Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10031545
Постинги: 7887
Коментари: 3507
Гласове: 6338
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
22.09.2011 16:00 - Ден на Независимостта на България
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1796 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 22.09.2011 16:12


На този ден се отбелязва годишнината от обявяването на суверенитета на Българската държава. До онзи момент, Българското княжество формално се явяваше васал на Османската империя и във всички външнополитически актове молеше за одобряване от турският султан.

На 22 септември българският княз Фердинанд приел в гр. Велико Търново Манифест на Независимостта на България. От онзи момент, държавата е сменила формата от княжество на царство. Скоро след това Османската Турция и всички останали Велики сили на Европа официално са признали Царството България. В страната, хората започнали да празнуват бързото изкачване, което е продължило, за жалост много кратко време - 5 години по-късно започнала Балканската война, а след нея и Първата световна война. Тези войни са довели България до две национални катастрофи.

В най-новата история на страната Денят на независимостта започнали да честват от 1998 г. насам. Празненства по повод Деня на независимостта обикновено не се провеждат в София, а във Велико Търново до паметника на Независимостта на България. Обикновено празненството започва с тържествена прочит на манифеста, и вечерта на 22 септември на градският хълм Царевец покрит с хиляди цветни прожектори се изпълнява светлинен шоу под откритото небе "Звук и светлина".

Ден на Независимостта на България е един от най-младите официални празници на страната, но, въпреки това, той вече открива традициите си.

praznici.eu



image Празнува се днес на 22.09.2011

 

На 22 септември се отбелязва ден на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 г. и е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г. Берлинският договор определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите наложен от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за постигане на независимост настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истабул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Българското правителство използва момента, конфискува жп-линията и обявява независимост на 22 септември. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен от София и от Виена, а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост. С обявяването на Независимостта България става царство и пълноправен участник в международните отношения. Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

nahotel.net


103 години Независима България   image Днес празнуваме Деня на Независимостта на България. Празникът е обявен за официален с решение на 38-то Народно събрание от 10 септември 1998 г., но от 1998 г. се чества по инициатива на конфедерацията "Българска офицерска легия "Г. С. Раковски" и асоциация "България". На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново е обявена Независимостта на България. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата "цар на българите". В издадения от него манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния, провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".

В историческия храм "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започна празничната литургия за Деня на Независимостта. Великотърновският митрополит Григорий ще поръси със светена вода бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски" и още 35 знамена на държавни и общински институции, неправителствени организации и учебни заведения. На официална церемония в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме и ще бъдат поднесени цветя пред Паметника-пирамида на Независимостта. Повече от 600 възпитаници на 19 училища от старата столица ще се включат в празничното шествие от историческата крепост до паметника "Майка България", където ще бъде положен гирлянд. Ще бъде открита и изложбата "Eпохата на цар Фердинанд Първи" и ще бъде направена театрализирана възстановка на обявяването на Независимостта в църквата "Св. 40 мъченици".


Източник Публикувано от Борис Огнянов




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. bgzemia - За съжаление от тези 103 години д...
22.09.2011 23:22
За съжаление от тези 103 години доста трябва да извадим поради пълна американска зависимост,като примерно последните 22 години
Пожелавам на всички българи независимост на душата и духа
цитирай
2. bgzemia - гласувах за този постинг, но гласът ...
22.09.2011 23:23
гласувах за този постинг,но гласът ми не беше приет
цитирай
Търсене