Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.11.2011 03:17 - Поредното най - голямо падение в българската бивша наука, в лицето на Пловдивския университет:Доктор Христо Стоичков, доцент Цветозар Томов и големият смех
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2063 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(ИЛИ ТРАГЕДИЯ?!)

Автор: mamkamu


image image
imageКогато в петък Пловдивският университет присъди званието „доктор хонорис кауза” на футболната звезда Христо Стоичков, хиляди българи се чудехме да се смеем ли или да плачем. Да се смеем на  званието „доктор” присъдено на Новия Бай Ганьо или да плачем за нивото на цялото ни висше образование, принизило се до нивото на един откровен илитерат.

Защото бившият футболист и „треньор” с цялото си държание и приказки и през цялата неговата кариера, показваше само едно: Колко прост може да бъде българинът, особено, когато добие слава и пари. Това е някаква проклета сбъркана родна геометрична прогресия, която има способността да умножава в пъти простотията на индивида и да го кара да се чувства самодостатъчен. Тя изключва всякакво наличие на самосъзнание, подобно на примат, който вижда недостатъците на другите, но е неспособен да погледне себе си отстрани. Когато обаче на тази маймуна започне да й се обръща повече внимание, тя се олива обикновено в стремежа си да се покаже като по-по-най.

В Древен Рим, преди повече от две хилядолетия, гладиаторите и колесничарите, чиито съвременни еквиваленти са футболистите, ръгбистите, борците и т.н. са били наистина идоли на тълпата и шампионите сред тях постигали огромна известност и богатство, както е и днес. Те обаче винаги оставали в дъното на обществената стълбица и дори през мисълта не им е минавало, че могат да станат част от интелектуалния елит на тогавашното общество. Все едно да сравняваш Тацит с тогавашните тракийски овчари. Смех!!! С това древните за кой ли път отново ни показват, че макар и технологически изостанали, те са имали социални буфери, които запазвали обществото в някакъв нормален и не уродлив вид.

Уродливият смях обаче ни го достави отново Пловдивският университет, който за пореден път доказа, че стотиците български „университети” са изпаднали в една интелектуална хиперинфлация, обезценяваща самото им наименование. Обществена тайна е, че подобни учебни заведения бълват „висшисти” на конвейр, наблягайки на заплащането на образованието, а не на качеството му... Едно време имаше лаф, че и магаре да вържеш на пилона на Военното училище, то ще го завърши. Това важи и днес за повечето „университети”. Не искам да кажа, че Пловдивският е такъв...

Хич не ми се пишеше отново за Стоичков, но човекът, който ме подтикна да напиша тия редове е един преподавател в Пловдивския университет, който имА гражданската доблест да се противопостави на ширещата се напоследък модерна „целесъобразност”. Той нито ми е симпатичен, нито изповядва повечето от моите политически идеи. Но когато човек показва публично, че има чест и достойнство, аз не мога да го подмина, защото после няма да спя добре... Това, което направи той, е един израз на една присъща функция на интелектуалеца, отдавна забравена от по-голямата част на „мислещия” ни елит в последните 70 години.

Социологът Цветозар Томов обяви, че напуска преподавателското си място в Пловдивския университет, заради присъденото звание „доктор хонорис кауза” на Христо Стоичков. В писмо до ректора на Пловдивския университет, разпространено в Интернет той заяви:

"Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле.

Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек. Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем"


А аз си пожелавам повече такива мъже, като доцент Томов... Щото напоследък мъжете в тая държава са си взели доживотна отпуска май.





Гласувай:
4


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Сега остава да
16.11.2011 03:47
направят доктор и "цар Киро"...
цитирай
2. apostapostoloff - Дайте титла и на
16.11.2011 03:50
"цар Киро" бе, бунаци!
цитирай
3. bojo12345 - Споделяв мнението ти.
16.11.2011 08:13
Камата показа на света как рита с краката,
и че няма култура в главата!
цитирай
4. kabuli - Кабули
16.11.2011 08:19
Приятелю, има нещо тъжно в самия факт, че именно на Стоичков се присъжда това почетно звание. Та нали самия той беше казал, че България не му е дала нищо! И в краен случай университетите са институции, където се прави наука, а не се псува на поразия! Вярвам, че по нареждане на Генерала е станало това, а и пловдивския университет е ковачница на доктори.
цитирай
5. godlieb - ПОДОБЕН СЛУЧАЙ
16.11.2011 14:14
КМЕТЪТ КИРИЛ ЙОРДАНОВ - ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВАРНА - 2010.!
цитирай
6. samvoin - Приятелю, има нещо тъжно в самия ...
16.11.2011 17:44
kabuli написа:
Приятелю, има нещо тъжно в самия факт, че именно на Стоичков се присъжда това почетно звание. Та нали самия той беше казал, че България не му е дала нищо! И в краен случай университетите са институции, където се прави наука, а не се псува на поразия! Вярвам, че по нареждане на Генерала е станало това, а и пловдивския университет е ковачница на доктори.
Няма и сянка на съмнение, по чие нареждане е, след като видим свинската зурла до него - най - големия убиец на българската култура в историята ни.
Въпроса обаче е, кой и защо направи този "генерал"?
За какви заслуги точно?
Вече разбрахме, че дедо му е гръмнат от шумкар, не заради "смела и героична борба с комунизма", а щото искал да оправя жена му, като ходил у тех уж на "обиск" и по служебна работа...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10047698
Постинги: 7919
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци