територия да не навлизат тежкотоварни превозни средства, които да блокират пътищата.

Очаква се до 2 часа тази нощ снеговалежите да продължат.


За какво са ни магистрали, като не се чистят Webcafe.bg 09.01.2012, 16:33 (обновена 09.01.2012, 17:43) image

Строителният министър Лиляна Павлова уволни трима души от ръководството на "Автомагистрали" ЕАД заради несправяне със ситуацията и зимното почистване. Но дали точно те са виновните

В България за пътища се броят само магистралите и някои столични булеварди. А дори и тях не ги чистят както трябва. Пак се видя.

Като се има предвид колко километра магистрална мрежа имаме сега и колко ни готви премиерът-слънце, как ще го бъде, като стане повече в края на мандата?

Ще сключат договори с повече фирми за зимното почистване, или същите фирми ще имат повече договори, повече пари, за да чистят все така лошо - или просто да не чистят.

В България бедстват десетки селища, предимно в планините, по места, където по традиция не се хвърлят кой знай колко усилия за чистене. Част от тези пътища там са грижа на общините.

За тоя сезон зимното поскъпване на републиканските пътища ни струва със 17 млн. лева повече спрямо м.г. заради новите договори с фирмите, които са за 4-годишен период. Избрани бяха и фирмите, които ще чистят във всичките 28 области. Изобщо - всичко си беше наред. Само да не беше завалял сняг.

А повечето пари, които като данъкоплатци даваме, са главно за сметка на дупките по пътищата. Така държавата ни казва - или пътища като сирене, или почистени. Е, оказва се, че имаме в излишък и дупки, и лед.

Двете най-големи компании в бранша "Трейс" (която строи и магистрали) и "Холдинг Пътища" са спечелили най-много  договори за поддържане на пътищата, показва справка в регистъра за обществените поръчки, цитирана от Mediapool.bg. И още няколко, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка, чистят останалото.

Както съобщи по bTV шефът на пътната агенция Лазар Лазаров, чак след три години ще могат да се правят нови договори за зимно почистване. И в тях вече да се плаща за свършена работа. Но защо пуснахме Росен Плевнелиев президент, преди да го питаме защо заложи тези критерии като строителен министър - защото по негово време се правеха търговете...




 





Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050709
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци