Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
25.01.2012 03:27 - Нараства ли напрежението между НАТО и Русия?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2196 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.01.2012 03:50


Автор: zahariada

В цяла Северна Америка се наблюдава засилено придвижване на военна техника

Източник

21.01.2012

Вчера сутринта около 4:00 часа се натъкнах на 20-30 танка на вагони-платформи, тук в Халифакс, Канада. За съжаление не разполагах с камера, и когато отидох да ги снимам, (след около 15 часа), танковете, изглежда, бяха заминали ​​по-нататък. Един колега на приятелката ми й казал, че преди няколко месеца, те също са наблюдавали сходна картина.

В същия ден, когато видях танковете, някой друг вече беше снел това видео в Vatsonvil, CAL:



Съсредоточаването на военни сили в Калининград, предизвиква безпокойство в НАТО

Източник

20.01.2012

image

Андерс Фог Расмуссен


Вилнюс: Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в четвъртък призова Русия да се въздържа от дислокация на военни сили в близост до границите на алианса, заявявайки, че е загрижен за организацията, която включва 28 страни.

Расмусен зададе въпроса за стъпките Русия в поддържането на войски на територията на Калининград, който граничи с членките на НАТО Полша и Литва.

"Тези изявления от страна на Русия, разбира се, предизвикаха загриженост сред членовете на алианса", каза той в латвийската столица Вилнюс. "Това е загуба на финансови ресурси за Русия, тъй като това натрупване на нападателен военен потенциал, насочен срещу изкуствено измислен враг, враг, който не съществува", каза той.

"НАТО няма намерение по никакъв начин да напада Русия", добави той, говорейки с президента на Литва Далия Грибаускайте.

Москва предупреди, че планира да разположи ракетите Искандер в Калининград, а по-рано този месец, руските медии, съобщиха, че там е планирано да се изгради система за противоракетна отбрана S-400 Triumph, която ще застъпи на бойно дежурство през април.

Русия неведнъж е казвала, че ще бъде принудени да вземат допълнителни мерки, ако не успеят да постигнат споразумение по отношение на НАТО системата за противоракетна отбрана.

Лидерът на НАТО - САЩ настоява, че е необходим щит за защита срещу потенциална иранска заплаха, но Русия казва, че противоракетните отбранителни съоръжения в Полша ще накърнят сигурността на Русия.

Расмусен заяви, че е време да погледнем реалността.

"Няма никакъв смисъл да се изгражда офанзивен военен потенциал в региона на Калининград. Аз ще насърча руски поглед към новата реалност, ние не сме врагове, не сме противници, ние трябва да бъдем партньори, както и нашето сътрудничество да бъде от полза за двете страни ", казва той.

Литва и съседните балтийски държави, Естония и Латвия, където Расмусен беше на посещение в четвъртък и петък, се притесняват за военните действия на Русия.

"Действията на Русия не увеличават доверието между НАТО и Русия", заяви Грибаускайте. "Каним Русия да бъде отворена за диалог, че е видяла новите заплахи и реалности, и да се стреми към " Интелигентна отбрана ".

С общо от 6.3 милиона души и една професионална армия от 20 500 души, балтийските държави не разполагат с достатъчно самолети, за да се гарантира безопасността на небето. Така че трябва, на свой ред, това да правят останалите членове на НАТО от базите в Литва.



Автор: brink

Русия смята, че САЩ са провели Либийската война на НАТО, предупреждава срещу повторение в Сирия



 Москва: Съединените Щати не са били просто "наблюдатели" в либийските събития, а са имали пълен контрол върху операцията на НАТО, заяви руския външен министър - Сергей Лавров.

На пресконференция в Сряда (18.01.2012), Лавров каза: "В момента американските политически учени насърчават концепцията за "предводителство отзад", т.е. "предводителство от задни позиции".

"За първи път тази концепция бе спомената по време на либийските събития. Терминът беше измислен с цел да се опише по-активна ролята на европейските членове на НАТО от тази на САЩ."

"САЩ обаче не бяха просто наблюдатели, защото в първите дни на ударите те използваха изцяло своя потенциал, за да извадят от строя либийската въздушна защита, предоставяйки разузнавателна информация на своите европейски съюзници, както и осигурявайки огнева поддръжка с масиран ракетен обстрел от кораби и безпилотни самолети. Разбира се, че американците имаха пълен контрол - ние анализирахме това."

"Аз мисля, че американската (отрицателна) реакция в ООН на нашето предложение да се разследва смъртта на цивилни, включително деца, по време на ударите на НАТО, е обусловена от този факт (пълен контрол на САЩ)", отбеляза Лавров.

image
Графика на международното участие във войната срещу Либия (кликни за пълен размер). Ясно се вижда "поддържащата роля на САЩ.

"Ние сме загрижени относно опитите да бъде повторен либийския сценарий в Сирия. Ние откровено го казваме на нашите американски и европейски партньори, чрез предупреждение срещу повторение на каквито и да било варианти за използване на сила, независимо от кого и откъде идва тя", каза Лавров.

"Ако говорим за Арабския свят като цяло, ние естествено разбираме, че САЩ, както и други големи държави, имат огромни интереси. Нашите общи интереси са да допринесем за провеждането на успешни реформи и да предотвратим смущения. Затова ние подкрепяме широк, общонационален диалог, без външно вмешателство", подчерта руският външен министър.




САЩ искат да включат Индия в Глобалния Противоракетен Щит


Вашингтон: Седмици след предложението си да продаде на Индия свои изтребители F-35, пето поколение, от САЩ заявиха в Сряда (18.01.2012), че са "отворени да работят с Индия върху разработването на балистичен ракетен щит."

(Прочети повече за "противоракетния щит" или ПРО на САЩ/НАТО тук)

Офертата е отправена от заместник секретаря на отбраната Робърт Шер (Robert Scher), който каза, че отбранителните връзки между САЩ и Индия са важни, не само за сигурността и стабилността на региона, но и в глобален мащаб.

"Ние наистина сме отворени за това, и това е нещо, което ние искаме и ги питаме дали и те имат интерес.", заяви Шер относно сътрудничеството по проекта за противоракетен щит, подчертавайки, че САЩ "е и ще бъде оръжеен доставчик на Индия, на когото може да се разчита."

Висшия чиновник от Пентагона разкри, че Вашингтон и Ню Делхи провеждат критична дискусия относно противоракетния щит, добавяйки, че САЩ с нетърпение очакват "рестартиране" на диалога. Шер добави, че Вашингтон все още очаква отговора на Индия.

Източник

Междувременно Руския премиер - Путин, предупреди, че Русия  ще прицели ракети срещу ПРО на САЩ в Грузия 

image
Карта (непълна) на страните въвлечени в американския ПРО проект. Ако Индия се присъедини, това ще бъде поредното затягане на ПРО примката около Русия и Китай с цел неутрализиране на способността им за ответен удар в случай на ядрено нападение.





Русия ще прицели ракети срещу ПРО на САЩ в Грузия

Съединените Щати продължават да отхвърлят молбите на Русия да се ангажират с обвързващи гаранции, че американските и НАТОвските противоракетни инсталации, базирани в Европа няма да компрометират възпиращата ядрена способност на Русия.

(Прочети повече за "противоракетния щит" или ПРО на САЩ/НАТО тук)

Засягайки темата в своето медийно интервю в Сряда (18.01.2012), премиерът Путин обърна внимание на "опасните планове" да се разгърне американска ПРО система в Грузия.

Той заяви, че Русия ще се опита да се разбере по този въпрос в сътрудничество с грузинската опозиция, а също така ще насочи свои ракети към всяка, базирана в Грузия ПРО инсталация.

Същевременно  САЩ искат да включат Индия в Глобалния Противоракетен Щит 

image
Карта (непълна) на страните въвлечени в американския ПРО проект







Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050523
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци