Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990423
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
21.11.2011 07:24 - Почна голямото следизборно стригане на добитъка!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 744 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: madamerosa

Преди изборите управляващите обещаваха на стадото зелена тревица и студена водица. Валеше дъжд от трикольорни лентички, а от небето сегиз-тогиз ни сваляха звезди. Метрото въртеше втория си кръг, а дъгите на столичното околовръстно предизборно се покриваха с асфалт, подобно на недостроените магистрални отсечки. Изборите обаче минаха, а с тях и сладките приказки. ГЕРБ взе цялата власт и запретна ръкави за голямото стригане на овцете. Ситуацията рязко се вдянковизира и идиотските решения заваляха още в деня след вота. Приет бе недодялания, крайно антисоциален бюджет за догодина, чиито скрити капани тепърва ще щракат под краката ни. Правителството нарочи болните и майките за най-голям враг на държавата и почна икономиите си от тях. Очевидно те ще трябва да заплатят за некадърността на финансовия министър да управлява сметките на държавата. Съживен бе разговорът за по-рязко покачване на пенсионната възраст, въпреки постигнатите договорености. Особено ми хареса изнудваческата формулировка "евентуалното повишаване на пенсиите ще бъде обвързано с нарастване на възрастта за пенсиониране". БДЖ на практика се закрива, а 2 000 човека остават на улицата. Стотици други ще бъдат натирени от спешната помощ заради внезапно стартиралата реформа там с цел съкращения. Кажи ги общо 3000 безработни. БАН е оставена на доизживяване - много учени също ще се видят принудени да търсят друго препитание. Орязан бе и бюджетът за земеделие. И най-новият хит на седмицата - работещите без трудов договор занапред също ще бъдат глобявани, дори вината да е на работодателя. А честити ви избори!

Сега крайно либерални и крайно съмнителни икономисти подготвят почвата за разпродажбата на българските пощи. Малките болници също нямат шанс и скоро ще излязат на пазара на недвижимости. На всичко това въпросните икономисти му викат "реформи". И аплодират политиците за "куража" да ги осъществят. Без цепелини и влакове - викат - може. Доказано било исторически. Но без реформи - не. И без Държавен резерв също можело, нищо че така се ръзвръзват ръцете на спекулантите. Затова и него закриват. "Кураж" на властта не й липсва, ако се съди по смелия й антисоциален замах. Изборните резултати съвсем я окуражиха. Цялата власт е в ръцете й, а опозиция насреща си няма. Кога, ако не сега?

Дянковата наглост достигна своя връх със заканата към фермерите, че ще им спре субсидиите, ако дръзнат да протестират. Също като своя началник, който заплаши да пусне сондите за шистов газ, ако разни еколози не спрат да го дразнят с протестните си акции. Видяла жабата...Впрочем изборите развързаха ръцете на правителството и по въпроса за шистовия газ и сондите вече напират към плодородния Делиорман с благословията на премиера, напук на протестите на природозащитници. Разбира се, ще бъде грешка да отдадем цялото безобразие само на личната невнятност на Дянков. Министърът явно е приел да играе ролята на "полезен идиот", чрез който трябва да се проведат крайнолибералните реформи, за които правителството е поело ангажимент. А пред кого е бил поет ангажиментът? Ще разберем като като теглим чертата и видим кой е спечелил от масовата хирургия. Едно е сигурно - Дянков упорито плува натам, откъдето светът взе да се връща. Изглежда случихме на единствения финансист, който още не е разбрал за провала на либералната глобализация. Колко ли смях предизвикваме в публиката с хвалби от сорта: "Ние сме горди, че сме втори по големина на малък външен дълг и шести по нисък дефицит, зад нас е и Германия включително".

Ултрадясната следизборна "резачка" със сигурност ще се хареса на сините, така че съпротива от тяхна страна не се очаква. ДПС ще трябва да почерпи за закриването на Държавния резерв. С него се заличават и следите на множество далавери с нейно участие, както и опасните й връзки с позабравения вече герой на криминалния преход - Мирчо Циганина, през чиито фирми се източваше резервът. Догановите експерти вече дадоха нишан, че ще подкрепят и покачването на пенсионната възраст. Единствено БСП засега оказва съпротива, но вяла. Как да противостоиш на ликвидацията на железниците, като сам си допринесъл за нея?

За следизборната разюзданост на властта допринесоха и избирателите. Или поне тези, които си поискаха "още от същото", по сполучливия израз на чуждите медии. Параметрите на бюджета станаха известни още преди втория тур на изборите, а "теслата" на Дянков откровено се подаваше изпод ръкава му, но българите затвориха очи и не пожелаха да видят какво им се готви. Което само усили нездравия блясък зад очилцата на финансист номер едно. Няма извинение за ония, които проклинат несретата си, а гласуват за преумножаването й.

Избирателят даде карт бланш за антисоциалната политика на правителството и му развърза ръцете за груба разправа с най-уязвимите в обществото. Затова пък тънката прослойка от хиперзаможни запази всичките си привилегии. Някой да си спомня още за хеликоптерните акции срещу незаконно построените палати? Неслучайно управляващите изрекламираха победата си на вота като своеобразен вот на доверие към кабинета. Оттук-нататък безобразието е легитимирано - народът ни гласува доверие да продължим по същия начин. Защо да не изхвърлим 2000 човека на улицата, ако хората го искат?

Посегателството срещу образованието и науката започна още преди година. Наказателната политика срещу пенсионери, майки и безработни също се прояви още в първите месеци на новата власт. Към разпродажбата на държавните активи се върви целенасочено от началото на мандата. Закриването на болници се превърна в специалитет на това правителство. Ако някой е очаквал рязък обрат във водената дотук политика, сега ще хрупа това, което му дадат. Ако изобщо нещо му дадат.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене