Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989651
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
15.10.2011 03:43 - Несправедливата присъда е по-страшна от смъртната
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1956 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.10.2011 03:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Автор: starwoman

Копирам тази статия, защото ме заинтригува много силно. Предполагам и на други ще им е интересно. Не се наемам да коментирам, защото при толкова много обстоятелства и участници всичко е възможно.

               image

                image

                    image

Едва ли много хора помнят двойното убийство на момче и момиче, чиито тела бяха изкопани край бургаското село Равда. През 1993 г. случаят потресе България. “Труд” научи, че прокуратурата вероятно отново ще се заеме с делото след разследването на журналистката Гергина Банкова от списание “Правен свят”. По процеса доживотни присъди получиха двама плажни спасители, които и досега лежат в Ловешкия затвор.

По-страшна от смъртната присъда е само несправедливата. По дело 155/1995 г. на Бургаския окръжен съд магистратите нямат верни отговори на въпроси, които са задължителни и за дописка на стажант репортер: какво, кога, къде, как, с какво, защо. Но имат отговор на въпроса “кой“. Подсъдимите - естествено. Защото няма кой друг да е!

24-годишната Нели Чакърова и братовчед й Любен Радев (21 г.) са в неизвестност от 14 юни 1993 г., когато са пристигнали в с. Равда, Бургаско. Изчезнал е и малкият спортен “Мерцедес”, с който са пътували. Това пише бащата на Нели до полицията на 21 юни.

Веднага братовчедите са обявени за общонационално издирване. В ранния следобед на 25 юни дете вижда полузарито с пясък тяло. То е на Нели. Местността се нарича Кокала. На следващия ден под строителни отпадъци е открит и трупът на Любен.

Според съдебния медик д-р Косьо Янков момичето е умряло след странгулация (обесване), а момчето има счупен череп.

Бързо разследващите разбират, че Нели е била много пияна на 15 юни, когато с братовчед й са влезли в равденската дискотека “Джой”. Тя и Стоян Пашкулев (27 г.) току-що са се запознали, но са се “надцаквали” кой с повече борци си другарува. В “Джой” е била и приятелката на Стоян - Мария, и Антоанета, която работи с тях в ресторант “Луна”, и спасителите Мирослав Събев и Димитър Неделчев. А в същия ден, когато развиделявало, Стоян е събудил приятелката си и й наредил веднага да тръгне с него. Пак на 15-и бъдещите жертви вечеряли в равденския ресторант “Кристал” и са били с колата си.

На 29 юни главният следовател Георги Бончовски показва на Антоанета 4 снимки на хора. Единият й е неизвестен, твърди тя. Това е бъдещият обвиняем Димитър. Но в разпит, който според следователя е проведен същия ден, тя разказва какво е правил в “Джой”, в малките часове на 15-и неразпознатият от нея човек - заедно с другия спасител (Мирослав - б. а.)и Стоян. Тримата поели след Нели и Любен, когато те си тръгнали от дискотеката.

До 30 юни разследващите научили, че братовчедите първо са били в “Джой”, а после - в “Кристал”, а после и още много интересни неща.

Че Нели и Любен, когато са напуснали дискотеката, са били последвани от “две яки момчета”. Не от три.

Че в кръвта на Нели е имало 0,24 промила, а в ресторанта е изпила 450 грама алкохол. Излиза, че тя е живяла поне още 12 часа.

Че бащата на Любен, който е известен бижутер, е бил обран около 6-и същия месец в Слънчев бряг в знакова висаджийска дискотека. Той веднага е повикал Нели, тя е долетяла от София с “шефове на борците” и така уредила светкавично връщането на многото злато. После братовчедите се фукали пред грабителите, които много се дразнели.

Че Нели е била преследвана заради долари, които кипърският й любовник е взел на заем преди да изчезне.

Разследващите са узнали също, че на 13-и същия месец в “Златна ябълка” висаджии са убили Валерий Силаруб - виден руски мафиот. А после целият Слънчев бряг е бил пълен с “борци”, които са очаквали контраудар. И с полицаи - за да предотвратят международния бандитски сблъсък.

На 30 юни привечер в Пловдив освен Стоян в откраднатия “Мерцедес”, са открити двамата души, които са издирвани за разпит още от 26 юни.Те са бодигардове в пловдивски ресторант. Твърденията на единия за това кога са се запознали със Стоян, не съответстват на казаното от другия.

На 1 юли Бончовски разпитва спасителите Димитър и Мирослав. И ги пуска. Още на другия ден сутринта обаче двамата са задържани.

След дни разследващи докладват на телевизионния зрител за постижението си - убийците са признали вината си, тя е доказана, случаят е ясен... На 7 юли столичен вестник пише, че “Двойното убийство край Равда е разкрито”: тримата заподозрени са задържани в издирвания “Мерцедес”, те две седмици са се крили от полицията, направили са признания...

Пак на 1 юли, минути след като бъдещите обвиняеми спасители напускат кабинета на Бончовски като свободни хора, той разпитва двама свидетели, които заявяват, че на 15 юни към 1,00 ч са отишли в “Джой", където са видели Нели и Любен. Но и в двата протокола за разпит върху тези цифри са чукнати други цифри - 23,30, а датата остава същата. Така с един замах посещението на жертвите в дискотеката е преместено почти денонощие напред.

На 2 юли арестуваната бременна Мария казва, че Стоян й бил признал - мерцедесът е от “ония двамата”, потвърдил, че са убити и че той го е направил заедно с двамата спасители.

Но въпреки тази зловеща информация Мария 15 дни се разхожда из България с лесно разпознаваемата кола на жертвите. В Хисаря са разпродали почти цялата стока, която е била в нея - кашони с козметика... Спали са в хотели в три града, а стаите са наемали с паспорта на убития, в който снимката му е подменена с тази на Стоян.

Ако главният следовател е приел, че Мария говори истината, защо не я е обвинил поне във вещно укривателство? А сам е извършил престъпление, когато е укрил нейното престъпление! И въоръжен с лъжите й, обвинява приятеля й и спасителите.

На 9 юли Димитър разказва за ужасяващи зверства, които тримата дълго са вършили над двете жертви. Убили са ги, за да “гризнат” мерцедеса им и да го продадат... На другия ден самопризнава и Стоян...

Мирослав от 18 години твърди, че е невинен.

Самопризнания се приемат за доказателство единствено ако са подкрепени с факти. Но самопризнанията са единственото доказателство за вина в това дело! Те си противоречат, противоречат и на логиката. И най-вече противоречат на установените факти. Въпреки това магистратите сляпо са им се доверили.

Според самопризнанията тримата убийци са закарали двете жертви в местността Кокала, гаврили са се с тях, били са ги... Но се сетили, че не са оправили сметката в дискотеката, затворили ги в багажника на колата им, върнали се с нея в Равда и платили. След това купили цигари. После спасителите прибрали своята “Лада” в детския лагер и отново с мерцедеса отишли до Кокала, но на ново място, където зверствата продължили. Но понеже се развиделявало, трябвало бързо да убиват. После сложили телата в багажника, спрели на пътче, заровили ги бързо от двете му страни и изчезнали. Веднага Стоян тръгнал, за да осребри плячката, а съучастниците му останали в Равда да чакат своя пай.

Че спасителите чакали 15 дни спокойно, а той се разхождал през това време из родината ни!

Абсурдно е да си убил някого, за да откраднеш различимия му автомобил и да го осребриш, но вместо това да го демонстрираш и ремонтираш. Да се регистрираш с паспорта на жертвата си. Стоян, чийто баща е известен треньор по борба в ЦСКА, а самият той дълги години е бил на тепиха като състезател на същия клуб, има представа какво се случва всекиму, който засегне групировката ВИС.

Абсурдно е да се запознаеш с някого и веднага да се уговорите да вършите най-тежките престъпления. Стоян и Мария са заедно от 2 години. Софиянци са. Спасителите Мирослав и Димитър са от Ловеч. Приятели са, откакто се помнят, живеят в един блок, програмисти са, плувци са, нямат каквато и да е криминална проява. Мирослав е бил пълен въздържател, рисувал е, предстояла му сватба... Заключението на психиатри за него е - спокоен, овладян, коректен, адекватен, не е склонен към краткотрайни връзки... Димитър е пасивно зависим - гласи експертизата му, имал е и тежки психиатрични проблеми...

Стоян не е между живите, след като на 2 декември 1993 г. е намерен обесен с връзките на обувките си в килията на следствения арест. Не е ясно как, след като е бил с мокасини. А и два дни по-рано казал на родителите си, че ако бъде преместен в Бургаския затвор, се страхува, че там ще го убият.

Липсва скицата на местопрестъплението. Според огледните протоколи тялото на Нели е намерено на 5,3 метра от черен път, широк 2,5 м, а на Любен - на 4 метра от път, широк 4 метра, по който има следи от автомобилни гуми, които според експертизата не са от мерцедеса. От каква кола са - не е питано.

Сега в делото има снимка на пътче сред дюни, а от двете му страни - една срещу друга - две червени стрелкички. И текст, от който личи, че на тези две места, отдалечени на два-три метра, са намерени телата. Каквито са и самопризнанията. Пак според тях Стоян е бил с изподрани ръце и окървавена глава, Мирослав - също. Д-р Косьо Янков твърди, че е прегледал и тримата задържани и нищо не е открил, но няма експертизи, защото не е получил постановление за тях. Наредена е експертиза за следи от епител и кръв под ноктите на жертвите. Но тя пък липсва в делото. Липсват и постановените експертизи на дрехите и на Любен, и на Стоян. Не са изследвани и много открити вещи на жертвите, които самопризналите твърдят, че са пипали.

Основното веществено доказателство е един мъжки колан, с който били душили жертвите. Той не е изследван. Според експертите обаче по врата на Любен няма следи от колан, здрава е и подезичната му кост, коланът не може и да е средството, с което е странгулирана Нели. Въпросът могат ли две тела да се съберат в багажника на такъв “Мерцедес” не е задаван. Няма следствен експеримент, направих журналистически. Не може!

Предстоят нови експертизи, ако прокуратурата реши да се заеме отново със случая. 


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1070743


Още примери за нашето "преавораздаване" и как подозрително бързо "разрешава" някои случаи, за разлика от други - далеч по - очебийни:

www.segabg.com/online/new/articlenew.asp

segabg.com/online/new/articlenew.asp

btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/1297064733-Nevinen_osaden_i_onevinen.html

www.marica.bg/show.php

www.dnes.bg/temida/2011/04/18/sydyt-zasekreti-deloto-belneiski.116513


Без коментар...







Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене