Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989768
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
03.10.2011 05:17 - Протести в Пловдив и София заради трагедията в Катуница
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
0



dir.bg


Близо 3000 души протестираха заради трагедията в Катуница в Пловдив. По-малобройни бяха два протеста, провели се в София. Те бяха организирани от РЗС и гражданско сдружение "Сила". Близо 3000 души, предимно младежи, се събраха на площад „Централен” в Пловдив за протест заради събитията в Катуница, предаде "Фокус". Организатори на проявата са фенклубовете на футболните отбори на "Локомитив" и "Ботев", подкрепени от Студентските съвети на университетите в Пловдив.

По цялата дължина на сцената на митинга в Пловдив бе поставен лозунг „Няма да забравим, няма да простим”. Навсякъде се развяваха български знамена.

Представители на младежките студентски съвети прочетоха декларация, адресирана до министър-председателя, президента, председателя на Народното събрание, председателя на Висшия съдебен съвет, главния прокурор, омбудсмана. Декларацията започва с думите: „това не е призив срещу институциите, а призив към институциите”. Въпреки това обаче, при прочитането на адресантите на тази декларация, всички поотделно бяха освиркани от присъстващите.

Декларацията бе във връзка с бездействието на държавата, което се превърна в причина за смъртта на Ангел и Павел от Катуница. Присъстващите скандираха „оставка”. Протестиращите младежи настояха за ефективни механизми за прилагане и спазване на българското законодателство от всички български граждани, за строг контрол върху спазването на журналистическата етика при отразяване на събития, незабавни разследвания срещу мафиотските босове, както и да се възбрани и запорира имуществото им. Те поискаха по-ефективна работа на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Протестиращите поискаха обстойно разследване на случая в Катуница и конкретни резултати. Заради митинга в Пловдив имаше засилено полицейско присъствие.

В София днес също се проведоха 2 протеста, повлияни от събитията в Катуница.

Единият бе организиран от партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС). Стотици скандираха пред Министерството на вътрешните работи и поискаха оставката на министър Цветан Цветанов.

В късния следобед с призиви за запазване на етническия мир пред храма "Свети Александър Невски" в София започна митингът, организиран от гражданско сдружение "Сила". Той бе обявен като протест срещу ниската ефективност на правораздавателната и правоохранителната система в България, предаде БНР. Малцина бяха тези, които се отзоваха на призива на сдружението.

Кратка суматоха се разрази с група непълнолетни момчета и момичета, облечени с тениски на политическа партия. С агресивни възгласи те се опитаха да се приобщят към протеста, но организаторите от "Сила" с помощта на полицията ги отстраниха. Организаторите бяха категорични, че няма да допуснат расистки призиви и че на следващия си протест ще поканят и роми, и турци да се присъединят към тях.

От "Сила" настояха за увеличаване на полицейския контингент в рисковите райони на страната, граждански контрол върху дейността на МВР и спешни мерки за преодоляване на двойния стандарт в правосъдието. В понеделник тези искания ще бъдат внесени в Министерски съвет.

Протестиращите запалиха свещ в памет на загиналите младежи от Катуница в храм "Св. Александър Невски". Протестът бе подкрепен от мотористи от София.

Рано сутринта в Катуница бяха отслужени литургия и молебен за мир.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене