Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.01.2012 16:17 - Природозащитници в дванайсет български града излязоха на митинги срещу шистовия газ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.01.2012 16:58


image Кулминацията на кампанията срещу добива на шистов газ в България беше в събота, когато протести се състояха 12 града в страната.  В 11 часа започнаха протестите във Пловдив, Шумен, Плевен, Бургас и Казанлък. Половин час по-късно тръгнаха митингите във Варна и Велико Търново. В 17 и 17.30 часа протести срещу проучването и добива на шистов газ ще има в Русе и Благоевград. Недоволство има и в София, Добрич и Смолян и то е срещу предоставеното от правителството миналото лято разрешително за търсене и проучване за шистов газ от американската компания „Шеврон“ в Североизточна България.

В София протестиращите около 2000 души поискаха законодателство, което гарантира, че добивът на шистов газ не е свързан с опасности. Те носиха лозунги за забрана на шистовия газ и за това, че изборът е – чаша наполовина пълна или празна. Скандираха: „Трайчо и Нона ще влезете в затвора“. Към тях се присъединиха и млади театрали, които носеха хляб, привързан в бинт. Казаха, че това е български хляб от Добруджа, но за да се направи, трябва здрава земя и чиста вода. А за да покажат, че те милеят за страната си, изиграха и право хоро пред Народното събрание. Всъщност и мотото на протеста е „Българин остани и земята си защити“.

Ангел Славчев от „Гражданска инициатива за забрана на добива на шистов газ“ каза на протестиращите, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева е обещала на среща в петък ГЕРБ да подкрепи закона за забрана за добива и проучването на шистов газ. Законът ще бъде гласуван в сряда.

Над 1000 души се събраха на протестa във Варна.  От декември досега те са събрали над 400 подписа, които ще бъдат предадени в НС. В Пловдив над 1 000 души са подкрепили подписката срещу добива на шистов газ.  В центъра на града се събраха 200 души, които ще връчат събраните подписи на общинската управа, предаде кореспондентът на БНР Кремена Данева. В Плевен инициативата бе подкрепена от Асоциацията на зърнопроизводителите и други неправителствени организации. В Бургас протестът събра 50 души на централния площад, които раздаваха листовки.

Стотици протестиращи в Добрич, сред които и бременни жени, обявиха, че ще преминат към ефективни действия, ако до края на януари не бъде наложен мораториум върху проучванията за добив на шистов газ у нас. Към протестиращите се присъединиха и хора с плакати „Каварна иска рок, а не рак“. Областният управител на Добрич организира публична дискусия за шистовия газ на 23 януари, предаде кореспондентът на БНР Гинка Димитрова.

Около 400 души в Шумен излязоха на шествие. В протеста пред театъра се включи и фолклорната група „Черните кукери“ от шуменското село Веселиново.

Според съобщението за събитието, инициативата ще бъде подкрепена и от българите, живеещи в чужбина: Амстердам, Копенхаген, Лондон, Париж, Рим, Ню Йорк, Чикаго, Атина, Барселона.

Природозащитниците протестират срещу добива на шистов газ чрез технологията хидравличен удар (фракинг), която по думите им се е доказала навсякъде по света, където е прилагана, като силно замърсяваща с много опасни вещества и не случайно вече е забранена във Франция и отделни райони на други държави. Фракингът представлява инжектиране в земята под високо налягане на огромни количества вода, смесена с опасни химикали, които впоследствие попадат в подземните води, земята и въздуха, обясняват еколозите. Опасностите за околната среда и здравето и живота на човека са свързани и с проникване на самия газ през пролуките в земята към повърхността, повърхностното замърсяване от проучвателно-добивната инфраструктура, например хвостохранилища с безвъзвратно отровена вода, предизвикваните земетресения, унищожаването на обработваеми земи, изчерпването на водните ресурси и много други, допълват те.

http://www.mediapool.bg




ХИЛЯДИ КАЗАХА "НЕ" НА
ШИСТОВИЯ ГАЗ СЪС ПРОТЕСТИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРОДАВА!


Снимките са взети от rmsbulgaria



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038236
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци