Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.11.2011 18:50 - "Що не си кажат, че изборите са организирана престъпност?!"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: elahikari

Прочетен: 41 Коментари: 0 Гласове: 3


image Граждани и политици в лабиринта на онлайн комуникацията В България политици и граждани се разминават, дори и в интернет. Докато в профилите на политиците доминират клишета и обещания, юзърите залагат на сарказъм и ирония. Докато политиците премълчават, юзърите коментират...  

 

"Това, което видяхме около тези избори, е че казаното от гражданското общество в мрежата ярко контрастира на написаното в профилите на политиците",  казва Марина Кирова, PR-eксперт и изследовател на новите медии. Според нея именно усещането, че лидерите в България не са автентични, намалява доверието на гражданите към тях и прави все по-мъчителен пътя им до урните.

Twitter-комуникацията дава предимство на бързото общуване и лаконичната реплика. Най-активните потребители се познават чрез писанията си и са като мини общество. Разминаването в Тwitter между граждани и политици е не само в стилистиката, но и в дневния ред. Ако политиците тихомълком подминаха темата за безредиците в Катуница, то юзърите не пропуснаха да й направят дисекция.

imageТуитър - място за мини гражданско общество

Бунтът на мини-обществото

 

Юзърите не пропускат темите отвъд предизборната скука. Придвижването на България към Шенген, неефективността на МВР по отношение на престъпността и компроматната война Цветанов-Плевнелиев – това  са първите три точки от дневния ред на юзърите. „Разбира се, гражданите в интернет коментират - най-вече остро критично – и изборното шоу и политическите клишета”, анализира Марина Кирова. В Тwitter-профила beertobeer, например, четем: Вместо да повтарят, че купуването и продаването на гласове е престъпление, що не си кажат,че изборите са организирана престъпност?

Гражданското мини Тwitter-общество не се притеснява да изразява  и позицията си, дори и когато тя е контра на общопритетата партийна линия или е неудобна за управляващите политици, коментира Марина Кирова. Юзърите задават въпроси, които традиционните медии не повдигат на тези избори. И са изключително критични към медиите, особено към телевизиите. Считат, че управляващите контролират или опитват да се месят в редакционното съдържание.

imageКой определя дневния ред в интернет?

Дневният ред в интернет

Както вТwitter, така и в гражданските блогове дневният ред въобще не кореспондира с този на политиците. Ако политиците дават обещания, кроят управленски планове и заливат избирателя с официални формулировки, то блогърите се вълнуват от икономическото развитие на страната, проблемите в управлението и купуването на гласове .

Новото в гражданската активност при тези избори е, че самите блогъри са доста по-активни в търсенето на  стойностния кандидат. Двама  блогъри дори организираха онлайн дебат между кандидатите за кметове на София. А по идея на блогър, по модела „Обамаметър” се създаде и сайтът PolitiKat.net. Целта и на сайта и на секциите Бойкометър, Ветропоказател, Истинометър е да проследят политическите обещания на различни държавни лица, да сравнят идеите и решенията, които дават, ако има такива.

От намеци - конкретни обвинения

Марина Кирова констатира, че блогърите негодуват срещу  традиционните електронни и печатни медии заради липсата на критична гледна точка към властимащите. Според тях не само се прокарва предизборно поръчково съдържание в медиите, а се правят и опити за влияние върху съдържанието в интернет. „Винаги е имало намеци”, уточнява Марина Кирова. „Но около тези избори вече се появяват и конкретни обвинения за съществуването на платени групи, които пишат по форуми, блогове, Тwitter, Facebook, чиято задача е да манипулират посланията в интернет."

С други думи - в блогосферата и в Twitter граждани и политици ще се срещнат, но на някои други избори. На тези избори остават изгубени в мрежата.

 

 

Автор: А. Ненкова






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038798
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци