Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990712
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
21.11.2011 07:21 - Вълна от протести срещу управляващите и капитала залива Европа и САЩ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.11.2011 07:22


Хиляди хора от различни страни се включиха в протести срещу икономическата политика на техните правителства и срещу корпорациите.

Италия
Десетки хора днес пострадаха по време на студентски протести в цяла Италия. Най-голям брой ранени – девет души, всичките полицаи – имаше в Торино, там в протестните акции взеха участие около 1500 младежи, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от „Фокус“.
Студентите се обявяват против правителството на новия премиер Марио Монти, като го определят като
кабинет на банкерите”, и се опасяват, че то няма да се грижи за социалната политика.
Съобщава се също така за ранени в Милано и Палермо, където полицаите се наложи да използват сила срещу демонстрантите. Във Флоренция студентите се опитаха да окупират главния офис на италианската централна банка. В Рим, където по улиците се събраха около три хиляди души, бяха хвърляни яйца по сградата на горната камара на италианския парламент.
В този момент там изнасяше
програмната си реч Марио Монти.

Гърция
Около 15 000 души, по данни на полицията, протестираха в центъра на Атина, за да заявят, че им е писнало от мерките за строго ограничаване на разходите. Те направиха това по повод годишнината от потушаването на студентския бунт от военната хунта през 1973 г.
Протестиращите са били главно студенти, активисти на радикалната левица и анархисти. Близо до парламента в станал инцидент между група младежи, които хвърляха камъни и коктейли „Молотов“ срещу полицията, която отговори с използването на сълзотворен газ, съобщи полицейски източник.
Традиционните лозунги по повод годишнината от студентския бунт придобиха много актуално звучене, осъждащо „хунтата на банките, на ЕС, на МВФ„, както можеше да се прочете на един от плакатите, намекващ пряко за
наложената на Гърция политика на строго ограничаване на разходите от нейните кредитори.

Испания
Учители и ученици протестираха днес в Мадрид срещу орязването на бюджетите, което засяга образованието. Това става три дни преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат спечелени от десницата.
„За качествено държавно образование, не на бюджетните ограничения“, „образованието не се продава, то се защитава“, можеше да се прочете на плакатите, носени от няколко стотин ученици. Тази вечер те се готвеха да се присъединят към учителите, които стачкуват от началото на учебната година срещу мерките за намаляване на бюджета, приети от регионалното дясно правителство.

Чехия
Над 2000 чехи, включително студенти и преподаватели от университетите, както и профсъюзни активисти, протестираха в Прага против икономическата политика на правителството, предаде ИТАР-ТАСС. Според полицията демонстрацията е преминала без никакви инциденти.
Сред демонстрантите бяха бившият премиер на Чехия Иржи Пароубек и словашкият философ Славой Жижек.
Участниците носеха лозунги и транспаранти и скандираха „Оставка на правителството!“ За разлика от досегашните демонстрации, след шествието по Вацлавския площад и централните улици, участниците се разделиха на няколко групи и проведоха семинари под открито небе, посветени на икономическото положение в страната.

България
Студенти от Софийския университет „Климент Охридски“ 
протестираха заради намерението на правителството да направи така, че те да поемат вече до 2/3 от разходите по обучението си в държавна поръчка. До лятото на 2010 година студентите са поемали до 1/3 от общата годишна издръжка за следването си, а след това цифрата е скочила до 50%, колкото е и сега.

Великобритания
Протестиращи срещу капитализма пред катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон заявиха, че остават и няма да се подчинят на ултиматума да бъдат санкционирани, ако не вдигнат палатките си, предаде Асошиейтед прес.
Лондонски власти поставиха предупредителни бележки върху палатките вчера с искането те да бъдат махнати от двора на катедралата до 18 часа по Гринуич в четвъртък.
Движението „Окупирай Лондон“ обяви, че никой не е напуснал след крайния срок и отбеляза изтичането на срока с митинг и минута мълчание пред катедралата. „Общото чувство в момента е въодушевление„, заяви един от протестиращите.

САЩ
Над 300 участници в протести в четвъртък в САЩ по случай втория месец след появата на движението
Окупирай Уолстрийт, са били арестувани, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. Най-голям е броят на арестуваните в Ню Йорк – 180 души, сред тях има и леко ранени.
Седем полицаи са били ранени при опитите на силите за поддържане на реда да разпръснат демонстрациите.
Сред арестуваните е и пенсиониран капитан от полицията, който дошъл на протеста облечен в парадна полицейска униформа.
Според АП много от участниците в протестите носели със себе си оцет като средство за противодействие срещу сълзотворен газ. Полицията конфискувала вериги и катинари, с които някои от протестиращите имали намерение да се заключат към вратите на офис зданията във финансовия район на Ню Йорк, разположен около фондовата борса.

http://dnes.dir.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене