Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
19.01.2012 02:33 - Цинизъм: Кристалина Георгиева ще спасява Африка от глад, докато България "благоденства"...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.01.2012 02:35


Кристалина Георгиева пристигна в Нигер за европомощ срещу глада January 18 | Posted by theboss | България Tags: бг новините, вестите, всички новини, всички новини от България, новините

Еврокомисарят от България по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева започна обиколка на Нигер и Чад, за да види как тези страни от региона на Сахел използват международната помощ срещу глада и дали тази помощ е адекватна на нуждите на над седемте милиона заплашени от глада хора, включително над един милион деца.

Европейската помощ от 2007 г. досега за Сахел е над 225 милиона евро.

Георгиева ще посети едни от най-засегнатите от глада райони на Нигер в Тахуа, както и центрове за лечение на недохранени деца в Зиндер (Нигер) и в Мао (Чад). В столиците на Нигер – Ниамей, и на Чад – Нджамена, еврокомисарят ще се срещне с властите в двете държави. Първата й среща беше с президента на Нигер Махмаду Исуфу, при когото отиде направо от летището в Ниамей.

В Сахел хората са изправени пред нов глад заради малкото дъждове през 2011 г. и ръстът на цените на храните само две години след предишната суша в областта през 2010 г., когато Кристалина Георгиева отново беше с европейска помощ в Нигер.

Сахел е африканска полупустиня на юг от пустинята Сахара и плодородните земи на север от Екватора (наричани Судан, но да не се бъркат с държавите с това име). Сахел опасва в широк около 1,000 километра пояс в протежение на близо 5,000 километра от Атлантическия океан до Африканския рог на Червено море редица държави – освен Нигер и Чад, това са Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, южен Алжир, Нигерия, Судан (включително и размирната област Дарфур), новата държава Южен Судан, северна Етиопия и Еритрея. Има и по-тясно разбиране за Сахел, което включва само пет държани – Нигер, Чад, Мали, Буркина Фасо и Мавритания, в които са съсредоточени в момента усилията за подпомагане на международната общност.

Недостигът в производството на храни в Сахел се оценява на над 2,5 милиона тона, като дефицитите

Източник на новината: http://dariknews.bg.feedsportal.com/c/33201/f/543203/s/1be80f03/l/0Ldariknews0Bbg0Cview0Iarticle0Bphp0Darticle0Iid0F839532/story01.htm

Няма новини свързани с Кристалина Георгиева пристигна в Нигер за европомощ срещу глада.

Tags: бг новините, вестите, всички новини, всички новини от България, новините

bgnovinite.com



Аплодисменти за Кристалина Георгиева в Сахел за удвоената европомощ срещу глада

18 януари 2012 23:47 | Кирил Вълчев, пратеник на Дарик в Нигер | 0 Коментирай Препоръчай (0)

image © снимка: Reuters   Още по темата
Кристалина Георгиева пристигна в Нигер за европомощ срещу глада

Европейският съюз увеличава повече от два пъти помощта за региона на полупустинята Сахел в Африка, за да предотврати нова криза с глада заради сушата.

Еврокомисарят от България по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева обяви в Нигер, една от най-засегнатите страни от лошата реколта, че Европейската комисия е предвидила през тази година хуманитарна помощ от 105 млн. евро на фона на 45 млн. евро през 2011 г. 35% от тази помощ е предназначена за Нигер.

Тези пари ще помогнат на над два милиона души, от които поне триста хиляди деца до пет годишна възраст, да избегнат очертаващия се глад. Според прогнозите заради малкото дъждове и ръста на цените на храните, последвал предишната суша в областта през 2010 г., от която семействата още не са се възстановили, над седем милиона души, от които почти два милиона деца, живеещи в Нигер, Чад, Мали, Буркина Фасо и Мавритания, ще бъдат изправени пред глада още през февруари-март тази година няколко месеца по-рано в сравнение с опита от предишните кризи.

За оставащите пет милиона души се разчита на помощ от други организации и местните правителства, но е възможно Европейският съюз да пренасочи и още средства от фонда за развитие, за да предотврати хуманитарна катастрофа в Сахел.

Кристалина Георгиева беше посрещната буквално с аплодисменти в Тауа - център на нигерския регион, който е сред най-тежко засегнатите от сушата. Стотици посрещачи, между които и много деца, ръкопляскаха на дълга редица покрай пистата, на която се приземи самолетът на ООН с еврокомисаря. Облечени в местни костюми танцьори развяваха знамето на Европейския съюз и скандираха „Кри-ста-ли-на Дже-ор-джи-е-ва”, докато тя се здрависваше с хората, подредени в протежение на няколкостотин метра.  

От летището Кристалина Георгиева отиде в един от шестте общински центрове на регион Тауа - Бамбай, в чийто район живеят над сто хиляди души, от които над двайсет хиляди деца под петгодишна възраст. В селището насред Сахел Европейският съюз финансира център за медицински грижи и хранене на бебета, мнозина от които бяха с майките си там, за да се срещнат с еврокомисаря.

До оградата има надпис, че това е център за превенция на предаването на СПИН от майки на деца, но всъщност функциите му са много по-широки. В едни от постройките се преглеждат болни бебета, в други насядали на пода майки с деца ги хранят под лекарско наблюдение с осигурени с европари специални храни за дохранване. Според статистики близо 40% от децата в Нигер са недохранени, което нарежда страната по този показател в първата петица на света.

В най-голямото помещение в центъра виси от тавана кантар, на който двама мъже съсредоточено теглят деца, чиито майки предварително са разсъблекли и сложили в сини торби за окачване на куката на кантара и са се подредили в редица на една пейка в очакване да им дойде реда. После с шивашки метър измерват обиколката на ръчичките на децата (по-точно мерят със сантиметър, защото ръчичките им са тънки като пръчици) и ги премерват на ръст, за да следят кои от тях се нуждаят от дохранването, което центърът осигурява. На дървена маса в края на залата пък мерят с дървен калъп бебетата, които са още много малки - там майките чакат с тях на ръце на отделна пейка, като много от тях ги кърмят. Една от целите на центъра е да се осигури превенция срещу рязкото увеличаване на броя на остро недохранените деца, защото според изчисленията цената на лечението средно за едно дете възлиза на 100 евро, докато осигуряването на целеви средства за подкрепа на препитанието 20 евро средно на дете.

Всички тези жени приемаха безропотно, а някои със стеснителни усмивки насочените към тях десетки обективи на журналистите от местните медии, както и от BBC, Гардиън, Ла Кроа, Дарик. Някои от майките даже изглеждаха горди, че точно тяхното бебе е попаднало в нечий кадър, а по-големите деца гледаха да излязат напред, за да позират за снимка.

В друго от помещенията 35-годишна жена старателно миеше ръцете си в леген, търкайки ги съсредоточено с груб сапун. Това беше Рахихаруна, която има пет деца от четири раждания, защото от последното има близнаци. Тя се подготвяше за инжекция с контрацептиви, които ще я предпазват от ново забременяване през следващите три години. Цялата процедура от измиването до поставянето на две капсули във вените й от млад черен лекар се извърши пред Кристалина Георгиева, която обясни, че при предишното й идване е имало съпротива срещу тези методи за ограничаване на раждаемостта, а сега дори имамите (над 80% от населението на Нигер са мюсюлмани) насърчавали младите жени да планират бременностите си, защото по думите им и Аллах не искал да раждат деца едно след друго, ако не могат да се грижат за тях. В центъра такива конрацептиви слагали на по двайсетина жени дневно. Еврокомисарят отбеляза, че семейното планиране и ограничаването на раждаемостта в района на Сахел е особено важно за избягване на глада. Под 30% от населението на Нигер е грамотно, като този процент само при жените е малко над 15, а средната продължителност на образователния процес е пет години.

По думите на Кристалина Георгиева цената за издръжката на този център с трима лекари струва на Европейския съюз около милион и половина евро годишно, които представляват повече от половината от нужните пари, като останалите идват от нигерското правителство и други донори (например, ако се съди по надписите наоколо, от ирландски фонд).

След час, прекаран в центъра, Кристалина Георгиева се снима под знамето на Европейския съюз с една майка с бебе на ръце и друго по-голямо дете до нея, но снимките е трудно да бъдат изпратени по имейл, защото Нигер е сред страните с най-малко интернет потребители и съответно много слаби интернет връзки.

След това, съпроводена от десетки местни хора, образували шпалир по пясъчната улица, Георгиева тръгна пеша през Бамбай към следващия център, финансиран от Европейския съюз.

„Пари срещу работа” или казано още по-ясно „Кеш срещу работа” е програма, финансирана от Европейския съюз, която осигурява пари в брой на семейства, които произвеждат храни. Проектът се помещава в постройка на местната институция за напояване, защото същината му е в даването на пари срещу обработване на земята най-вече чрез изграждане на видните от самолета защитни валове, които да задържат оскъдните води в Сахел. Подпомаганите семейства са разделени в четири групи според броя на членовете си, обработваните земи и произвежданата продукция. Те получават суми в местната валута западноафрикански франк, равни на между 20 и 40 евро месечно. С тези пари си купуват най-често храна, допълваща произвежданата от тях. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Нигер е 700 щатски долара годишно, тоест по два долара дневно. Според статистиките две трети от населението живее под линията на бедността.

„Никога не съм си представяла, че мобилният може да бъде използван за нещо различно от комуникация”, каза Кристалина Георгиева, когато насядалите в помещението жени гордо позириха с червени мобилни апарати под табло, което обяснява как се ползват. Тези мобилни са средството, чрез което те получават парите си в брой, след като със sms бъде захранена сметката им с европейските пари. Георгиева обясни, че в тези отдалечени райони няма банки, опасно е да се превозват пари от хуманитарните работници и единственият начин парите да стигнат в брой до хората е чрез телекомите, които виждат в защитения с парола апарат потвърждението на сумата, която трябва да изплатят и съответно я плащат. Системата беше успешно демонстрирана от две жени, които една след друга получиха своите пари в брой.

Така чрез тази програма се постига троен ефект - насърчава се производството на храна, осигуряват се пари за допълнителна храна и се намаляват случаите на недохранване, които водят до по-големи разходи за лечение.

По-късно в резиденцията на губернатора на Тауа Кристалина Георгиева отговори на въпрос на местен журналист дали заради кризата в Европа няма да бъдат намалени помощите за Сахел с думите: „Горда съм с европейските граждани, готови да помагат и в кризата. Но именно заради кризата те очакват предоставяните помощи да бъдат превантивни, фокусирани към най-нуждаещите се и ефективни”.

Следобед в нигерската столица Ниамей Георгиева се срещна с няколко министри, които и представиха ситуацията с изхранването на населението. Земеделската кампания в Нигер 2011/2012 г. е с дефицит от 520,000 тона храни и 10 млн. тона фуражи. Засегнати са 7000 населени места с 6 милиона жители, разпръснати в 228 зони. Проблемът се усложнява от това, че заради вълненията в Либия, Кот д’Ивоар, Нигерия и Алжир в Нигер са се върнали 264 000 нигерци и са дошли над 6000 чужденци.

Пред членовете на кабинета еврокомисарят отбеляза удвоената помощ от Европейския съюз, подчертава искането на съюза за съвместна работа с нигерския кабинет за по-ефективното използване на тази помощ, постави въпроса за сигурността в региона и конкретно за сигурността на хуманитарните работници (впрочем конвоят за еврокомисаря в Тауа беше от 16 войници с автомати и картечника) и поиска всяко евро да има многопосочен ефект и да върши „едно, две, три, четири неща”.

„Нашите данъкоплатци очакват с малко да се върши много”, каза Георгиева и даде за пример това, че е от България, която е най-бедната държава в Европейския съюз и майка й взима сто евро пенсия, което не е никак много за България. „Затова е важно да покажем резултати в нашето сътрудничество”, каза тя и показа допълнителна храна за деца, която Европейският съюз купува от фабрика в Нигер и дори изнасяна в други страни в Африка. „Така, освен храна, осигуряваме работа, а и данъци за министъра на финансите”, каза Георгиева и завърши: „Знаем, че нямаме време в региона, особено когато майката природа ни удря, но заедно можем да създадем надежда и възможности за още успешни примери като този с храната за бебета, произвеждана в Нигер”.

След това Георгиева се срещна и с министър-председателя Бриги Рафини, след като още при пристигането си снощи имаше среща с президента Махамаду Исуфу.

В края на деня еврокомисарят даде пресконференция в Двореца на конгресите - най-забележителната сграда в Ниамей. На нея тя отбеляза, че Нигер трябва да реши структурните си проблеми с нарастването на населението и със земеделието си, така че да не се налага повече да идва заради кризи.

Средната възраст на населението от над 16 милиона души в Нигер е малко над 15 години, като страната е на първо място по раждаемост в света. На този фон в Нигер се обработва едва около 10% от площта от 1 267, 000 кв.км, която нарежда страната на 21-во място в света по размер. Нигер е на предпоследно място преди Демократична република Конго по човешко развитие според индекса на ООН, като средната продължителност на живота е 53 години - сред най-ниските на земята. Единственият ресурс на страната е урана, по чиито запаси е на девето място в света, но и той не се използва ефективно, защото най-новата история на тази бивша френска колония е изпълнена с чести преврати, последния от които през 2010 г.

Заради нуждата от външно подпомагане от 2007 г. Службата на Европейската комисия за хуманитарна помощ и гражданска защита (ECHO) е отпуснала повече от 225 млн. евро за борба с недохранването в Сахел и управлява тези средства от свои представителства в Чад, Нигер, Буркина Фасо, Мали и има регионален офис в сенегалската столица Дакар, в които работят около 15 европейци и още толкова местни служители. От тази сума над 100 млн. евро са разпределени за храни през 2010 г. и 2011 г. Всъщност Европейският съюз присъства в региона на Сахел повече от 30 години с помощи за развитие.

dariknews.bg

Изглежда, че за "опозиционерите" от "Дарик", това е велика "национална гордост"...




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050868
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци