Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991082
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
22.09.2011 14:14 - Манифест за провъзгласяване на независимостта на България. 22 септ. 1908 г.
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
1



archives.government.bg

През есента на 1908г. десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех. На 22 септември в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват "съединената на 6 септември 1885г. България за независимо Българско Царство". България става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.

Художественото оформление на Манифеста е дело на утвърдения декоратор и живописец проф.Харалампи К. Тачев. Изработен върху пергамент и подписан от Царя и членовете на кабинета, той е скрепен с осем кръгли висящи восъчни печати (всеки от които в сребърно ложе) на отделните министерства. Съхранява се в богато орнаментиран сребърен тубус, положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков, на който са изобразени държавният герб, гербът на Кобурготската династия, дарствен надпис и украсителни елементи.


image




















Манифест за провъзгласяване независимостта на България
прочетен от княз Фердинанд на 22 септември 1908 г. в гр. Велико Търново

image"По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна. Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.
Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.
Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.

Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги - бел. съст.), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.

Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!"

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септемврий 1908 г. двадесет и втората годишнина от Нашето царуване.

На първообразния с собствената ръка на Негово Величество подписано:
ФЕРДИНАНД I.

"Извори за Българската История", съставители Пенка Костадинова и Милен Куманов, Издателство "Отечество" София 1994 г.

www.pravoslavieto.com/history/20/1908_nezavisimost/index.htm


Манифеста за Независимостта на България, бе прочетен от Кобурга, така както и Освобождението ни бе завършено от руските и финландски войски, безспорно.
Но дали само и единствено те, или главно те заслужиха, изстрадаха и не доживяха накрая тази Независимост?!

По - важното обаче е, дали днес я има, тази тогава извоювана Независимост?!


Ето кой и кога провъзгласи края на тази Независимост:

Новогодишно обръщение на президента Георги Първанов
31-12-2006 23:55 |
image
Уважаеми сънародници,

Броени минути ни делят от 2007-а година. От българския звезден миг. Миг, в който ще прелистим не просто поредната година в нашия календар, а ще преминем една граница, един исторически вододел.

Денят, който настъпва - 1-ви януари 2007-а - без съмнение ще дели място с най-значимите дати в националната ни история.

От утре ние влизаме в Европейския съюз с нашия език и азбука, с нашата вековна история и традиции, с нашите постижения и пропуски, с нашите надежди и опасения.

Европейското членство не ни бе дадено даром - като подарък под коледната елха. Много поколения българи - от светите братя Кирил и Методий, през патриарх Евтимий и отец Паисий, та чак до днес - всички те с мисъл и дело направиха възможен този миг. За да си добие, както беше казал Апостола, първата чест и слава нашето мило Отечество българско, за да бъдем и ние равни с другите европейски народи.

Искам да благодаря на всички, на чиито усилия се дължи този резултат - да сме част от една общност на благоденствието, на социалната справедливост и солидарност.

Но нека още днес си дадем сметка, че бъдещите ни успехи като нация ще зависят не толкова от европейските фондове и ресурси, а най-вече от нашата собствена работа.

Нужни са ни не лъскави, чупливи, крехки прогнози, които като новогодишните играчки вадим за празника и после скътаваме в раклата. Чакат ни много труд и вярвам - плодоносни усилия.

Като тачим обичая, застинали в магичната светлина, излъчвана от традиционната елха, нека:
- да изкажем заслужено признание на труда и усилията на всички добри български стопани;
- да почетем духовните достижения на всички наши сънародници - от академиците до младите ни таланти;
- да прославим значимите висоти, покорени от нашите забележителни спортисти - по фигурно пързаляне, волейбол, борба, бокс и други.

В новогодишните мигове нашата признателност е за всички сънародници, които ни караха да се чувстваме горди, че сме българи; за всички, които честно се трудиха в името на род и Отечество и направиха възможни успехите на България.

Нека Новата година донесе повече шанс на талантливата ни младост и достойни старини на нашите родители. И повече грижи, топлота и сърдечност в отношенията ни и към едните, и към другите - защото това е най-скъпият подарък, който можем да си позволим към близките.

Защото ако искаме да опазим децата си от насилието и агресията, трябва да се вгледаме първо в себе си, в нашите отношения. И да не забравяме, че толерантността и добротата са неразривна част от националната ни традиция.

Бих искал да изразя своите благопожелания към всички наши сънародници, без разлика на етнически произход и на религиозно самосъзнание. Така е било винаги - доказали сме, че и в радост, и в беда можем да живеем като братя, да градим заедно общия си дом. Както коледната трапеза събира всяко семейство, така и през годината българският род да е духовно събран, единен.

Уважаеми госпожи и господа,

Изминалата 2006 година подложи и нацията, и много български семейства на тежки изпитания.
Затова скърбим, заедно с близките на жертвите и пострадалите от трагедията край Бяла, както и с роднините на всички онези, които твърде рано или при драматични обстоятелства се разделиха с живота си.

Затова и нашите мисли са отправени към всички наши сънародници по света; затова се изправяме като един в подкрепа на нашите сестри в Либия /не казвам български медици/, а нашите сестри... "Не сте сами!" е посланието, с което се изразява солидарността към вас на цялата българска и световна демократична общественост.

И защото това е сред основните европейски ценности, и /което е по-важно/, защото е част от националната ни традиция, нека 2007-а да бъде и година на солидарността, на разбирането и подкрепата ни за хората в неравностойно положение, за сънародниците ни в беда. Тазгодишният небивал успех на инициативата "Българската коледа" дарява с надежда много деца, но още хиляди биха били щастливи да знаят, че не са забравени от държавата и обществото.

Уважаеми сънародници,

Нека в последните мигове на 2006-а и в самото начало на 2007-а година вдигнем искрящи чаши:
- за здравето, за късмета, за благополучието на всички, на всекиго от нас;
- за да бъде годината мирна, спорна и плодородна за нашето Отечество;
- за да пребъде България!


ЧЕСТИТА НОВАТА 2007 ГОДИНА!


ЗАКОПАВАНЕ на относително Независима България, с красиви и мили думи...




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене