Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
25.01.2012 02:54 - Смешния и колабиращ ЕС - продължава да се напъва като "глист на буца"...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.01.2012 01:53


ЕС започна процедура срещу Унгария 24.01.2012, 19:38 (обновена 24.01.2012, 20:07)
news.bg
Коментари (4)  

imageМинистрите на финансите от Европейския съюз дадоха старт на процедура срещу Унгария за прекомерен дефицит.

Процедурата предвижда безпрецедентни санкции, потвърждавайки съответна препоръка на ЕК, предаде АФП, позовавайки се на европейски дипломат.

Комисията е на мнение, че Унгария не е предприела достатъчно действия за коригиране на бюджетния дефицит.

Според Брюксел дефицитът за 2011 г. действително е бил технически под прага от 3% от брутния вътрешен продукт, толериран от ЕС, но показателят е бил изчислен въз основа на извънредни данни.

На днешната среща на министрите на финансите от ЕС се е проявило "истинско политическо напрежение" между Унгария и нейните партньори, посочи европейският дипломатически източник, според когото съотношението на силите е "26 срещу един" в ЕС.

"Дефицитът е едно на ръка, но съществуват опасения и за политическата посока, поета от Унгария", подчерта източникът.

Припомняме, Европейската комисия наложи наказателни процедури срещу приетите от Унгария в края на годината реформи, които оказват ефект върху централната банка, закона за личните данни и независимостта на съдебната система в Унгария.



100 000 унгарци подкрепиха Орбан в Будапеща 21.01.2012, 21:43 (обновена 22.01.2012, 09:17)
news.bg
Коментари (12) image

© BGNES

Около 100 000 души се събраха на митинг в Будапеща, за да подкрепят реформите на президента Виктор Орбан, срещу които се обяви Брюксел, предаде АФП.

Организаторите на протеста са журналисти, близки до управляващатапартия "Фидес".

Те са заявили, че заради преувеличените и пълни с предразсъдъци доклади нашата страна се изобразява по несправедлив и недостоен начин, който вреди на икономиката и народа ни.Искаме хората в Европа и САЩ да разберат, че живеем свободно в рамките на демокрация, като уважаваме правата на останалите", се казва още в изявлението им.

Участници в протеста са носелинационални знамена, плакати с надписи "Обичаме страната си, обичаме Виктор", както и анти-ЕС лозунги.

Унгарският премиер Виктор Орбан заявил по-рано пред ръководителите от Европейския съюз, че ще измени спорните закони, които са обект на наказателни процедури от страна на Европейската комисия.

По-рано тази седмица, президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на срещата на ЕК в Страсбург заяви, че Европейската комисия е решила да наложи три наказателни процедури срещу Унгария.

Барозу заяви, че членовете на ЕС решиха да предприемат действия срещу Унгария заради унгарските законодателни промени, които застрашават независимостта на централната банка и органа отговарящ за защита данните в страната.


Oще...

 


 

ЕС наложи петролно ембарго на Иран 23.01.2012, 13:51 (обновена 23.01.2012, 18:27)
news.bg
Коментари (79) image

© BGNES

Страните от Европейския съюз се договориха да наложат на Иран петролно ембарго заради ядрената програма на ислямската република, съобщава БиБиСи. Решението е взето по време на заседание на външните министри на ЕС в Брюксел.

Съгласно него се налага незабавна забрана за сключване на нови договори в петролния сектор между страните от ЕС и Иран. Предвижда се преходен етап до 1 юли за анулиране на съществуващите договори.

ЕС ще наложи и рестрикции на иранската централна банка, както и други ограничения, чрез които да намали възможността на страната за бизнесотношения извън Иран.

Върховният комисар по външната политика на съюза Катрин Аштън посочи, че налагането на ембаргото е начин Иран да бъде убеден да вземе активно участие в преговорите около ядрената програма. Тя допълни, че световните лидери все още очакват отговор на отправеното към Техеран предложение през октомври за възобновяване на разговорите. Британският външен министър Уилям Хейг коментира, че мерките срещу ислямската република са начин да се засили мирният законен натиск над иранското правителство и то да влезе в конструктивни преговори с международната общност.

В отговор на ембаргото висш ирански политик заяви, че Иран ще замрази всички продажби на петрол за европейски страни oще преди 1 юли. Техеран отново отправи предупреждение, че може да затвори Ормузкия пролив.

Русия осъди наложеното от Европейския съюз петролно ембарго на Иран. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че действията на съюза са едностранни и няма да доведат до разрешаването на никой проблем, съобщава агенция ИРНА.

Страните членки купуват около 20% от петрола си от Иран, който изнася голямата част от него към Азиатския пазар.

 

Най-големите вносители на иранските запаси са Гърция, Испания и Италия.

Франция, Великобритания и САЩ засилиха натиска си върху Техеран, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в края на ноември изрази опасенията си от ядрената програма на ислямската република.

До допълнително напрежение между Иран и Запада се стигна, след като първият вицепрезидент Мохамад Реза Рахими предупреди, че иранските власти ще затворят Ормузкия пролив, ако Западът наложи санкции върху експорта на нефт от Иран.

Реакцията на САЩ не закъсня и малко по-късно същия ден командването на базирания в Бахрейн Пети флот на военноморските сили на САЩ обяви, че няма да допусне каквито и да е пречки за корабоплаването в пролива.

Напрежение внесе и убийството на ядрен учен преди седмица в Техеран, за което Иран обвини САЩ.

Междувременно от Международната агенция по ядрено регулиране потвърдиха, че ще изпратят техен екип в Иран между 29 и 31 януари, който да „разреши всички съществени въпроси".

 

От Иран категорични, че санкциите удрят Европа, а не Техеран 24.01.2012, 12:52 (обновена 24.01.2012, 13:39)
news.bg
Коментари (9) image

Въвеждането на санкции от страна на ЕС срещу Иран няма да се отрази само на Техеран, но и ще въздейства върху икономиката на Европа.

Това съобщи вътрешният министър на Ислямската република Мостафа Мохамад Наджар, съобщи „Новости".

Ние не предаваме значение на този въпрос (санкциите срещу Иран), срещу нас въвеждат санкции в продължение на 30 години", каза вътрешният министър, който е на визита в руската столица Москва.

Припомняме, че външните министри на 27-те страни от ЕС вчера одобриха въвеждането на петролно ембарго на иранския нефт на среща в Брюксел. Мерките от новия пакет ще бъдат налагани поетапно, като от 1 юли всички страни от ЕС ще трябва да спрат вноса на ирански петрол.

Всички санкции, които налагат срещу Иран само могат да помогнат на нашата република да изучава използването на нови технологии и това, което желаем", допълни още Наджар.

Ние не чувстваме натиск по повод въведените санкции. Но тази инициатива може да повлияе на икономическата ситуация в Европа и света", счита вътрешният министър на Иран

По думите му в момента кризата в Запада и курса на еврото са нестабилни.

Санкциите ще доведат до повишаване цените на петрола, които рефлективно ще увеличат разходите за промишлените стоки в Европа и света. Това ще бъде в ущърб на всички ни", подчерта Наджар.

 


още...


Военния план за Иран: Китай възпрепятства прилежния американски план за дестабилизиране на иранската петролна индустрия.


Автор: brink

Има ли причина Китай да се самозастреля в крака, за да удовлетвори враждебните американски (Прочие, англо - еврейски такива! Автора на Независим националистически блог) шовинисти?

image

Китайските лидери нанесоха удар на плановете на САЩ да задушат иранския износ на петрол, само часове преди вашингтонския министър на финансите - Тимъти Гайтнър да кацне в Пекин.

Трудно би могло да се намери по-добре насочено препятствие пред плановете на Вашингтон да събере международна тълпа, която да линчува иранската икономика. 

Главен приоритет на визитата на Гайтнър, започваща във вторник, е да накара лидерите в Китай да отрежат вноса на ирански суров петрол, надявайки се по този начин да осакатят иранската икономика.

Правителството на САЩ изглежда вече успя да принуди Европейския Съюз и други азиатски вносители на ирански петрол - Япония и Южна Корея - да последват последните санкции на Вашингтон срещу централната банка на Иран, удряйки по този начин контролираната от държавата петролна индустрия.

За протокола - оркестрирането на санкции от страна на САЩ се базира на досадното и лъжливо обвинение, че "Иран се опитва да разработи ядрено оръжие" - което в действителност се чете "Вашингтон се нуждае от претекст, за да предизвика смяна на режима в Техеран с такъв, който да е подчинен на външната политика и бъдещите енергийни нужди на САЩ".

Китайците обаче, не желаят нищо от това. Проницателните китайски лидери много добре знаят, че същинските планове на САЩ нямат нищо общо с предполагаеми ядрени оръжия.

Висшият китайски чуждестранен дипломат Чен Ксяодонг заяви пред вестник Чайна Дейли: "Ние сме против налагането на каквито и да било едностранни икономически или петролни санкции срещу Иран" - точно това, което Гайтнър иска от пекинските си домакини да направят.

Ето няколко фактора, които може би формират гледната точка на Китай по въпроса.

Първо: Ядрената програма на Иран е в съответствие с ангажиментите на страната по Договора за неразпространение. Развиването на иранския капацитет за обогатяване на уран е изцяло в рамките на техническите ограничения за гражданска енергия и медицински цели, за което Иран нееднократно заявява, че е предназначена легитимната му ядрена програма. Китай по-рано заяви, че подкрепя иранските усилия за ядрена енергетика за граждански цели защото..., ами защото те са изцяло основателни и законни.

Второ: Китай е силно зависим от иранския суров петрол. 22% от целия внос на суров петрол в Китай идват от Иран. Наистина ли смятате, че втората (според някои изчисления - първата) най-голяма икономика в света ще рискува своите планове за растеж, заради удобството на американския шовинизъм?

Трето: Китайското правителство вероятно знае много добре, че водените от САЩ санкции са незаконни според международното право. Такава незаконност би могла да заблуди някои хора за известно време, но не и всички хора през цялото време. С други думи китайците, известни с дългия си поглед върху историята знаят, че подобно незаконно малтретиране не е устойчиво и ще приключи безуспешно.

Четвърто: Войните на Вашингтон в Либия, Източна Африка, Персийския залив и Централна Азия се дължат до голяма степен на желанието на САЩ да извоюва хегемонията си от доловимата конкурентна заплаха от Китай. Смята се, че Пекин вече изгуби своите инвестиции в Либия след блицкрига на САЩ/НАТО срещу северноафриканската държава. Защо Китай ще улеснява вандализма на САЩ срещу Иран, особено имайки предвид сериозните инвестиции направени в ислямската република за бъдещи петролни и газови проекти, в частност - развитието на South Pars Field - най-голямото известно находище на природен газ на планетата.

Пето: Арогантната самозаблуда на САЩ не познава граници. Само преди 2 месеца, президентът на САЩ, Барак Обама, беше на обиколка в страни от азиатско-тихоокеанския регион, договаряйки разполагане на военни сили и обобщавайки Китай като новата военна мишена на САЩ. (САЩ също така се намесиха в териториалния диспут между редица държави от региона, насъсквайки малките държави срещу Китай. Да не говорим за опитите на Вашингтон за създаване на азиатски военен алианс по подобие на НАТО - ASEAN
За последната година САЩ неколкократно обвини и охули Китай като "валутен манипулатор" (Китай от години е прикрепил юана към щатския долар в нещо като валутен борд, за да се предпази от финансовите спекулации на FED). 

Кандидатът за президент от републиканската партия - Мит Ромни, дори обвини Китай, че "краде от нас" - визирайки търговския баланс между двете държави. Малко е прекалено, най-меко казано, че банрутиращите и неизлечимо задлъжнели САЩ лаят срещу Китай, когато последният подпира американската икономика, изкупувайки пезполезните щатски съкровищни бонове.

Последните данни показват, че общият натрупан дълг на САЩ е около $16 трилиона, а търговският дефицит е от порядъка на $1.4 трилиона. Търговският излишък на Китай е $0.16 трилиона, което е около 10% от дефицита на САЩ. С други думи, корените на американския икономически колапс се намират в хроничните отношения на САЩ с целия свят, а не конкретно с Китай. Въпреки това, на китайските лидери им се налага да търпят безкрайните, арогантни и нелепи обвинения от страна на щатските политически фанатици. "Аха, ясно. А сега искате от нас да се застреляме икономически и стратегически в крака, във връзка с нашия съюзник Иран?"

САЩ може да имат най-страховитата военна машина на планетата. Но за да бъдем честни, в общи линии това е всичко. Във всяко останало отношение САЩ е бивш шампион тежка категория, който патетично се напива в кръчмата "Последен Шанс". И Китай знае това. Как? Защото плаща американската сметка... засега.

източник

Finian Cunningham is Global Research"s Middle East and East Africa correspondent











Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040363
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци