Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10036394
Постинги: 7891
Коментари: 3512
Гласове: 6340
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
19.01.2012 22:32 - Английската Wikipedia спря в знак на протест. Wikipedia навърши 11 години
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 607 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.01.2012 22:35


Автор: reporter

Английската версия на свободната интернет енциклопедия Уикипедия спира работа за 24 часа. Прекъсването, което започна в 8 часа българско време днес, е в знак на протест срещу готвения от американския Конгрес закон срещу онлайн пиратството - Stop Online Piracy Act (SOPA).

Той има за цел да спре онлайн продажби на пиратски американски филми и музика, като принуди интернет компаниите да блокират достъп до външни сайтове, които предлагат материал, който нарушава законите за интелектуалната собственост. Това ще създаде проблеми и на други технологични компании, като Google и Facebook.


vimeo.com/31100268


"В течение на повече от десет години похарчихме милиони часове, за да създадем най-голямата енциклопедия в историята на човечеството. Сега конгресът на САЩ разглежда законопроект, който може да нанесе фатален удар на свободни и открит интернет. Спирането на "Уикипедия" е сигнал за тревога", се казва в обръщението на основателя на портала Джими Уйлс.

В англоезичната "Уикипедия" има над 3.8 милиона статии, като порталът привлича 25 милиона посещение дневно от цял свят. Въпреки, че при зареждане на страницата се вижда черен екран, достъпа до статиите ще е възможен.

За целта е нужно да се спре зареждането на страницата, в този момент в който се зареди основното съдържания, преди да излезе протестният банер срещу SOPA. При повечето браузери, спирането на зареждането става с натискане на клавиша "Esc" на клавиатурата.

По-късно днес е предвидена среща на представители на интернет-индустрията и с представители на Долната камара на Конгреса, на която ще се обсъди законопроекта.



Свободната интернет енциклопедия
Wikipedia навърши 11 години от създаването си. На 15 януари 2001 г. формално се води за началото на популярния сайт в който всеки може да създаде страница по дадена тема с образователна цел.

Основатели на Wikipedia са Джими Уелс и Лари Сангър. Те използват технологията wiki за бързо създаване на страници в интернет сайтовете, разработена от Уард Кънингам. По този начин всеки може да напише от нулата, добави или редактира дадена статия. От тази технология идва и името на проекта, което съчетава Wiki* и последната част от английската дума encyclopedia.

Първото предложение за онлайн енциклопедия е на Рик Гейтс дадено през 1993 г. Но концепцията за интернет базирана с отворен код енциклопедия е на Ричард Сталман, предложено през 1999 г. Година по-късно се ражда проектът Nupedia, който е енциклопедичен проект, но писан и редактиран изцяло от експерти. Wikipedia е създадена да допълни Nupedia, но поради нарастващата популярност тя измества, което води до затваряне на специализирания сайт през 2003 г.

Така 11 години след създаването си Wikipedia до януари 2012 г. включва над 20 млн. свободно достъпни статии на 283 езика, включително
и на български, които са писани от над 31 млн. регистрирани потребители. Много още анонимни потребители също помагат за допълване на съдържанието по образователните страници. Според данните публикувани от Alexa.com интернет енциклопедията се посещава месечно от 14.5% от всичките интернет потребители. Wikipedia си спечелва репутацията на бърз и надежден източник на информация, поради факта, че страници за определени събития се създават сравнително бързо след като те са се случили. Тя се използва и за учебно средство на студенти, на които им се възлага да обяснят сложни термини и концепции на прост и достъпен език, подходящ за обикновени, а не специализирани читатели.

Тя се подкрепя финансова от фондацията Wikimedia Foundation, чиято цел е да се поддържа отвореността на сайта и да не позволява да бъде зависим от рекламодатели, както и да предотврати неговото използване срещу заплащане.

Въпреки че условията за публикуване на страниците строго наблягат на достовереност и изразяване на неутрална гледна точка, Wikipedia е подложена на критика, че систематично се пишат грешки и несъответствия. Независимо от тези критики, изследване на списание Nature от 2005 г. показва, че научните статии са съпоставими с тези на енциклопедията Британика, като по съдържание и ниво на "сериозно грешки".

*Самата дума Wiki пък има идва от островите Хавай, която на езика на местните жители означава "бърз".




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене