Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.10.2011 08:06 - "Възмутените" по цял свят се мобилизират
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1481 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: elahikari

От Мадрид до Ню Йорк протести са свикани в 719 града в 71 страни    
 
 
image

Протест на площад Пуерта дел Сол в Мадрид, юли 2011 г. 

 

Утре движението на възмутените, бунтуващи се срещу породената от кризата несигурност и срещу могъществото на финансите, ще протестират по цял свят с надежда да придадат международно измерение на тази небивала форма на недоволство, възникнала през пролетта в Испания.

От Мадрид до Ню Йорк протести са свикани в 719 града в 71 страни, съобщава сайтът 15october.net , разчитайки на широко разпространения чрез социалните мрежи свой лозунг "Единни за световна промяна".

Пет месеца след появата на движението на 15 май в Испания "възмутените" и други свързани с тях групи искат да превърнат 15 октомври в ден символ, прицелвайки се във важни финансови центрове като Уолстрийт, финансовото сърце на британската столица - лондонското Сити, седалището на Европейската централна банка във Франкфурт.

В Мадрид, стичайки се от периферните квартали и предградията, те ще извървят пътя до "Пуерта дел Сол" - емблематичния площад, който окупираха за месец през пролетта и където смятат да прекарат нощта срещу неделя.

"Ще накараме политиците и финансовата върхушка, която ги обслужва, да разберат, че отсега нататък ние хората ще решаваме бъдещето си ", се заявява в манифест, призоваващ за протести из цяла Испания.

Разпростирането на движението чак до Съединените щати "показва, че става въпрос за проблем, който засяга не само Испания, но и целия свят, тъй като кризата е глобална, пазарите действат в световен мащаб", обяснява Хон Агире Суч, говорител на движението в Испания.

След големите демонстрации през пролетта в Испания движението обхвана множество страни, но с твърде разнообразно участие, като мобилизацията във Франция, например остана доста слаба.

Липсата на конкретен водач, отхвърлянето на всякаква форма на политическа структура, крайната "демократичност на участието" поставиха под съмнение жизнеспособността му.

"Терминът „възмутен“ е нещо като етикет, връзките все още са доста хлабави. Няма общи искания, в това е слабостта на движението", подчертава Арно Закари, бивш председател на антиглобалистката организация АТТАК в Белгия.

В Испания обаче, където безработицата достига рекордните 20,89%, гласът на "възмутените", ползващи се с широка народна подкрепа, успя да се чуе.

Това е едно изключително обещаващо явление, което цели да обнови дълбоко една форма на участие на гражданите в политиката, защото гражданите вече не искат да разчитат на политици или партии, а искат всеки сам да тежи на мястото си. Може да се каже, че това е завръщане към изворите на демокрация, анализира случващото се френският икономист Тома Кутро, съпредседател на АТТАК.

"Мобилизацията е най-голяма в страните, засегнати най-силно от кризата", отбелязва Арно Закари, цитирайки Испания. "САЩ са държавата, откъдето тръгна кризата и където последиците й са много тежки, което обяснява и мобилизацията там", допълва той.

Движението "Окупирай Уолстрийт", което в САЩ бе подхранено от безработицата сред младите хора и от нарастващото неравенство, призовава за протест на нюйоркския площад "Таймс скуеър" утре.

В Европа "възмутените" ще излязат на улицата по малко навсякъде - като в Лисабон, например, където движение "Нестабилно поколение" е представено като предвестник на мобилизацията, пише БТА.

Няколкостотин или няколко хиляди други се очакват в Брюксел (сборна точка на протестен поход, преминал през Испания и Франция), в Цюрих, Женева и Базел (където на прицел ще бъде могъществото на банките), на площада при борсата в Амстердам, а също във Виена, Варшава или Прага.


Автора на този блог пита: КЪДЕ СМЕ НИЕ?!



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. andrei - Къде сме ние?
15.10.2011 08:13
В кочината на топло...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041113
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци