Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.01.2012 01:55 - За пореден път банките се изгавриха с липсващата държава и нация, с помоща на цирка - разигран от шута Дянков!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1513 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 11.01.2012 02:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От кого се управлява всъщност България?!

05 януари 2012, 13:45 (обновена 05 януари 2012, 13:47) | Автор: Веско Павлов | Източник: LiveBiz

Банкери буквално казаха на Дянков да си гледа работата

Вицепремиерът отклонява вниманието от своите гафове, смята председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян

следвайте ни в Twitter
  • #livenewsbg Само в Livesport.bg: Дойдоха заместниците на Спас Делев: Сръбски мениджър доведе тийнейджъри от Каме... http://t.co/eZB2QeeJ (10/0/2012 22:41)
  • #livenewsbg CES 2012: Parrot представи Ar.Drone 2.0: По време на CES 2012 Parrot представи нова версия на своя п... http://t.co/U95IxLh1 (10/0/2012 21:6)
  • #livenewsbg LG представи 84-инчов 4K телевизор: Един от най-добрите телевизори в света. http://t.co/JWDr1xwd (10/0/2012 20:1)
  • #livenewsbg „Булбанк“ отчита повече изтеглени пари тази Нова година: Празничните харчове около Коледа са скочили... http://t.co/M5LLP8Ke (10/0/2012 19:28)
  • #livenewsbg HTC представи Titan II: Най-новият Windows Phone смартфон на HTC, Titan II, е първият Win... http://t.co/IFPFyU4e (10/0/2012 18:51)
image

Призивът на вицепремиера Симеон Дянков към банките да намалят лихвите по кредитите срещна мощния отпор на търговските банки. В необичайно остро изказване по адрес на Дянков днес по БНР председателят на Асоциацията на банките в България и шеф на „Уникредит Булбанк“ Левон Хампарцумян заяви, че като иска да намалява лихвите, държавата би могла да почне от единствената държавна банка – Българската банка за развитие.
 

От около две седмици насам Дянков непрекъснато припомня как в началото на мандата на ГЕРБ търговските банки му обещали да свалят лихвите по кредитите, ако държавата се погрижи да стабилизира кредитния рейтинг. Преди Нова година Дянков заяви, че тъй като това е вече факт, очаква сега и банките да изпълнят обещанието си. Онзи ден вицепримерът пак припомни това обстоятелство, като даже публично покани Асоциацията на банките в България на заседание на тристранката в края на януари.
 

Очевидно последното силно дразни банкерите, тъй като Хампарцумян го тълкува като опит за намеса на държавата в работата на банковата система.
 

"Мисля, че вече всички, които имат малко повече разум в главата, разбраха, че господин Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и т.н., защото устройството на държавата е друго. Но, разбира се, като нападне банките, отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил", казва шефът на "Уникредит Булбанк".

"Държавата, включително г-н Дянков, има банка. Министърът на финансите е принципал на Банката за развитие и съвсем спокойно биха могли оттам да започнат с намаляването на лихвите. Но както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява", завършва Хампарцумян.

"Аз не вярвам в катастрофалните сценарии за разпад на еврозоната и еврото. По-скоро ще се намерят пътищата за по-пълна интеграция на държавите, за по-добра финансова дисциплина. Начинът, по който това ще бъде направено, много трудно може да се предскаже. Съответно бизнес решенията трудно биха могли да се вземат когато има една такава въпросителна, обясни той.



image Банките "бетонират" лихвите image13:25 | 08.01.2012image 536 imageкоментари 0

imageХубен Ненчев
Нещо се случи в държавата в началото на 2012, щом иначе сдържаният и общо взето неконфликтно настроен към правителството главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк и шеф на АББ Левон Хампарцумян си позволи остър тон към финансовия министър Симеон Дянков.
Преди дни Дянков почти в ултимативен тон предложи представители на търговските банки и БНБ да се срещнат с него до края на януари т.г., за да обсъдят и договорят възможности за поевтиняване на кредитите. Той обясни, че държавата си е свършила работата, като e осигурила финансова стабилност в страната, което довело до поевтиняване и на външното финансиране за трезорите с цели 2-3 пункта. "Сега е време банките да отговорят", отбеляза Симеон Дянков.
Хампарцумян отхвърли идеята за държавна намеса в ценовата политика на банките по активните им операции и най-вече в кредитирането. „...всички, които имат малко разум в главата си разбраха, че г-н Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и т.н., защото устройството на държавата е друго. Като напада банките, финансовият министър отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил”, заключи Хампарцумян и остави всички, които го познават поне малко, с отворена уста заради политическите рискове, които поема с подобни крайни думи към изпълнителната власт. Банкерът зададе и резонен въпрос – защо на 100% държавната Българска Банка за развитие не е понижила цената на кредитирането, което разрешава?
Явно нещо в държавата се променя, защото и БНБ скромно замълча по въпроса трябва ли частните банки да получават от държавата указания по активните им операции.
Проблемът е, че и финансовият министър е наясно, че сами по себе си изпълнителните директори на частни търговски банки и членовете на техните бордове, не определят цената на кредитирането извън лимитите, спуснати от техните мажоритарни акционери. Собствениците искат всяка година определена печалба и рентабилност, която зависи най-вече от маржа - или ножицата, между цената на пасива и цената на актива. На тази база се определя и възвращаемостта на инвестициите в българската банкова система и възможността мениджърите да взимат заплата като такива. Ясно е че тук се взимат предвид не само сегашните рискове, но и бъдещите, а те поне за 2012 г. са много високи в Европа предвид кризата в еврозоната.
"Министърът на финансите е принципал на ББР и съвсем спокойно биха могли оттам да започнат с намаляването на лихвите. Но както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява", заключи Хампарцумян. А и българската икономика е пред замръзване предвид ниските проценти на растеж – едва 1.5% ръст на годишна база за 2011 г срещу обещаните от Дянков 3.6% годишно.
Затова по-високата цена по привлечените средства и по отпуснатите кредити е естествена за България и определя убийствената и подигравателна оферта на банкера Хампарцумян, който предложи на министър Дянков занапред да «водим диалога за лихвите и през медиите...Г-н Дянков не е обсъждал засега с банките темата за понижаване на лихвите по кредитите, която представя в медиите».

Според по-умерения тон на изпълнителния директор на Прокредит банк Петър Славов пред в. «Класа» «търсенето на кредити не е вследствие от по-ниски лихви. Когато имахме кредитен бум, лихвите бяха почти същите като сега. В момента търсенето е свито, защото бизнесът се чувства несигурен и притеснен от бъдещето не само на световната, но и на българската икономика.
Вече е ясно и друго - макар бизнес климатът в промишлеността през декември 2011 г. да нараства с 2.1 пункта спрямо ноември, истинската производствена активност се оценява като намалена предвид увеличените запаси от готова продукция и очакванията за производството и заетите през първото тримесечие на 2012 г. са по-неблагоприятни в сравнение с изразените мнения през миналия месец.
Освен това съществено изискване на ЕС е и поддържането на стабилността на самите банки, независимо дали ще бъдат критикувани, че не са особено либерални в отпускането на кредити, твърди пък икономистът от Индъстри Уоч Георги Стоев. «Консервативното кредитиране трябва да се запази. Дори в такава тежка година банките увеличиха кредитите си към бизнеса, разбира се, с много по-слаби темпове в сравнение с пред кризисните нива. За разлика от кредита към домакинства, който се свива, бизнесът увеличава своята дългова експозиция към банковата система във времена, в които се съкращават работни места и има несигурност на пазарите, заключи още Георги Стоев пред агенция «Фокус».
Според шефът на държавната ББР Асен Ягодин банките не бива да рискуват своята висока капиталова адекватност – в Европа 9%, у нас - 17%, защото са заделени големи провизии за проблемните заеми.
Освен това Ягодин контрира де-факто Дянков като отбеляза, че «държавните ръководители трябва да знаят, че дори и да има лесен достъп до външно финансиране, не трябва да се изкушават и да пристъпват към необосновано големи дългови експозиции, за да могат да поддържат изкуствен стандарт, който не отговаря на икономическата реалност». А това е сигурен сигнал, че и политиката на УС на държавната ББР не се отличава съществено политиката на ОББ, Булбанк или ТБ Алианц България. Колкото до Симеон Дянков, макар и анонимно, банкерите имат едно предложение – да отговори защо когато можеше да вземе външни кредити без пари той похарчи трупаният близо 12 години фискален резерв, който сега, през ББР например, можеше да се влее в икономиката на ниска цена и да направи конкуренция на търговското финансиране на предприемачите.



image BG-банките няма да се сринат image14:00 | 10.10.2009image 196 imageкоментари 0
imageАко успеем да стигнем до балансиран бюджет, можем да използваме част от фискалния си резерв като гаранция. Срещу този ресурс ще бъде възможно банките да дават пари.Това заяви в Перник финансовият министър Симеон Дянков.Той подчерта, че подобна схема досега не е използвана, но би могла да се реализира при стабилна фискална политика.
Банковата система в България е много стабилна, подчерта финансистът. По думите му, по резерви страната ни е на първо място в ЕС и няма опасност банковата система да се срине. Доста големи фирми започват да идват през последния месец-месец и половина. Това ни дава оптимизъм, че като тръгне световната икономика, можем да се окажем в центъра на интерес от страна на външни инвеститори, които досега не сме имали.
Инфраструктурните проекти са голям приоритет за правителството, подчерта Дянков. Той обеща средства за запазване на работната ръка. Около десет такива мерки се предвиждали в Тристранната комисия. По-важно е да се запази работникът на работното му място, дори и държавата да доплаща, заяви Дянков

economynews.bg



Автор: chavdar01

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА РАЗБЕРАТ ДЯНКОВ И БОРИСОВ,ЧЕ Е НУЖНО ЗА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОБЯВИ НУЛЕВА ГОДИНА ЗА ПЛАЩАНЕТО НА КРЕДИТИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА КЪМ БАНКИТЕ.ЗА ДА МОЖЕ ИКОНОМИКАТА МАЛКО ДА ВЗЕМЕ  ВЪЗДУХ.ТУКА НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА НЕПЛАЩАНЕ,А САМО ЗА ЕДНОГОДИШЕН "КУРОРТ"ЗА СЪСИПАНИТЕ КЛИЕНТИ НА БАНКИТЕ,ПРОСТО ЕДНА ГОДИНА ПОЧИВКА.А ЗА БАНКИТЕ ДА БЪДЕ КАТО ДАНЪК "РОБИН ХУД". ( ВИЖ КЛИПА).И БЕЗ ТОВА ТАКСИТЕ СЪВСЕМ НЕ СА ИМ МАЛКО,ТАКА ЧЕ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ ТЯХ ЕДНА ГОДИНА.А МОЖЕ И ЗАПЛАТАТА НА ЛЕВОН ХЪПАРЦУМЯН   ОТ 2.4МИЛИОНА ГОДИШНО ДА СТАНЕ 120ХИЛЯДИ ГОДИШНО,А И НА ДРУГИТЕ "ВЕЛИКИ СПЕЦИАЛИСТИ"   КАТО НЕГО!                   http://youtu.be/Sh3fs6ChwBQ





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - 008
11.01.2012 08:47
Не мога да разбера защо само в БГ лихвите са толкова високи!
Трябва да започнат да ги стрелят по улиците гадните "банкери",но и това им е малко.
Все пак скоро ще си ги завират отзад активите на фалиралите лица ,щото и цените им ще падат,и луди купувачи ще липсват. Това и слепец неикономист го вижда.
Изходите са 2 - или яка инфлация или революция.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10051629
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци